Lumea fascinantă a cristalelor (VIII). Agatul

 

Denumirea „agat” este numele dat unor numeroase varietăţi de calcedonie, un mineral din familia cuarţurilor. Agatul a fost descoperit împreună cu artefacte ale civilizaţiei neolitice, şi a fost folosit ca amuletă pentru vindecare şi ca ornament, încă din vremea Babilonului. Utilizările sale medicinale au continuat în Grecia antică şi la civilizaţiile egiptene, şi s-a răspândit în toată Africa şi în Orientul Mijlociu, ajungând până în Rusia. Agatul a stat la baza industriei germane de tăiere a cristalelor şi pietrelor, şi de faţetare/lustruire a pietrelor preţioase şi semipreţioase, care a înflorit între secolele al XV-lea şi al XIX-lea şi care există şi în prezent.

Compoziţie şi duritate: Agatul este alcătuit din dioxid de siliciu (SiO2), ca şi cuarţul, şi prezintă o duritate de 6,5-7 pe scara Mohs. Agatele sunt cristale de calcedonie, fin stratificate. Agatele conţin minunate modele, în diverse culori, de obicei sub formă de benzi, ca urmare a depozitelor de cristale microscopice divers colorate ca soluţii bogate în siliciu şi filtrate prin porii rocilor. Denumit „curcubeul pământului”, modelul cu benzi concentrice al agatelor apare în aproape orice culoare pe care pământul o produce, inclusiv în formele incolore de agat.

Legende

– În Roma antică agatele erau închinate zeiţei Pormona, zeiţa recoltelor şi a horticulturii, zeiţei Aurora, zeiţa zorilor şi mama vântului, zeiţei Bona Dea, zeiţa pământului şi a fertilităţii. Deseori sfere de agat erau plasate în grădini pentru a proteja plantele şi a ajuta la dezvoltarea lor armonioasă.

– În Grecia antică agatele erau închinate zeiţei Mama Pământ, zeiţei femeilor şi zeiţei nopţii.

– Cu ajutorul agatelor se aduceau ofrande zeiţelor Cerridwen – zeiţa velşă a inspiraţiei şi cunoaşterii, Chirakan-Ixmukane – zeiţa maiaşă a Creaţiei, Diona – zeiţa feniciană a pământului, Itzpapaloti – zeiţa aztecă a fluturilor.

– În diferite zone ale Europei de astăzi, tot în antichitate, agatul era purtat ca amuletă sau talisman pentru prosperitate, longevitate şi sănătate, fiind considerat în anumite zone şi păzitor faţă de vrăjitori, iar în altele ca protector faţă de vampiri.

– O legendă indiană spune că bijuteriile cu agat pot calma copii mici şi îi pot ajuta să meargă mai repede.

– În Georgia se pune la încheietura mâinii nou-născutului o brăţară din cristale de agat alb, pentru a-l proteja de influenţele nefaste din lumea în care a păşit.

Efecte asupra purtătorului

1. Agatul conferă stabilitate interioară, rezistenţă, calm şi maturitate

Proprietăţile sale calde, protectoare, susţin sentimentul de siguranţă şi încredere în sine. Agatele prezintă o energie calmă, foarte utilă pentru efectele sale stabilizante şi de întărire, de fortifiere. Conferă securitate personală celor care lucrează în cadrul forţelor de ordine, în telefonie, sau ca bucătari sau cofetari, iar pe cei ce lucrează în construcţie îi protejează de obiecte care cad. Conferă forţă fizică şi rezistenţă pentru dansatori, dentişti şi lucrători de mediu. Conferă rezistenţă emoţională pentru educatori şi lucrători recreaţionali.

2. Agatul aduce linişte sufletească, respect de sine, puterea de a ierta, echilibru

Agatul aduce bunătate, linişte interioară, capacitatea de a ierta, căldură sufletească, toleranţă, generozitate, compasiune, calm emoţional şi bucuria de a trăi. Este un cristal excelent pentru echilibrare emoţională, fizică şi intelectuală. Agatul ajută la exprimarea echilibrată a emoţiilor. Reduce stresul, depresia, frica, resentimentele, furia, eşecul, gelozia şi vinovăţia. De asemenea, înlătură gândurile şi emoţiile nefaste, perturbatoare. Agatul calmează ieşirile temperamentale şi stopează dorinţele ardente pentru tot felul de obiecte şi aspecte de care fiinţa nu are nevoie. Este o piatră recomandată pentru perioadele de mari tulburări emoţionale.

3. Agatul încurajează simţul realităţii şi gândirea pragmatică

Agatul îmbunătăţeşte concentrarea, percepţia şi capacitatea analitică. Este util în autoanaliză şi descoperirea circumstanţelor ascunse care pot interfera cu starea de bine a fiinţei. Acest cristal conferă autoacceptare şi încredere în sine. Agatul ajută la exprimarea propriei realităţi, a propriului adevăr. Susţine contemplarea tăcută a experienţelor de viaţă, ajutând la înţelegerea lor, creştere spirituală şi stabilitate interioară. Agatul este foarte util celor ce au nevoie de o mai bună disciplină şi pentru cei care nu au curajul să îşi asume responsabilităţi.

4. Agatul promovează toate tipurile de dragoste, fiind o piatră a iubirii pure

Agatul atrage dragostea, conferă frumuseţe interioară şi exterioară, atrage persoane cu suflet bun în preajma purtătorului. Agatul susţine fidelitatea în cuplu. Măreşte capacitatea de comunicare şi iubirea maternă. Agatul protejează îndrăgostiţii, copiii, părinţii. Ajută copiii să înveţe să meargă.

Agatul este un adevărat balsam pentru sufletele îndurerate. Ajută la depăşirea pesimismului şi a amărăciunii inimii, vindecând supărarea şi rănile sufleteşti şi aducând curajul unui nou început.

4. Agatul stimulează creativitatea şi talentele artistice

Agatul susţine dezvoltarea creativităţii şi descoperirea propriilor talente artistice. Ajută scriitorii în exprimarea ideilor într-o formă atractivă. Stabilizează imaginaţia şi inspiraţia artiştilor. Deschide interesul spre artă.

5. Agatul este bun pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru redobândirea ei

Agatul echilibrează activitatea ficatului, rinichilor, organelor genitale, a vaselor de sânge, plămânilor, ganglionilor, timusului. Agatul este benefic pentru ochi, urechi, nas, gât, sinusuri şi pentru organele cavitare (stomac, intestine, uter etc.). Agatul susţine fertilitatea şi reduce problemele sexuale. Ajută la îndepărtarea migrenelor şi în caz de leucemii, vertij, răniri. Ajută la vindecarea bolilor de piele şi a pişcăturilor de insecte.

Agatul este bun pentru inimă şi sistemul circulator. Vindecătorii în vechime considerau că purtarea unui agat în mijlocul pieptului întărea muşchiul cardiac şi vindeca perturbările emoţionale care nu permiteau acceptarea iubirii.
Agatul este un cristal care susţine regenerarea ţesuturilor.

Vindecătorii în trecut considerau că agatul este util pentru orice tip de traumă.

De asemenea, aceştia ştiau că acest cristal stabilizează aura şi elimină energiile nefaste, efectul său purificator fiind suficient de puternic la toate nivelurile.

Ca amuletă protectoare, agatul este util pentru călători, în special pentru protejarea împotriva accidentelor de trafic.

Varietăţi de agat

Există sute sau chiar mii de tipuri de agat, care se găsesc în întreaga lume. Acestea aduc tenta de minune şi magie planetei, prin benzile lor frumos colorate şi variate ca formă.

Agatul de Botswana: asigură protecţie, reface energia organismului, este recomandat pentru situaţii stresante. Îi alină pe cei singuri, pe cei răniţi şi pe cei care au pierdut o persoană apropiată. Fortifică fiinţa, susţine iubirea şi puterea de a căuta soluţii şi ieşirea din dificultăţi. Ajută la depăşirea dependenţelor şi a altor comportamente autodistructive. Detoxifiază organismul şi ajută la vindecarea oaselor rupte. Este predominant cu benzi de diferite nuanţe de gri şi roz pal, dar uneori apare şi cu nuanţe de maro sau de culoarea caisei.

Agatul albastru dantelă (blue lace): aduce pace şi fericire. Elimină stresul. Agatul albastru dantelă prezintă o eleganţă fină şi duioasă, asemeni apelor de culoarea bleu a cerului. Are un efect benefic asupra emoţiilor şi a atitudinii. Este o piatră foarte calmantă. Agatul albastru dantelă este un cristal al încurajării şi susţinerii. Energia sa calmează şi elevează. Se consideră că este util în caz de artrită, dureri de cap, probleme digestive. Stimulează creşterea.

Agatul dantelă năstruşnică (crazy lace) mai este denumit „piatra râsului” sau „dantela fericită”. Este asociat cu petrecerile şi dansurile mexicane pline de vivacitate. Aduce bucurie purtătorului. Conferă optimism. 

Agatul de foc: conferă curaj, forţă, energie, asigurând protecţia şi rezistenţa fiinţei. Ajută la avansarea pe calea spirituală, susţine şi creşte energiile vindecătoare. Agatul de foc era cunoscut ca reprezentând flacăra spirituală a perfecţiunii absolute; se spunea că poartă un mare mister ce este închis în interiorul său. Acest tip de agat aduce capacitatea de a depăşi obstacolele şi de a ieşi din stări de mâhnire, tristeţe sau depresie. Se consideră că este bun pentru sistemul circulator, sistemul limfatic şi sistemul digestiv.

Agatul lagună este cel mai preţuit agat. Se prezintă ca un agat cu model de benzi foarte strânse de culoare roşu şi stacojiu. Se găseşte într-o zonă care acoperă aproximativ 9km2 într-o zonă muntoasă a statului Chihuahua, din Mexic.

Agatul muşchi este cunoscut drept cristalul grădinarilor şi al agricultorilor. Era considerat de către preoţii şi vindecătorii din trecut o piatră miraculoasă pentru vindecare. Agatul muşchi aduce capacitatea de comuniune cu natura. Acest agat creşte prosperitatea şi abundenţa. Stimulează creşterea plantelor.

Agatul dendritic mai este cunoscut ca „piatra plenitudinii”. Aduce abundenţă şi împlinire în toate domeniile vieţii, de la afaceri la îndatoriri agricole. A fost asociat cu spiritele copacilor şi se obişnuia să fie îngropat pe câmp, în timpul însămânţării, pentru a aduce recolte bogate.

În concluzie…

Agatele, cristalele care revelează creativitatea şi frumuseţea pământului, atrag abundenţa şi creativitatea în viaţa fiinţei umane şi aduc în fiinţă stabilitate, calm, echilibru, respect de sine, încredere, puterea de a ierta, rezistenţă şi o viziune realistă asupra propriilor experienţe şi a propriei vieţi, susţinând astfel creşterea şi maturizarea spirituală a fiinţei umane.

Citiţi şi:

Lumea fascinantă a cristalelor (VI). Lapislazuli

Lumea fascinantă a cristalelor (V). Acvamarinul



 

yogaesoteric
22 mai 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More