Mădălin Hodor, suspendat din CNSAS și anchetat disciplinar după ce a publicat o listă de persoane prezentate drept colaboratori ai fostei Securități

 

Istoricului Mădălin Hodor i-a fost suspendată calitatea de cercetător al CNSAS și este anchetat disciplinar după ce a făcut publice documente privind colaborarea unor intelectuali cu fosta Securitate. Printre numele de pe lista publicată de Hodor figurau Ioan-Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române și jurnalistul Cornel Nistorescu. Decizia de suspendare a istoricului a fost luată în data de 17 aprilie, cu 11 voturi „pentru” și doar două „împotrivă”.

Mădălin Hodor este cercetat disciplinar și are acreditarea suspendată pe durata cercetării, potrivit fișei lui de pe site-ul CNSAS.

Revista 22 a publicat sub semnătura lui Mădălin Hodor un articol în care prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu și alții, erau acuzați că ar fi apărut „pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului”. În realitate, la o lectură mai atentă a textului, se putea vedea că Hodor nu folosea nicăieri sintagma de colaborator al Securității, ci „listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225”, ceea ce este complet diferit. Și asta pentru că academicianul Ioan-Aurel Pop are adeverință de necolaborare cu Securitatea, eliberată chiar de CNSAS încă din 2009, iar Hodor cunoștea foarte bine acest aspect.

Jurnalistul Dan Andronic explica, într-un text publicat ulterior în EVZ, cum au încercat liderii GDS să influențeze alegerile la șefia Academiei Române prin publicarea acestor informații compromițătoare la adresa profesorului Ioan-Aurel Pop, deși Mădălin Hodor știa că acesta primise adeverință de necolaborare cu Securitatea din 2009.

În mod semnificativ, după gestul dlui Hodor de a publica lista (din care lipsește, misterios, pagina 2 – de negăsit în arhive), în scopul de a lansa un subiect de cercetare asupra circumstanțelor individuale ale „colaborării cu Securitatea“ în fiecare caz, nu cazurile respective au început să fie explorate și dezbătute public, ci a apărut „cazul Hodor“. E „noaptea minții“, vorba lui Confucius, dar o noapte plină de „stelele“ (fostei Securități).

Într-un text publicat pe blogul său, Certocraţia, pe 27 mai 2018, intitulat „Mădălin Hodor are dreptate“, scriitorul Dorin Tudoran scrie, printre altele: „Deși Securitatea a fost desființată, moștenirea ei (de la foști ofițeri la «informatori», «surse», «persoane de sprijin», de la mentalități și metode la contacte și logistică mereu împrospătată etc.) constituie fibra prea multor instituții ale Statului și a economicului foarte prosper în care se scaldă o puzderie de instituții private. O deconspirare cum visează Mădălin Hodor, și nu doar el, nu este posibilă, fiindcă abia așa ceva ar constitui, cu adevărat, Revoluția. Or, măcar atât să fi învățat de la acel Decembrie 1989: așa cum înainte nu a fost posibilă Revoluția fără acordul și aportul Securității, azi Deconspirarea nu e posibilă fără acordul moștenirii Securității. Mă tem că moștenirea Securității se dovedește chiar mai puternică decât a fost Securitatea însăși acum 29 de ani.“

Hodor era acreditat pentru următoarele teme de cercetare: „Cadrele Securității, 1948-1989, Istoria spionajului românesc de la al Doilea Război Mondial la Revoluția din Decembrie 1989, Jaful de la Filiala Giulești a B.N.R. din 1959, Revoluția Română din Decembrie 1989”.


Citiți și:

CNSAS a primit ordin să ascundă că Gelu Voican Voiculescu a fost turnător al Securității (I)

Despre securiștii de ieri și de azi (I)

 

yogaesoteric
27 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More