Studiu britanic: riscurile AstraZeneca depășesc beneficiile

Un studiu făcut în Marea Britanie arată că riscurile vaccinării cu serurile AstraZeneca depăşesc beneficiile, cel puţin pentru grupa de vârstă 30-39 de ani.

Un studiu publicat în British Journal of Medicine arată că riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare.

Pentru grupa 30-39 de ani, chiar şi în rândul celor care au comorbidităţi, riscul de deces de covid este de 7,4 la 100 de mii. Presupunând că vaccinul are o eficacitate de 100%, ar fi nevoie să fie vaccinaţi peste 13.500 de oameni ca să fie evitat un deces. Aceşti oameni ar fi expuşi efectelor adverse pe termen scurt şi mediu.

Pentru fiecare om care ar fi putut muri din cauza coronavirusului, ar putea apărea două cazuri de tromboză. Pentru fiecare două decese care pot fi prevenite prin vaccinarea cu AstraZeneca, patru oameni care ar fi supravieţuit chiar şi fără vaccin pot face tromboze. Iar din aceştia patru, unul ar putea muri, iar trei ar putea rămâne cu sechele grave, se mai arată în studiul respectiv.

În aceste condiţii, medicii care au făcut studiul se întrebă dacă ar fi oportună vaccinarea acestei categorii de vârstă cu AstraZeneca.

Pentru celelalte categorii de vârstă, datele spun că riscurile de tromboză venoasă cerebrală sunt subestimate în prospectul vaccinului, unde este precizat că poate surveni un caz la 250.000 de oameni vaccinaţi.

De fapt, pe toate grupele de vârstă cumulat, riscul este de 2,5 cazuri la o sută de mii de vaccinaţi, ceea ce înseamnă că de 20 de ori mai mare decât riscul de tromboză în rândul populaţiei generale.

Mai multe ţări din Europa au renunţat deja la vaccinul AstraZeneca, cum ar fi Norvegia, Danemarca și Austria.

Citiți și:
‘Astra Zeneca nu a produs niciodată vaccinuri, iar Moderna e un start-up care a prins această oportunitate și s-a lansat în producerea de vaccinuri’
67 de cazuri de tromboză după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, identificate în Germania
Experţii norvegieni solicită autorităţilor să renunţe definitiv la vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca

yogaesoteric
18 octombrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More