Luptă dezbrăcaţi împotriva războiului şi a violenţei

Cine sunt iniţiatorii evenimentului Globalorgasm din 22 decembrie 2006?

de Mihai Vasilescu

Organizatorii evenimentului Globalorgasm, care propune toturor oamenilor de pe planetă să facă dragoste în ziua solstiţiului de iarnă, sunt Donna Sheehan (76 ani) şi Paul Reffell (55 ani), un cuplu american care a fondat o asociaţie anti-război Baring Witness. Protestele organizate de Donna împotriva războiului din Irak au atras atenţia lumii întregi prin ineditul lor.
 
Pe 14 noiembrie 2002 Donna şi alte 50 de femei au format cu ajutorul trupurilor lor nude cuvântul PACE. Fotograful Art Rogers a imortalizat momentul şi imaginile au făcut înconjurul lumii. „Nepurtând nimic altceva decât ploaia de după-amiază, 50 de doamne hotărâte s-au întins pe o pajişte din California pentru a întrupa la propriu Pacea. Femei de toate vârstele şi condiţiile sociale şi-au dat jos hainele, nu pentru că ar fi nişte exhibiţioniste, ci pentru că au simţit că este nevoie să şocheze o omenire indiferentă pentru a sparge cercul vicios al războiului” – aşa au prezentat organizatorii, evenimentul.

„Până acum, având un comportament obişnuit, nu am ajuns la nici un rezultat pentru a-i determina pe bărbaţi să renunţe la război. Am votat, am făcut marşuri şi proteste cu prea puţine efecte. Acum facem acest pas îndrăzneţ pentru a arăta ce disperată este situaţia în care s-a ajuns în privinţa războiului,” a spus atunci Donna Sheehan.
 

Femeile goale, mai puternice decât bărbaţii

 

Ideea i-a venit Donnei pornind  de la un protest similar care a avut loc în Nigeria. 600 de femei goale conduse de Helen Odeworitse au ocupat terminalul companiei Chevron-Texaco şi au oprit producţia pentru a obţine un dialog între localnicii folosiţi ca mână de lucru ieftină care trăiau în sărăcie şi conducerea corporaţiei petroliere. Gestul lor venea după o lungă perioadă în care  avuseseră loc multe conflicte armate între localnici şi Chevron-Texaco, în timpul cărora bande înarmate de localnici luau ostateci dintre angajaţii străini ai companiei sau sabotau lucrările pentru a obţine în schimb sume de bani sau locuri de muncă, iar compania angaja forţe de ordine care îi băteau şi îi torturau pe localnici.
 
Iată cum este descrisă această acţiune de ziarul american Santa Rosa Press Democrat din 28 iulie 2002: „Cui ar putea să nu-i placă povestea femeilor nigeriene? Au obţinut ceea ce aveau nevoie: o şcoală, o fermă, servicii medicale, locuri de muncă pentru fii şi soţii lor de la un gigant petrolier fără să îndrepte vreo armă asupra lui. Femeile din Delta nigeriană au cerut doar ca Chevraco-Texaco să joace cinstit. Compania multinaţională făcuse o mulţime de bani extrăgând ieftin petrolul din solul nigerian şi le poluase apa. În timp ce compania făcea avere exportând milioane de barili de petrol pe zi, nimeni nu părea să observe că oamenii de lângă ei erau îngrozitor de săraci. Femeile nigeriene au ocupat un terminal, au oprit operaţiunile şi au refuzat să plece până când nu au vorbit cu conducerea companiei. Singura ameninţare a lor a fost că s-au dezbrăcat – a fi goale în faţa celorlalţi, fiind în cultura lor un gest de mare ruşine pentru soţii lor. Unii ar numi aceasta un imens sacrificiu.”
 

Proteste similare în jurul lumii

 

Fotografia realizată în 2002 cu trupurile nude ale femeilor conduse de Donna Sheehan a făcut înconjurul lumii şi a încurajat mulţi oameni să protesteze în acelaşi mod împotriva războiului. În decembrie 2002 cuvântul Pace a apărut din nou scris cu trupurile a 100 de femei alături de semnul Păcii format de trupurile a 25 de bărbaţi pe o plajă din America.
 
În ianuarie 2003, 40 de femei au format cu trupurile lor pe un deal din SUA cuvintele „No War”  (Nu războiului). Şi la acest eveniment au participat femei de toate vârstele. Mary, de 53 de ani, a venit împreună cu fiica ei de 23 de ani, Alexis, care a adus-o cu ea şi pe fetiţa ei Malika.

„Femeilor le pasă că soţii, fiii, fraţii, iubiţii lor mor în războaie. Suntem cele care dăm viaţă şi avem grijă de viaţă. Un vechi proverb rus spune că „fiecare glonte loveşte inima unei mame.” Ar trebui ca femeile din întreaga lume să refuze să mai facă dragoste cu bărbaţii lor până nu se opreşte războiul, aşa cum a făcut  Lisistrata în piesa lui Aristofan. Războiul nu este sănătos pentru nimeni,”  a spus atunci Donna Sheehan.
 

Acţiunile au continuat  chiar şi în timpul iernii. Un grup de 95 de femei, de data aceasta îmbrăcate, din cauza frigului, s-au întins pe gheaţa Lake Superior din SUA pentru a forma un porumbel imens ca simbol al păcii. În acest timp persoane care vroiau să le intimideze proferau injurii la adresa lor de pe două snow-mobile dându-le roată ameninţător. „Am simţit o putere imensă. Violenţa celor care ne insultau de pe snow-mobile a fost pentru mine ilustrarea violenţei de la nivel planetar. Eram întinsă pe gheaţă, mă simţeam total vulnerabilă şi în acelaşi timp incredibil de puternică,” povesteşte  una dintre participante.
 

„Ceea ce fac aceste femei este o expunere a propriei lor vulnerabilităţi, şi totuşi fac aceasta  pentru că dreptatea şi pacea să fie norma în societate şi nu războiul şi violenţa.” Expunerea corpului uman gol şi vulnerabil a avut un efect puternic, contrastând izbitor cu acţiunile agresive realizate în războiale purtate acum în lume de oameni prea îmbrăcaţi, şi la propriu şi la figurat. Până în prezent au avut loc 170 de acţiuni în cadrul cărora oameni, în marea majoritate femei, dar şi bărbaţi, au format cu trupurile lor mesaje de pace în 26 de ţări din întreaga lume. Aceasta a făcut ca presa să compare aceste acţiuni cu cercurile din lanurile de grâu care apar în număr tot mai mare în diferite zone ale planetei.
 

Frustrarea sexuală, originea violenţei?

 
Donna Sheehan şi Paul Reffell exlică dintr-o perspectivă evoluţionistă comportamentul sexual, despre care afirmă că se află la baza conflictelor. Viziunea lor porneşte de la o lucrare mai puţin cunoscută a lui Darwin, intitulată „Selecţia sexuală,” în care acesta demonstrează că la toate speciile femela este cea care iniţiază împerecherea, în timp ce masculul are rolul de a o atrage etalând o serie de atribute cum ar fi culori cât mai vii ale penajului la unele păsări, o coadă cât mai frumoasă (cum este cea a păunului) sau coarne cât mai mari şi mai ramificate (ca în cazul cerbilor).
 
Pornind de la aceste constatări, ei au ajuns la convingerea că în cazul speciei umane inversarea acestui mecanism a dus la o extrem de mare frustrare a bărbaţilor, care se tem acum foarte tare să nu fie respinşi, iar această teamă îi face acum să fie agresivi. Din această perspectivă războiul este o încercare subconştientă a bărbaţilor de a impresiona femeile cu „armele” lor şi de aceea îi atrage atât de mult.
 

Evenimentul Global Oh! – orgasm pentru pace
 

Promovând ideea unui orgasm sincronizat, cei doi americani se străduiesc să îi ajute pe oameni să îşi canalizeze energia sexuală în ceva pozitiv, nu spre acţiuni distructive. Iar sexualitatea este elementul care ar putea atrage cel mai bine atenţia bărbaţilor şi în plus este cea mai mare energie pe care o are la dispoziţie fiinţa umană.
 

„Pentru a produce o transformare în câmpul energetic al Pământului prin intermediul celui mai mare val de energie umană posibil este necesar ca toţi participanţii să se concentreze înainte, în timpul sau după orgasm asupra Păcii. Combinaţia înaltei energii a orgasmului şi a intenţiei minţii concentrate va avea un efect mai puternic decât al oricărei meditaţii sau rugăciuni realizate în masă până acum. Scopul este de a aduce atât de multă energie înaltă pozitivă în câmpul Pământului încât să se reducă nivelele periculoase ale curenţilor de violenţă şi agresiune din lume. Efectele vor fi monitorizate prin intermediul programului Global Consciousness.” Aşa este descris evenimentul din 22 decembrie pe siteul de prezentare www.globalorgasm.org.
 
Carol Queen, un sexolog bine cunoscut în America spune despre acest eveniment: „este natural să faci o legătură între plăcere şi pace. Dacă experimentezi plăcerea nu mai ai comportamente distructive şi agresive.”
 
Această iniţiativă nu a rămas fără ecou şi a trezit mult interes, dar şi unele critici. Răspunzând celor care s-au exprimat negativ, Paul Reffell scrie: „Nu putem trăi fără transformare. Lupta pentru supravieţuire în această lume nu este câştigată de cel mai puternic, ci de cel mai adaptat. Nu prezicem viitorul şi apoi aşteptăm, ci creem viitorul. Şi pentru cei care sunt împotriva noastră vă spunem că nu suntem anti-americani, suntem pro-omenire în cel mai bun sens al ei, privită ca o specie care este capabilă să îşi depăşească tendinţele violente alegând să facă aceasta. Nu suntem adoratori ai lui Satan, orice ar însemna aceasta. Nu suntem foşti hippie, în anii 60 Donna era agent de turism, iar eu eram încă în liceu. Suntem doar nişte oameni cărora le pasă de lumea în care trăiesc. Vedem că oamenii au tot mai mult tendinţa de a ataca indiferent de context, fără a se gândi la consecinţe, în loc să îşi utilizeze spiritul şi inteligenţa pe care orice fiinţă umană le are. A venit momentul să facem tot ce putem pentru a stopa aceste impulsuri violente. Sperăm să participe toţi oamenii, chiar daca aceasta va însemna pentru unii doar că vor lăsa arma jos pentru câteva minute.” 
 

Citiţi şi:

Pe 22 decembrie sunteţi invitaţi să faceţi dragoste pentru pacea lumii!

Exemplificarea amoroasă specială de pe 22 decembrie…

 

Surse

http://www.globalorgasm.org

http://globalo.blogspot.com/

www.BaringWitness.org

 

yogaesoteric
11 decembrie 2006

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More