Marea Britanie | Un proces răsunător va judeca acuzațiile aduse împotriva vaccinului Astra Zeneca. Producătorul ar putea plăti peste 90 de milioane de euro despăgubiri pacienților
Un proces istoric de zeci milioane de euro a fost deschis împotriva vaccinului anti-covid-19 Oxford-AstraZeneca, acuzat că ar fi „defect” și că proclamațiile privind eficacitatea sa au fost „vast exagerate”, informează The Telegraph.
Gigantul farmaceutic este dat în judecată la Înalta Curte de către Jamie Scott, un tată a doi copii care a suferit o leziune cerebrală permanentă semnificativă, lăsându-l incapabil să lucreze, după ce i-a apărut un cheag de sânge în urma vaccinării în aprilie 2021.
Un al doilea caz este cel al văduvului și al celor doi copii mici ai lui Alpa Tailor, în vârstă de 35 de ani, care a murit după ce a primit vaccinul produs de AstraZeneca, gigantul farmaceutic cu sediul în Marea Britanie.
Aceste cazuri ar putea deschide calea pentru aproximativ 80 de cereri de despăgubire în valoare estimată de 80 de milioane de lire sterline (peste 91 de milioane de euro) din cauza unei noi afecțiuni cunoscută sub denumirea de trombocitopenie și tromboză indusă de vaccin (VITT), identificată de specialiști, în urma inoculării cu vaccinul anti-covid-19 Oxford-AstraZeneca.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că vaccinul era „sigur și eficient pentru toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste” și că efectul advers care a determinat acțiunea legală era „foarte rar”.
Vaccinul, salutat la lansare de Boris Johnson ca un „triumf pentru știința britanică”, nu mai este utilizat în Marea Britanie. Guvernul recomandă alte trei vaccinuri pentru schema de rapel de toamnă.
În lunile care au urmat implementării, potențialele efecte secundare grave ale vaccinului AstraZeneca au fost identificate de oamenii de știință. Ca urmare a acestui fapt, s-a recomandat ca serul să nu mai fie administrat persoanelor sub 40 de ani în Marea Britanie, deoarece riscul asociat vaccinării depășea prejudiciul cauzat de covid-19.
AstraZeneca a declarat recent pentru Telegraph că siguranța pacienților este „cea mai înaltă prioritate” și că vaccinul său, numit Vaxzevria, a fost „continuu demonstrat că are un profil de siguranță acceptabil” și că autoritățile medicale din întreaga lume „afirmă în mod constant că beneficiile vaccinării depășesc riscurile efectelor secundare extrem de rare”.
Se înțelege că AstraZeneca, în răspunsul său legal, neagă că ar fi cauzat leziunile domnului Scott.
Date oficiale furnizate de Agenția pentru Produse Medicale și de Îngrijire a Sănătății (MHRA) arată că cel puțin 81 de decese în Marea Britanie sunt suspectate că au fost legate de reacția adversă care a cauzat cheaguri de sânge la persoanele care aveau, de asemenea, plachete sanguine scăzute. În total, aproape una din cinci persoane care au suferit de această afecțiune au murit ca rezultat, conform cifrelor proprii ale MHRA.
Cifrele oficiale obținute printr-o cerere în baza Legii privind Libertatea de Informare arată că din cele 148 de despăgubiri acordate de Guvern în cadrul Schemei de Plăți pentru Daune Cauzate de Vaccin, care oferă compensații celor vătămați de vaccinuri sau rudelor lor îndoliate, cel puțin 144 au fost acordate beneficiarilor vaccinului AstraZeneca. Mai puțin de cinci persoane din cadrul schemei au primit vaccinuri altele decât cele de la AstraZeneca.
Familiile reclamă că suma acordată în cadrul schemei – o sumă fixă, scutită de taxe, de 120.000 de lire sterline – este insuficientă, determinându-le să aducă cazurile în justiție la Înalta Curte împotriva AstraZeneca.
Reclamația este adusă de domnul Scott în temeiul Legii privind Protecția Consumatorului din 1987 și susține că vaccinul AstraZeneca a fost „defect” în sensul că nu era la fel de sigur pe cât aveau dreptul să se aștepte oamenii.
Controversele privind eficacitatea vaccinului și reacția guvernului
În cazul lui Scott, avocații săi susțin că acesta a suferit „leziuni personale și pierderi conexe” ca rezultat al dezvoltării trombocitopeniei și trombozei induse de vaccin (VITT) în urma vaccinării cu Oxford-AstraZeneca la 23 aprilie 2021. Reclamația legală susține că vaccinul a fost „defect” și că avertismentul privind riscul de VITT nu a fost inclus în informațiile despre produs la data livrării vaccinului.
AstraZeneca a emis comunicate de presă după studiile clinice, afirmând că vaccinul, cunoscut sub numele de Vaxzevria, este între 62% și 90% eficient în prevenirea covid-19 simptomatic, în funcție de doze, cu o medie de 70%. Reclamația legală susține că „reducerea absolută a riscului privind prevenirea covid-19 a fost doar de 1,2%” și că informațiile din comunicatele de presă ale AstraZeneca privind eficacitatea au fost „înșelătoare”, deoarece publicul ar fi putut presupune că rata de eficacitate publicată era o rată absolută a riscului (în acest caz, supraestimând semnificativ eficacitatea vaccinului).
Aspectul complex al eficacității vaccinului este abordat în documentele judiciare prin referire la o decizie a Autorității privind Codul de Practică pentru Medicamente Eliberate pe Rețetă (PMCPA), care a concluzionat că AstraZeneca a încălcat codul său prin folosirea repetată a cuvântului „sigur” într-un comunicat de presă din decembrie 2020. PMCPA a decis, de asemenea, că AstraZeneca a încălcat codul său de practică prin ne-revelarea reducerii absolute a riscului de a te vaccina.
Acțiunea legală va examina, de asemenea, rolul Guvernului în a asigura publicul cu privire la siguranța vaccinului, după ce Matt Hancock a autorizat o asigurare pentru AstraZeneca în „evenimentul foarte neașteptat al unor reacții adverse care nu ar fi putut fi prevăzute prin controalele și procedurile robuste stabilite”. Avocații susțin că declarațiile publice ale Guvernului cu privire la siguranța vaccinului sunt circumstanțe relevante pentru evaluarea nivelului de siguranță pe care persoanele îl așteptau în mod normal de la vaccinul AstraZeneca.
În cadrul acțiunii legale, familiile afectate ridică întrebări serioase cu privire la vaccinul Oxford-AstraZeneca, susținând că informațiile furnizate cu privire la eficacitate au fost „înșelătoare” și că riscurile nu au fost aduse în mod corespunzător la cunoștința publicului.
Cazurile reclamante evidențiază că, în ciuda afirmațiilor inițiale ale AstraZeneca privind un nivel ridicat de eficacitate, cifrele absolute de reducere a riscului au fost, de fapt, mult mai modeste. Aceste discrepanțe între informațiile publice și realitatea riscurilor asociate vaccinului au stârnit îngrijorări cu privire la transparența și comunicarea corespunzătoare în cadrul procesului de implementare a vaccinului.
AstraZeneca, suspectat și-n România
În România, un gorjean de 47 de ani a murit a doua zi după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca.
Beatrice Ștefănescu, balerină la Opera Națională, a declarat că și-a pierdut cunoștința de două ori, după vaccinarea cu Astra Zeneca.
Cristian Ivan (40 de ani), un cunoscut dezvoltator IT, a decedat subit, după ce s-a vaccinat cu trei doze de Astra Zeneca.
Și jurnalistul Alexandru Tămășescu a murit subit, la 46 de ani, după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca.
Danemarca a anunțat și ea decese din cauza vaccinării cu Astra Zeneca.
Citiți și:
Nou studiu prezintă „dovezi incontestabile” că vaccinurile anti-covid cu ARNm provoacă leziuni vasculare și ale organelor
Studiu-bombă: Vaccinurile covid cauzează îmbătrânirea accelerată la oameni prin uzura iremediabilă a telomerelor
Studiu britanic: riscurile AstraZeneca depășesc beneficiile
yogaesoteric
4 decembrie 2023