Lupul cel bun și Lupul cel rău ce există în ființa noastră, în universul lăuntric al fiecăruia dintre noi (II)

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

Citiți prima parte a articolului

Elefantul galben și maimuța roz

Analizând cu atenție conţinutul acestei povestioare cu tâlc, devine cu putinţă să ne dăm seama că acest lup rău nu poate fi ucis oricum, într-un mod anapoda, întocmai ca atunci când mergem la vânătoare cu o puşcă şi îi găurim capul sau trupul cu cinci sau zece gloanțe. Ar fi excelent dacă am putea să-l ucidem într-un asemenea mod pentru totdeauna pe lupul cel rău pentru a-l lăsa apoi să crească şi să devină mare şi puternic pe lupul cel bun.

În ceea ce priveşte existenţa şi manifestarea în universul nostru lăuntric a lupului cel rău, am putea spune că totul se petrece întocmai ca atunci când cineva relatează că a văzut un elefant galben şi apoi ne spune că nu e cazul să ne gândim absolut deloc la imaginea acestui elefant galben.

Într-o astfel de situaţie, unii dintre voi veți descoperi că dacă veți urmări să rezistaţi şi să nu vă gândiţi deloc la imaginea elefantului galben, ea vă va apare spontan în conştiinţă şi va avea apoi tendința să persiste cu cât vă veţi împotrivi mai mult. Veți descoperi însă că vă va fi mult mai ușor să faceți să dispară imaginea elefantului galben dacă o veţi înlocui în mod spontan cu imaginea unei maimuțe roz. În felul acesta atenţia voastră va fi reorientată mult mai uşor.

Acest exemplu ne permite să înțelegem cum putem să facem să dispară anumite emoţii nefaste, chinuitoare, înlocuindu-le cu o emoţie plăcută, binefăcătoare, pe care va fi apoi necesar să o menținem (pentru a declanșa în universul nostru lăuntric un proces corespondent de rezonanță ocultă benefică) până când, la un moment dat, ea va ajunge să fie dominantă.

În sens metaforic, putem spune că este necesar să acţionăm astfel încât maimuța noastră roz să dobândească din ce în ce mai mult spațiu în universul nostru lăuntric, până când va expulza, va face să dispară imaginea anterioară a elefantului galben.

Cu alte cuvinte, raportându-ne la această povestioară cu tâlc, reuşim să ne dăm seama că fiecare dintre noi, cei care urmăm cursurile acestei şcoli spirituale de yoga ezoterică integrală, avem la dispoziție anumite modalități simple, accesibile și eficiente care vizează elevarea nivelului nostru de conştiinţă, creşterea frecvenței predominante de vibraţie a universului nostru lăuntric.

Prin intermediul gramului de practică devine cu putinţă să hrănim zi de zi şi din abundenţă lupul cel bun care, în felul acesta, va creşte, va deveni din ce în ce mai matur și apoi va ajunge să fie mare, viguros şi puternic.

Atunci când lupul nostru cel bun va deveni foarte puternic și în mod adecvat pregătit, antrenat, el va câştiga cu uşurinţă rând pe rând, toate bătăliile lăuntrice atunci când viața noastră de zi cu zi ne va pune la încercare.

În felul acesta, lupul cel bun ne va ajuta să trecem cu bine probele spirituale cu care ne confruntăm şi va facilita victoriile pe care le vom repurta asupra lupului cel rău.

Pe măsură ce lupul cel bun va obţine, în luptele cu lupul cel rău, victorie după victorie, lupul cel rău va ajunge să fie din ce în ce mai mult înfometat. Datorită faptului că nu îşi va mai procura hrana indispensabilă zilnică prin intermediul proceselor de rezonantă ocultă malefică, lupul cel rău va deveni pe zi ce trece din ce în ce mai anemic, din ce in ce mai pricăjit.

Dacă vom continua în felul acesta, la un moment dat, lupul nostru cel rău va intra în agonie şi chiar dacă nu va muri imediat după aceea, va fi slab şi nu va mai putea să înceapă noi lupte crâncene cu lupul cel bun ce există în fiecare dintre noi.

Să folosim cu înţelepciune timpii așa-zis „morți”

Referitor la aceste aspecte este cu putinţă ca unii dintre voi să fi citit deja în anumite cărţi referitoare la practica yoga următorul aforism: „O conştiinţă care nu este aproape deloc ocupată şi interesată de ceva anume are tocmai de aceea tendinţa să devină în mod spontan preocupată de fel de fel de gânduri aiuristice, fantasmagorice sau aberante”.

Atunci când observăm că aspectele malefice, nefaste au tendinţa să cântărească mult mai greu în aşa-zisa balanță a gândurilor noastre predominante, ajungând chiar să fie mai puternice şi mai persistente decât gândurile benefice, faste, devine cu putinţă să înţelegem de ce multe fiinţe umane care nu au ajuns să se transforme suficient de mult prin practica yoga au tendința să-şi amintească mult mai mult timp de o insultă chiar banală decât de un compliment sincer.

Astfel de fiinţe umane au tendința să-şi amintească zile în şir despre o anumită stare de nemulțumire pe care au trăit-o în prezenţa unei fiinţe umane decât despre un cadou încântător şi valoros care le-a fost oferit; în cazul celor obsedați, o astfel de amintire revine mereu şi mereu, zi de zi, ani în şir.

În cazul în care descoperim că facem parte din această categorie, devine totodată cu uşurinţă posibil să ne dăm seama că în universul nostru lăuntric lupul cel rău a reuşit deja să fie chiar surprinzător de puternic.

Analizând cu atenție toate acestea, atunci când ne raportăm cu înţelepciune la această povestioară cu tâlc, devine cu putinţă să ne dăm seama că fiecare dintre noi avem deja la dispoziție în cadrul acestei şcoli spirituale de yoga ezoterică integrală anumite metode sau modalități simple, puternice şi eficiente care, dacă vor fi puse în practică, ne vor ajuta să anihilăm, să facem să dispară efectele avalanșei malefice care poate să apară în conştiinţa noastră şi în universul nostru lăuntric, mai ales atunci când ne confruntăm cu absenţa unor stimulări profund benefice, puternice și adecvate.

Prin urmare e necesar să nu uităm că o fiinţă umană care nu realizează niciodată acţiuni binefăcătoare ce sunt de natură să-i transforme radical frecvența predominantă de vibraţie a aurei şi a universului ei lăuntric este condamnată să fie o victimă ce va fi zi de zi ispitită de lupul cel rău. În felul acesta, ființa umană respectivă lasă ca răul să apară şi să se manifeste în ea. Nu e cazul să ne surprindă după aceea că răul va apare prin puterea obişnuinţei zi de zi în ea și astfel ea va hrăni din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai des lupul cel rău, care ulterior o va chinui, o va tensiona, o va vlăgui şi, în anumite cazuri, o va distruge.

De aceea merită să luăm aminte şi să facem să crească şi să devină mare și puternic lupul cel bun din noi, căci altfel lupul cel rău ne va face să suferim şi până la urmă ne va distruge dacă va ajunge să devină victorios, datorită faptului că va deveni mare şi foarte puternic în rău.

Atunci când facem să crească chiar foarte mult ceea ce este benefic, totodată diminuăm şi chiar anihilăm ceea ce este nefast.

De aceea este important să ne amintim că sistemul milenar yoga ne oferă anumite metode puternice, inteligente pentru a ajunge să hrănim, să facem să crească şi să maturizăm în mod deliberat şi conştient lupul cel bun ce există în universul nostru lăuntric.

Aceasta va deveni cu ușurinţă posibil dacă ne vom antrena ființa, dacă ne vom antrena conştiinţa, dacă ne vom trezi şi dinamiza din ce în ce mai mult învelişul supramental – vijnanamaya kosha.

În felul acesta, pe măsură ce vom face să crească şi să devină din ce în ce mai puternic lupul cel bun, vom face totodată paşi siguri şi rapizi către stări durabile de fericire, către succes, către transformări spirituale definitive.

Nu e cazul să uităm că avem la dispoziție în cadrul acestei şcoli spirituale de yoga ezoterică integrală o mulțime de modalități și tehnici simple, puternice, accesibile fiecăruia dintre voi pentru a vă putea permite unele transformări spirituale lăuntrice profunde, durabile şi, de ce nu, chiar definitive.

Printre aceste modalități se numără şi invocaţiile spirituale pe care putem să le realizăm oricând, de mai multe ori pe zi, fie chiar şi pentru un minut sau două atunci când avem la dispoziție timpi aşa-zişi „morţi”. Dacă vom analiza cu atenţie ceea ce facem ore în şir, zi de zi, vom descoperi că fiecare dintre noi avem cel putin o oră şi jumătate, altfel spus, 90 de minute care pot să fie trăite cu înțelepciune, realizând măcar de 15-20 de ori pe zi invocații spirituale scurte ce vor face să apară în universul nostru lăuntric trăiri spirituale pregnante, pure, elevate, profund benefice, dumnezeieşti, care ne vor ajuta să accelerăm ritmul creşterii şi transformării noastre spirituale.

Să hrănim creierul altruist

În ultima vreme, cercetările riguroase ce s-au realizat în laborator în domeniul neurologiei au reuşit să evidenţieze pe baza unor dovezi certe că marea majoritate a ființelor umane adăpostesc o sui generis haită de lupi neurologici chiar în creier.

Aceste cercetări au evidenţiat că lupii cei răi sălăşluiesc mai ales în sistemul limbic, sunt plini de agresiune şi de răutate şi adeseori ne fac să trăim stări chinuitoare de frică, de nelinişte, de îndoială sau de teamă. Ei sunt iuţi, cruzi, ranchiunoşi, nemiloşi şi le devorează pe acele ființe umane care îi lasă să crească şi să devină foarte puternici. De aceea se poate spune că, în cele din urmă, ei sunt mortali.

Lupii cei buni pot fi priviți ca fiind lupii cei tineri. Mulți dintre ei sălăşluiesc în lobii noștri frontali, iar unii în zona din creier a cingulumului anterior. Ei activează acolo unde se declanșează procesele empatice, raţiunea, procesele ce sunt corelate cu inteligența, logica, bunăvoinţa, compasiunea, prietenia, bunătatea, iubirea.

(Este necesar să precizăm că cingulumul este un fascicul de fibre nervoase ce este situat pe fața internă a emisferelor cerebrale și care are un rol important în apariția emoțiilor binefăcătoare, plăcute, stenice.)

Cercetările neurologice recente care au fost realizate în laborator au evidenţiat că aceşti lupi buni sunt spontani. jucăuși, creatori, veseli şi sunt într-un mod constructiv imaginativi. Dar s-a constatat că ei sunt, de asemenea, neurologic vorbind, oarecum vulnerabili şi chiar lenți prin comparație cu activitatea ce se desfăşoară în celelalte arii emoţionale ale creierului.

Prin urmare, atunci când vine momentul să luăm decizii morale mai complexe sau să realizăm alegeri profund benefice, înţelepte, apare în mod firesc întrebarea: Care dintre ei va învinge?

Va învinge oare creierul egoist sau creierul altruist, plin de iubire, plin de bunătate, intuitiv, care cooperează într-un mod firesc si constructiv?

Din nou, întocmai așa cum am descoperit în povestioara cu tâlc a celor doi lupi, depinde pe care dintre cele două creiere le-am hrănit mai mult şi mai des cu anumite energii subtile ce sunt atrase în universul nostru lăuntric prin declanşarea unor procese corespondente de rezonantă ocultă.

Corelând toate aceste aspecte cu practica yoga, devine cu uşurinţă posibil să ne dăm seama că atunci când centrii noștri subtili superiori de forţă (printre care centrul subtil esențial al ființei sahasrara padma, centrul subtil de forţă ajna chakra, centrul subtil de forţă manas chakra, centrul subtil de forţă soma chakra, centrul subtil de forţă lalana chakra, centrul subtil de forţă vishuddha chakra) funcţionează din plin şi într-un mod armonios, vor facilita apariţia şi menţinerea unor procese de rezonanță ocultă profund benefice, puternice, de lungă durată.

Atunci când învelişurile noastre invizibile (cum ar fi învelişul subtil pranamaya kosha, învelişul subtil manomaya kosha, învelişul supramental vijnanamaya kosha şi chiar învelişul esenţial dumnezeiesc beatific anandamaya kosha) au fost trezite şi din plin dinamizate, vor provoca în universul nostru lăuntric energizări şi dinamizări armonioase, creatoare, profund benefice, dumnezeieşti, rodnice (chiar la nivelul creierului altruist în care sălăşluiesc lupii cei buni).

De aceea este atât de important ca în cazul celor doi lupi să hrănim şi să facem să devină mare şi puternic lupul cel bun sau, având în vedere viziunea neurologică, lupii cei buni ce sălăşluiesc în anumite zone ce au fost deja identificate ale scoarţei cerebrale.

La celălalt pol, dacă vom îngădui furiei, urii, răutăţii, resentimentelor, egoismului şi fricii să ne domine, vom pierde în scurt timp abilitatea neurologică de a gândi logic, inteligent, într-un mod plin de bunăvoinţă şi de a ne purta cu compasiune, cu bunăvoinţă faţă de ceilalţi şi, la modul general, faţă de fiinţele umane cu care venim în contact.

De fapt, chiar şi cercetările realizate de curând în domeniul neurologiei au ajuns deja să constate că este aproape imposibil să găseşti pacea profundă, seninătatea, să descoperi fericirea, să te poți bucura de viaţă, să simți iubire, bunătate, să te minunezi faţă de tot ceea ce este frumos în jurul tău dacă mai mereu conştiinţa ta este preocupată de gânduri nefaste, de stări de nelinişte, de resentimente, de gelozie, de rea voinţă, de bârfă, de duşmănie sau de ură.

Citiți a treia parte a articolului

Citiți și:
Legea rezonanței oculte explică saltul cuantic din sfera trupului în cea a conştiinţei
Secretul dezvăluit al diferenţelor evidente ce declanşează în fiinţă stări de simpatie, de admiraţie, de prietenie, de atracţie erotică şi de iubire (I)

yogaesoteric
16 iunie 2022

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More