Marea sărbătoare a lui SHIVA, MAHASHIVARATRI

de Bianca Andrei

Cea mai sfântă noapte a anului se apropie. Această noapte misterioasă, cu totul deosebită din punct de vedere spiritual şi profund sacră este noaptea de MAHASHIVARATRI.
Fiecare lună a anului are o zi consacrată adorării lui SHIVA. Dintre toate aceste sărbători (SHIVARATRI), una are o semnificaţie cu totul deosebită: MAHASHIVARATRI. Noaptea sfântă a transcendenţei, MAHASHIVARATRI, este în fiecare an noaptea dinaintea zilei de lună nouă, în februarie – martie (luna lunară Phalguna, care se calculează potrivit sistemului astrologic indian). În acest an MAHASHIVARATRI se sărbătoreşte în 23 februarie.

Termenul sanscrit SHIVARATRI are mai multe semnificaţii. „RATRI” înseamnă „noapte”. SHIVARATRI este astfel „Noaptea lui SHIVA”. Simbolic, cuvântul RATRI este derivat din rădăcina verbală sanscrită RA, care înseamnă „a da”. Esoteric, se atribuie astfel nopţii sensul de dătătoare a fericirii, păcii şi beatitudinii nepieritoare, care transcende aspectele efemere ale manifestării. SHIVARATRI mai înseamnă şi „noaptea revărsării Graţiei Divine” şi este momentul în care putem simţi cu cea mai mare uşurinţă Graţia şi iubirea infinită a lui SHIVA.

SHIVARTRI este o zi foarte favorabilă din punct de vedere spiritual. Ea este cea de-a 14-a zi a ciclului lunar, moment în care luna este aproape cu totul ascunsă. După momentul de Lună Plină, Luna pierde în fiecare zi câte a 16-a parte din strălucirea sa. Astfel, ea descreşte până în momentul de SHIVARATRI când manifestă doar a 16-a parte din puterea sa. În astrologia hindusă mintea individuală (MANAS) este intim asociată cu Luna. CHANDRA, îngerul tainic guvernator al Lunii, este totodată şi divinitatea care guvernează mintea (MANAS). Momentul de Lună Nouă poate fi asociat prin urmare cu acea stare a minţii în care fluctuaţiile şi capriciile ei sunt mult reduse, putând fi suspendate cu uşurinţă şi controlate prin disciplină spirituală. În această noapte sfântă (SHIVARATRI), nouă ne rămâne doar o mică parte a minţii de controlat, iar acest control poate fi realizat prin focalizarea intensă a atenţiei asupra gloriei nepieritoare a lui Dumnezeu.

Aspecte ale lui SHIVA

Conform tradiţiei şivaite, SHIVA este etern, fără formă, misterios, Unul fundamental având o multitudine de aspecte. El este atât imanent cât şi transcendent, dincolo de minte şi simţuri, neputând fi cuprins de conştiinţa noastră limitată. Scrierile sacre ne prezintă o serie de aspecte ale lui SHIVA, revelate fiinţelor iluminate:

SHIVA în aspectul transcendent

La cel mai înalt nivel, în aspectul său transcendent, SHIVA este PARAMASHIVA – Cel lipsit de atribute şi calităţi. Unitatea lui PARAMASHIVA este o realitate realizată doar de fiinţele care au atins perfecţiunea. Conform celor scrise în SHIVA PURANA, BRAHMA şi VISHNU au ajuns la realizarea spirituală prin devoţiunea faţă de BRAHMAN (Dumnezeu Tatăl).

SHIVA în aspectul imanent

Ca Sine Suprem (revelat), SHIVA este MAHESHWARA sau MAHASHIVA, Domnul universului manifestat. Ca Sine Suprem (revelat), El este SAGUNA BRAHMAN. În RAMATAPANYA UPANISHAD, se spune: „Pentru a ajuta adoratorul în efortul său de devoţiune, El (BRAHMAN) a fost împodobit cu simboluri şi calităţi”. SAGUNA BRAHMAN este o personificare a Divinului care poate fi mai uşor adorată şi apelată prin rugăciune.
MAHASHIVA este Domnul Universului care deţine funcţiile de creaţie, menţinere, distrugere, ocultare şi acordare a Graţiei. El realizează aceste acţiuni fundamentale prin intermediul celor cinci energii supreme ale sale: CIT SHAKTI (pura conştiiţă), ANANDA SHAKTI (pura beatitudine), ICCHA SHAKTI (energia voinţei), JNANA SHAKTI (energia cunoaşterii) şi KRIYA SHAKTI (energia acţiunii).

Întreaga creaţie este visul său conştient, proiectat pe cerul imaculat al conştiinţei sale, asemeni reflexiei într-o oglindă. El este PURUSHA din VEDE, bărbatul cosmic, cel care o creează pe PRAKRITI, femeia cosmică, pentru a manifesta apoi realitatea obiectivă, în care se ascunde pe sine de sine însuşi, într-un joc divin. Tot El este sursa întregii cunoaşterii şi a tuturor revelaţiilor.

SHIVA ca RUDRA

E un alt nivel, SHIVA este ISWARA sau RUDRA. Această ipostază a sa îndeplineşte funcţia de distrugere a universului material şi obiectiv pentru ca apoi, din ceea ce era vechi şi degradat, să poată să renască noul. El facilitează curgerea iluzorie a timpului, KALA, de la o epocă (YUGA) la alta şi permite progresul spiritual al umanităţii. Graţia Sa ne înlătură KARMA, ne distruge impurităţile şi ataşamentele, accelerându-ne evoluţia spirituală. RUDRA este releul care permite conştiinţei divine să pătrundă în conştiinţa noastră limitată. Cunoscut ca cel cu o mie de nume, El îşi are reşedinţa pe muntele sacru Kailasa, împreună cu PARVATI, consoarta sa, fiind însoţit de o întreagă suită de zei (DEVA), slujitori celeşti (GANA), fiinţe realizate spiritual (SIDDHA-şi), miriade de yoghini şi devoţi care se bucură de viziunea sa (DARSHAN).

SHIVA ca JIVA

JIVA înseamnă VIAŢĂ, ceea ce este VIU. Toate sufletele (JIVA), şi toate lumile (LOKA), provin din Fiinţa Supremă a lui SHIVA. JIVA-şii (sufletele individuale) sunt supuse impurităţilor conştiinţei: finitudinii (ANAVA), iluziei (MAYA) şi acţiunii egoiste (KARMA), dar în esenţă ele sunt chiar SHIVA; El însuşi s-a întrupat şi se ocultează sub forma sufletelor individuale. Când prin Graţia lui SHIVA norii ignoranţei sunt îndepărtaţi, un JIVA devine o fiinţă eliberată, unificată cu SHIVA. KAULA-JNANA-NIRNAYA afirmă că individul este numit JIVA atât timp cât el locuieşte într-un corp, identificându-se în special cu acesta şi devine supremul SHIVA după ce, graţie trezirii spirituale, este eliberat de legăturile sale iluzorii cu acel corp.

Chipurile tainice ale lui SHIVA

Prin proiecţia voinţei divine în timpul diferitelor faze ale creaţiei apar variatele ipostaze, divinităţi, zeităţi, emanaţii spirituale care constituie panteonul lui SHIVA. Aceste entităţi divine iluminate şi perfect conştiente de sine, prin multitudinea funcţiilor lor fac să se manifeste voinţa supremă a lui SHIVA. MAYAVIN, PASHUPATI, VIRUPAKSHA, DHURJATI, UMAPATI, NATARAJA, BHAIRAVA, DAKSHINAMURTI, VRISHABHARUDHA, BHIKSHATANA, ARDHANARISHVARA, CHANDRASHEKHARA, VIRABHADRA sunt câteva bine cunoscute ipostaze ale lui SHIVA.

Literal, SHIVA înseamnă „cel Bun, cel Blând”. El este cel de-al treilea zeu esenţial din trinitatea hindusă (TRIMURTI) ce îi cuprinde pe BRAHMA, VISHNU şi SHIVA. SHIVA este zeul distrugerii celor răi şi ignoranţi şi disoluţiei a ceea ce este impur. El este, de asemenea, o forţă infinită binefăcătoare, care îndepărtează adeseori fulgerător AVIDYA sau ignoranţa înlănţuitoare. Simbolul său este LINGAMUL sau organul masculin creator ce reprezintă virilitatea, aspectul solar, activ, YANG. SHIVA este deseori reprezentat în fuziune intimă, amoroasă, infinită cu iubita sa SHAKTI, care este aspectul feminin, al cărei simbol fundamental este YONI sau organul feminin, sexual, ce reprezintă aspectul YIN, energia naturii, etc.
Plin de graţie şi de iubire, uşor accesibil adoratorilor lui care îl invocă cu devoţiune, ca Domn al muntelui sacru Kailasa, este chintesenţa iubirii necondiţionate, umilinţei, cunoaşterii absolute. Ca soţ devotat, tată şi Ghid spiritual, El acordă Graţia şi iubirea sa necondiţionată adoratorilor săi devotaţi. Credinţa şi dăruirea hinduşilor faţă de SHIVA poate fi observată prin multitudinea templelor şi a locurilor sacre dedicate Lui.

În concluzie, SHIVA este în esență BRAHMAN, Dumnezeu Tatăl care, în jocul divin al creaţiei, coboară în planuri din ce în ce mai joase pentru a se manifesta în diferite aspecte. Ca spirite încarnate, supuse limitărilor este important să fim conştienţi că suntem însuşi SHIVA în formă umană şi că prin angrenarea conştientă a voinţei noastre în acest scop şi prin Graţia Lui ne putem redescoperi natura divină.

Cum se sărbătoreşte MAHASHIVARATRI în diferite părţi ale Indiei

Diferitele tradiţii şi obiceiuri legate de MAHASHIVARATRI sunt urmate cu rigurozitate de adoratorii lui SHIVA. Majoritatea îşi purifică fiinţa, pentru ca astfel să atragă mai uşor Graţia lui SHIVA, prin post sau regimuri cu fructe şi lapte. Devoţii cred cu tărie că în această noapte sacră cel care îl venerează sincer şi plin de dăruire pe SHIVA este absolvit de greşelile sale şi eliberat din ciclul morţii şi renaşterii.

Se consideră că realizarea cu rigurozitate şi dăruire a ritualurilor de MAHASHIVARATRI ajută devotul să controleze în fiinţa sa cele două tendinţe – RAJAS GUNA (acţiuni pasionale, pline de dorinţe) şi TAMAS GUNA (inerţia). Rugăciunile sincere şi meditaţiile realizate de aspirant în această zi fac ca impurităţi ca pofta, furia, gelozia să fie sublimate. Renunţarea la somn în această noapte face ca lenea să fie îndepărtată.

MAHASHIVARATRI este considerată deosebit de favorabilă în special femeilor. În timp ce femeile căsătorite se roagă pentru soţilor lor, fetele necăsătorite îl invocă pe SHIVA, considerat soţul ideal, pentru a le trimite un soţ bun, prin care El să se manifeste în viaţa lor.

În această zi sfântă devoţii lui SHIVA se trezesc dis de dimineaţă, fac o baie ritualică purificatoare, preferabil în apa Gangelui. Unii din ei folosesc apă în care au fost fierte seminţe de susan negru, pentru a purifica corpul. Apoi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare se îndreaptă spre templele dedicate lui SHIVA pentru a-şi arăta credinţa şi devotamentul faţă de SHIVA, turnând în mod ritualic apă, lapte, miere etc. peste SHIVA LIGAM-urile împodobite cu frunze şi flori, aducând în acest fel, pe lângă iubirea din inimile lor, ofranda lor lui SHIVA. În timp ce îmbăiază în acest fel SHIVA LINGAM-ul, devoţii rostesc: „O, Doamne, Te îmbăiez cu apă, lapte şi miere. Te implor îmbăiază-mă cu laptele înţelepciunii. Te implor spală-mă de toate păcatele mele, astfel încât focul ataşamentelor de lumea materială care mă mistuie să poată fi stins, odată pentru totdeauna, astfel încât să devin aici şi acum una cu Tine.” Se presară ca ofrandă peste SHIVA LINGAM şi frunze de bilva, considerate a fi sacre, în ele având reşedinţa zeiţa LAKSHMI. Devoţii aşeză în jurul SHIVA LINGAM-ului ghirlande de flori de lotus albe şi roz.

Ruga către SHIVA continuă toată ziua şi toată noaptea. Din trei în trei ore preoţii realizează POOJA îmbăind SHIVA LINGAM-urile cu lapte, iaurt, miere, ghee, apă de trandafir, rostind MANTRA „OM NAMAH SHIVAYA” în timp ce sunetul clopotelor templelor aminteşte celor prezenţi rostul sacru acestei zile, de fapt rostul întregii noastre existenţe: „Venerează-l pe SHIVA, El te va duce în Inima lui, în eternitate, în Pura Existenţă, Pura Conştiinţă şi Pura Beatitudine”.
Toată această noapte este o rugă continuă către SHIVA, manifestată prin imnuri şi cântece devoţionale (Shiva Mahimna Stotra – Pushpadanta, Shiva Tandava Stotra – Ravana)  sau prin tăcere sacră şi meditaţie. Prima masa după post este tot o ofrandă consacrată lui SHIVA.

În Bengalul de vest, MAHASHIVARATRI este o sărbătoare populară. Fetele tinere postesc şi îl preaslăvesc pe SHIVA întreaga noapte, astfel încât acesta să le binecuvânteze cu soţi buni.
La templu Trakeshwar, la 57 km de Calcutta, pelerini desculţi cară containere cu apă din Gange pe care o vor revărsa asupra imaginii de piatră a lui SHIVA. SHIVA LINGAMU-ul de granit va fi ornat cu ghirlande de flori ca semn al devoţiunii lor.
În Andhra Pradesh, templul Sri Kalahateshwara din Klahasti şi templul Bharamarambha Malikarjunaswamy din Srisailam sunt pline de pelerini care îl sărbătoresc pe SHIVA postind şi invocându-l prin cântece devoţionale.
În Rajasthan aceasta sărbătoare sfântă se celebrează printr-o PUJA (manifestare prin care se arată veneraţia fată de un aspect al divinului prin invocaţii, rugăciuni, ritualuri, cântece şi dansuri devoţionale, meditaţii).
În Assan, noaptea lui SHIVA este sărbătorită de o mulţime de devoţi ai lui SHIVA în templul Umananda.
În Jammu şi Caşmir marea sărbătoare se întinde pe durata a 15 zile.
În templul Pashupatinath din Kathmandu se strâng pelerini hinduşi din lumea întreagă pentru a aduce ofranda lor atotputerniciei lui SHIVA. Incinta templului se umple de SADHU-şi goi (NANGA BABAS) cu trupurile acoperite de cenuşă.
Hinduşii care rămân acasă fac focuri în aer liber şi veghează toată noaptea sărbătorind-ul pe SHIVA. Şi ei îmbăiază SHIVA LINGAM-uri cu lapte şi miere şi aduc ofrande de frunze de bilva, fructe şi alte alimente sacre.

Un moment privilegiat

Iubirea şi Graţia pe care SHIVA le revarsă asupra noastră sunt infinite. La nivelul nostru obişnuit de fiinţe umane limitate percepem extrem de puţin din ceea SHIVA manifestă în permanenţă. În momentele în care ne îndreptăm cu toată fiinţa noastră către El, când ego-ul ni se diminuează şi ne depăşim limitările, când în inimile noastre se trezeşte dorul frenetic de transcendenţă, SHIVA ni se revelează. În permanenţă El ne călăuzeşte paşii pe calea către El care ne este cea mai accesibilă. Când suntem pe cale, cu faţa îndreptată către El, ne copleşeşte cu iubirea sa. Când ne rătăcim şi ne întoarcem faţa de la El, ne pune în situaţii de viaţă care ar putea să ne amintească de Dumnezeu. Voia lui este să devenim una cu EL.

MAHASHIVARATRI, marea noapte a lui SHIVA este un moment privilegiat care ne arată că puritatea inimii şi a minţii, ruga sinceră, plină de fervoare, devotamentul, iubirea necondiţionată, renunţarea ne apropie de Dumnezeu, ne ajută să devenim una cu El. Ne arată cum gândurile îndreptate către Divin ne transformă rapid şi profund ajutându-ne să atingem supremul ţel al fiinţei – identificarea extatică cu Dumnezeu Tatăl. Fie ca graţia supremă a lui SHIVA să ne umple pentru totdeauna întreaga fiinţă.

Citiţi şi:
Elemente esenţiale referitoare la sărbătoarea spirituală MAHASHIVARATRI
Legendele sărbătorii MAHASHIVARATRI

yogaesoteric
februarie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More