Mark Zuckerberg investeşte 5 miliarde de dolari într-un implant în creier ce poate întrerupe de la distanţă mişcările unei persoane…


… şi îi poate schimba comportamentul


Un grup de cercetători finanțați de Mark Zuckerberg testează dispozitivele cerebrale implantabile, ca parte a unei cercetări de 5 miliarde de dolari pentru a pune capăt bolilor.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi soţia sa, Priscilla Chan, medic pediatru, au vândut 29 de milioane de acțiuni ale Facebook pentru a obține 5 miliarde de dolari pentru un program ambițios de cercetare biomedicală numit Chan Zuckerberg Initiative (CZI).

O inițiativă mai puțin cunoscută corelată cu programul de 5 miliarde de dolari include studiul şi dezvoltarea unor interfețe creier-mașină, dispozitive care în esență traduc gândurile în comenzi.

Echipa de cercetători implicată în acest proiect, care include şi un specialist de la Biohub, studiază pe primate (cimpanzei) un dispozitiv cerebral implantabil wireless, numit pe scurt „Wand”. Primul lor studiu, publicat în ajunul Anului Nou în celebra şi foarte citata revistă științifică Nature, detaliază modul în care Wand înregistrează, stimulează și întrerupe mișcarea maimuţelor în timp real. Practic, dispozitivul cerebral wireless modifică activitatea creierului detectând o mișcare normală și oprind-o imediat.

Chan Zuckerberg Biohub este un grup de cercetare medicală non-profit, finanțat parțial de Inițiativa Chan Zuckerberg, şi are angajaţi cercetători științifici de la Universitatea Stanford, UC Berkeley şi UC San Francisco.

Oamenii de știință se referă la acest gen de interferență ca fiind „terapie”, deoarece dispozitivul este conceput pentru a fi aplicat în tratarea unor boli, cum sunt epilepsia sau Parkinson, pentru a opri o criză sau altă mișcare perturbatoare chiar de la începutul declanșării acesteia.

„Dispozitivul nostru este capabil să monitorizeze creierul în timp ce aplică terapia, așa că știi exact ce se petrece”, a declarat Rikky Muller, coautor al noului studiu, pentru Business Insider. Profesor de informatică și inginerie la UC Berkeley, Muller este, de asemenea, un cercetător al CZ Biohub.

Aplicațiile interfețelor creier-mașină au luat o mare amploare: în timp ce unii cercetători se concentrează pe folosirea lor pentru a ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării sau alte boli care afectează mişcarea trupului, alții vizează să transforme modul în care interacționăm cu laptopurile și cu smartphone-urile. Atât o diviziune a Facebook, denumită anterior Building 8 (Clădirea 8), cât și compania fondată de Elon Musk numită Neuralink au declarat că lucrează la îndeplinirea celui de al doilea scop.

Muller a afirmat că cercetarea sa de la Biohub este izolată de alte proiecte privind interfețele creier-computer realizate la Facebook.

Programul derulat în secret de companie în cadrul Building 8, devenit de notorietate, a suferit recent o remaniere, care a inclus eliminarea etichetei Building 8 și trecerea respectivelor proiecte experimentale sub umbrela unor noi diviziuni. La începutul acestui an, Business Insider informa în exclusivitate faptul că directorul programului a contribuit la crearea unui dispozitiv tip brăţară smart care transformă cuvintele în vibrații inteligibile.

Un dispozitiv cerebral care modifică automat comportamentul

În studiul publicat la începutul anului, Muller împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea Berkeley și o firmă nou-înființată numită Cortera, cu activitate în domeniul dispozitivelor medicale, au detaliat cum au folosit un dispozitiv pe care l-au numit „Wand” pentru a opri o maimuță să desfăşoare un comportament învăţat anterior. În acest caz, comportamentul implica mutarea unui cursor pe o țintă de pe un ecran, utilizând un joystick, și menținerea lui în acea poziţie pentru o anumită perioadă de timp.

Plasat pe capul maimuţei, dispozitivul Wand, de mărimea unei palme, este conectat direct la creierul acesteia. De acolo, el este capabil să înregistreze, să stimuleze şi să modifice comportamentul maimuței în timp real.

Wand putea „simți” când primata era pe punctul de a mișca joystick-ul și oprea această mișcare cu un semnal electric orientat, trimis în partea dreaptă a creierului său, a spus Muller. Şi din moment ce dispozitivul era wireless, maimuța nu avea nevoie să fie închisă fizic sau atașată de ceva, pentru ca dispozitivul să funcționeze.

„Acest dispozitiv modifică radical jocul, în sensul că ai putea avea un subiect care se mişcă total liber și [dispozitivul] ar şti în mod autonom, sau automat, când și cum să-i întrerupă mișcările”, a spus Muller.

Wand ar putea deveni în viitor o aplicaţie utilă pentru o serie de boli care afectează mișcarea, inclusiv pentru leziuni ale coloanei vertebrale și epilepsie.

„Chiar acum putem lua în considerare o anumită funcție motorie, simțim că ea se activează și o perturbăm”, a spus Muller.

Acesta reprezintă un salt tehnologic imens față de dispozitivele actuale, care de obicei necesită mai multe bucăți de echipament voluminos și pot la un anumit moment fie să simtă mișcarea, fie să o perturbe. Dispozitivul lui Muller le realizează simultan pe amândouă, utilizând 128 de electrozi sau conductori, plasați direct în creierul primatei – aproximativ de 31 de ori mai mulți electrozi decât dispozitivele creier-computer de astăzi, care sunt limitate la un număr de 4-8 electrozi.

„Cred că acest dispozitiv deschide o plajă de posibilități inovatoare pentru noi tipuri de tratamente”, a spus Muller.

Muller este, de asemenea, cofondator și președinte al consiliului de administrație al Cortera, care a primit finanțare nerambursabilă din partea Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (DARPA) și a Institutului Național de Sănătate. Cercetarea sa cu privire la interfețele creier-mașină este doar o componentă a unui set mai larg de proiecte dezvoltate sub umbrela CZ Biohub.

Joe DeRisi, copreședinte al Biohub și profesor de biofizică la UCSF, a declarat pentru Business Insider că inițiativa urmărește să contribuie la susținerea proiectelor de cercetare efectuate de oamenii de știință locali, la construirea unor dispozitive medicale importante, care altfel nu ar exista și la „depășirea limitelor”.

„Vrem ca oamenii să facă ceva ieşit din comun, ceva ce alți oameni nu ar încerca vreodată”, a spus DeRisi.

Citiţi şi:

Google se alătură industriei farmaceutice. Un motiv pentru care nu mai apar rezultatele la căutările anti-vaccin

Guvernul SUA alocă 65 mil. dolari pentru crearea unei interfeţe computer-creier cu dublu sens

 

yogaesoteric
13 octombrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More