„Marea ștergere”: dezinformarea covid, pretext pentru represiunea Facebook

Un scandal s-a iscat în Germania, țară unde Facebook a aplicat pentru prima dată noua politică de „prejudiciu social” pentru a elimina conturile care răspândesc dezinformarea covid-19 în opinia companiei.

Represiunea, anunțată pe 16 septembrie, chiar înainte de alegerile federale, a fost prima utilizare a strategiei Facebook împotriva „vătămării sociale coordonate”, menită să oprească nu doar campaniile de dezinformare sponsorizate de stat, ci și utilizatorii obișnuiți care au depus un efort din ce în ce mai sofisticat pentru a ocoli regulile privind așa numitele discursuri de ură.

În cazul Germaniei, cele aproape 150 de conturi, pagini și grupuri eliminate erau legate de mișcarea „Querdenken”, o coaliție liberă care a protestat împotriva măsurilor de restricție și include oponenți împotriva vaccinului.

Facebook nu este deloc la prima ispravă de acest gen, așa cum știm blochează sistematic utilizatorii „incorecți politic” după bunul plac.

Cu acțiunea din Germania, Facebook vrea să arate mai degrabă autoritate în fața factorilor de decizie politică, nu un efort cuprinzător de protejare a publicului”, au concluzionat cercetătorii social media de la Reset, o organizație non-profit din Regatul Unit.

Comportamentul neautentic coordonat” este un termen încâlcit pe care Facebook l-a creat în 2018 pentru a descrie grupuri sau persoane care lucrează împreună cu scopul de a-i induce în eroare pe alții.

De atunci, a eliminat mii de conturi, în special „actorii răi”, care urmăresc să se amestece în alegeri și politici în țările din întreaga lume.

Aceste constrângeri ridică probleme majore: nu este clară măsura judecării unui „comportament dăunător”, iar în cazul Querdenken mulți utilizatori și-au exprimat opinii pro dar și contra dezinformării covid, fiind băgați în aceeași oală.

Este doar un început – extindem blocările

Comentând situația din Germania, David Agranovich, responsabilul politicilor de siguranță la Facebook, a anunțat că „extindem modelul nostru de blocări ale rețelei pentru a aborda amenințările noi și emergente”. Și a avertizat: „este doar un început”. Un discurs tipic pentru un fost director de informații la Consiliul Național de Securitate (NSC) de la Casa Albă, unde a condus eforturile guvernului Statelor Unite de a aborda interferența străină în sistemele și alegerile democratice.

Ne vedem pe stradă!

Facebook pare să folosească Germania drept «caz de testare» pentru noua politică. Deși eliminarea rețelei Querdenken ar fi putut fi justificată, ar fi necesar să ridice întrebări cu privire la rolul Facebook în dezbaterile democratice din această țară și la dreptul de liberă exprimare. Facebook chiar intervine în politica germană. Probabil că există o mulțime de dezinformări covid pe aceste site-uri, dar cu toate acestea, este o problemă extrem de politică, iar Facebook intervine în aceasta”, a declarat pentru AP Simon Hegelich, politolog la Universitatea din München.

Membrii mișcării Querdenken au reacționat la decizia Facebook. „Marea ștergere continuă”, a postat un susținător într-un grup încă activ. „Ne vedem pe stradă!

Citiți și:
De ce Google, Apple, Facebook și Amazon sunt mai periculoase decât China. Capitalismul de supraveghere ‒ un pericol iminent
Gheorghe Piperea : Despre cenzurile repetate pe Facebook
Facebook și toate celelalte platforme online sunt deja sisteme totalitare

 

yogaesoteric
13 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More