Magnetoterapia, o nouă modalitate terapeutică naturală

 
de Alex Ionescu
 


În cercurile ştiinţifice, magnetoterapia este considerată una dintre cele mai sigure şi eficiente metode naturale de însănătoşire, şi este adeseori denumită „metoda terapeutică a secolului 20”.

Magnetoterapia este o modalitate terapeutică de vindecare cu ajutorul câmpului magnetic, fără a se utiliza medicamente. Magnetoterapia este un procedeu natural, simplu, ieftin, total nedureros, şi fără reacţii adverse, singurul instrument folosit în cadrul acestei terapii fiind magnetul sau un aparat de generare a unui câmp magnetic pulsatoriu.

Civilizaţiile străvechi cunoşteau puterea magică a magnetului, acesta fiind purtat sub formă de amulete care se presupunea că îndepărează durerile. Descoperirea magnetului a fost accidentală, iar utilizarea sa pentru proprietăţile curative a fost realizată empiric, sub impresia proprietăţilor sale magice. Nu se cunoştea nimic despre forţele magnetice din natură.

Cea mai timpurie menţiune referitoare la magneţi ca agenţi terapeutici apare în Atharvaveda – una din cele patru scrieri străvechi ale Indiei. In această lucrare este precizată utilizarea magneţilor pentru oprirea sângerării (sutra 17, capitolul 1, partea I) şi pentru tratarea anumitor probleme ale organismului feminin (sutra 35, capitolul 7, partea III).

Abia în secolul 16 magnetul a devenit obiectul unei cercetări medicale, când alchimistul şi medicul P.A. Paracelsus a realizat aceasta, aducând la lumină calităţile curative ale magnetului. Paracelsus a făcut observaţia revoluţionară că magnetul poate vindeca toate inflamaţiile, ulceraţiile şi multe boli ale intestinului şi uterului, şi că ar fi util atât în boli interne cât şi externe. El a afirmat că orice zonă / parte bolnavă a organismului, dacă va fi expusă forţei magnetice, se va vindeca mai bine şi mai repede decât cu orice alt tratament.

Părintele Hall, profesor austriac de astronomie din secolul 18, a luat în considerare afirmaţiile lui Paracelsus şi a tratat bărbaţi şi femei care sufereau de boli nervoase, prin aplicarea de magneţi pe corpul acestora. Tratamentul aplicat de Hall a fost îndeaproape urmărit de Mesmer (1734-1815), care a fost profund impresionat şi a început şi el să aplice tratamente utilizând magneţi. A rezolvat astfel un număr mare de boli serioase şi complicate. Unul din cazurile vindecate de Mesmer trebuie menţionat: o doamnă pe nume Franze Oesterline, în vârstă de 29 de ani, care avea dureri de cap severe periodice urmate de delir şi vomă, asociate cu atacuri paroxistice de mânie. Mesmer a aplicat trei magneţi pe corpul ei: câte unul la fiecare picior, iar al treilea pe zona corespunzătoare stomacului. Rezultatul a fost extraordinar: doamna a fost complet vindecată după câteva şedinţe de tratament.

Munca lui Hall şi Mesmer a fost descrisă de contemporanul lor – Dr. Samuel Hahneman (1755-1843), părintele homeopatiei. Acesta a fost pe deplin convins de puterile magneţilor, spunând: “o baghetă magnetică poate să vindece rapid şi pentru totdeauna cea mai severă boală, dacă este adusă în apropierea corpului”.

Diferite experimente au arătat că plantele ţinute în câmp magnetic cresc, înfloresc şi dau fructe mai repede decât cele crescute în condiţii normale. În Rusia s-a arătat că anumite plante irigate cu apă magnetizată creşteau cu mult mai repede decât celelalte. Chiar plantele aproape moarte au putut fi revitalizate după aplicarea unui câmp magnetic sau după ce au fost udate cu apă magnetizată. Aşadar utilizarea magneţilor ajută creşterea şi fertilitatea plantelor. Ţesuturile lor sunt reîntinerite şi pot fi protejate de îngheţ şi de alte pericole. Experimente care au constat în implantarea de celule canceroase la şoarecii de laborator, au arătat că prin aplicarea unor magneţi se stopa procesul tumoral. De asemenea, tumora cerebrală a unui câine a fost complet “topită” cu ajutorul unui mic magnet. Dr. E. K. Maclean din New York a tratat cu succes cazuri de cancer avansat cu un Activator Electromagnetic, un aparat care genera câmpuri magnetice pulsatorii. El a menţionat că această maladie, cancerul, nu poate exista într-un câmp magnetic puternic. S-a mai arătat că utilizarea magneţilor a refăcut pigmentarea părului la un număr de persoane. La o clinică din Leningrad, pacienţilor cu pietre la rinichi şi / sau la bilă li se administrează apă magnetizată pentru a ajuta eliminarea acestor formaţiuni. Dr. Maclean a reuşit să îndepărteze durerile de orice fel prin utilizarea magneţilor. El a arătat că aplicarea regulată a magneţilor este de un mare ajutor în menţinerea stării generale de sănătate, vigoare şi tinereţe.

De-a lungul timpului de la folosirea decorativă a magneţilor s-a trecut la cea terapeutic empirică, ajungându-se la cercetări amănunţite legate de proprietăţile curative ale magneţilor. Până la un anumit moment, această terapie s-a făcut prin aşezarea de magneţi pe corpul pacientului, deci cu utilizarea de câmpuri magnetice statice. În ultimele decenii s-a trecut la utilizarea câmpurilor magnetice pulsatorii (CMP) produse cu ajutorul unor aparate speciale. Câmpurile magnetice pulsatorii sunt mişcari rapide oscilatorii, expansiune – contracţie, ale câmpului magnetic, care în scop terapeutic sunt folosite la frecvenţa de  0,5 Hz  (0,5 pulsaţie/secundă).

Totuşi, cum funcţionează terapia cu câmpuri magnetice pulsatorii, şi de ce se poate aplica la atât de multe afecţiuni? Prin plasarea CMP în apropierea corpului apar microcurenţi benefici în tot corpul. De asemenea CMP creşte concentraţia de oxigen cu 200% în sânge, determinând creşterea vitezei de regenerare a ţesuturilor inflamate sau deteriorate, şi îmbunătăţeşte utilizarea oxigenului de către ţesuturi, facilitând astfel înviorarea şi vindecarea acestora.  S-a arătat că pulsaţiile corecte ale câmpurilor magnetice pot produce o creştere de 20 de ori a numărului limfocitelor B şi T, îmbunătăţind astfel starea sistemului imun. De asemenea s-a observat că magnetoterapia are un efect benefic asupra sistemului nervos.

Din experienţa celor care au aplicat această terapie se ştie că utilizarea câmpurilor magnetice pulsatorii reduce senzaţia dureroasă aproape imediat. De asemenea, tratamentul magnetic ajută, grăbind, vindecarea rănilor şi fracturilor, dizolvă cheagurile de sânge, elimină pietrele de la rinichi şi vezica biliară, şi vindecă boli precum artrita, astmul, eczemele, inflamaţiile, paralizia, poliomielita, hernia de disc, spondilita, înţepeneala, etc. Aplicarea acestei terapii în neurologie a ajutat mulţi pacienţi bolnavi de epilepsie, boală Parkinson, scleroză multiplă, sindromul neuronului motor, şi alte situaţii similare, să îşi amelioreze considerabil starea. 

Nu există contraindicaţii pentru utilizarea magnetoterapiei, exceptând sarcina şi pacienţii care au stimulator cardiac. FDA (Food and Drug Administration)  a recunoscut în 1978 beneficiile utilizării energiei magnetice în vindecarea fracturilor de tibie.

În SUA, a existat pe piaţă un număr considerabil de aparate care generau câmpuri magnetice pulsatorii. În ciuda numărului mare de rapoarte clinice extrem de favorabile în vederea utilizării acestei terapii, lipsa de fonduri necesare costurilor exorbitante şi anii de evaluare pentru a corespunde criteriilor FDA, au întârziat şi întârzie considerabil utilizarea acestora. Mai mult, industria farmaceutică, cu miliarde de dolari beneficiu, s-a opus cu vehemenţă acreditării acestei terapii, blocând cu succes multe tentative de a se obţine fondurile necesare cercetărilor clinice cerute pentru aprobarea acestei terapii fără pilule, ieftină şi eficientă!
Notă: La ora actuală în SUA magnetoterapia NU este acceptată de FDA pentru utilizarea pe fiinţe umane.
 
Citiţi şi:
Influenţa tainică a culorilor asupra fiinţei umane

O epidemie modernă: oboseala

 

yogaesoteric
mai 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More