Masa cu legume și flori, noua tendință a bucătarilor francezi în 2021

Legumele și plantele au invadat bucătăriile marilor maeștri francezi Alain Ducasse, Pierre Herme și Guillaume Gomez. În meniu: fructe, legume, cereale și chiar flori comestibile. O modă în plină expansiune care ajunge pe mesele celor mai mari restaurante… și chiar pe farfuriile Palatului Elysee.

Această dietă cu legume, care presupune și renunțarea la toate tipurile de carne, dar și la celelalte produse de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle sau chiar mierea, are multiple beneficii, mai ales pentru sănătate.

Alain Ducasse și-a deschis recent „Safid” în arondismentul 10 din Paris. Oferă un mediu din 95% legume și cereale, „cu un impact redus asupra mediului”.

Mâncărurile variază în fiecare săptămână. În meniu: quinoa, legume de vară, piper zdrobit cu boia de ardei sau vinete prăjite cu nuci și busuioc.

Pierre Herme a prezentat un desert fără produse de origine animală: „Roses des sables” este făcut din migdale la grătar și ciocolată cu lapte de migdale.

Astfel de produse au ajuns chiar pe masă la Elysee. Brigitte Macron i-ar fi cerut fostului bucătar al palatului prezidențial, Guillaume Gomez, să creeze meniuri folosind mai mult de zece fructe și legume pe zi și nu cinci, așa cum recomandă guvernul. Mai mult, următoarea carte de bucate a lui Gomez se va concentra exclusiv pe gătitul cu legume.

11 flori comestibile. Ce delicii se ascund în grădina ta

Florile comestibile pot colora și rafina orice preparat culinar, de la salate până la deserturi sau cocteiluri atrăgătoare. Chiar și numai câteva petale colorate, amplasate cu iscusință, pot transforma o farfurie într-o adevărată operă de artă culinară.

Iată 11 flori despre care poate nu știați că sunt comestibile.

Bujorii

Aceste flori minunat de parfumate trec drept floarea națională a Chinei, unde se bucură de un adevărat cult și unde odinioară poeții și nobilii își făceau un titlu de glorie din faptul că mâncau câteva petale crude. În zilele noastre, florile sunt pe jumătate fierte și îndulcite și acompaniază mesele de ceai din China. La noi se prepară dulceață și sirop foarte aromat. În Evul Mediu, apa de bujor era o delicatesă foarte apreciată la petrecerile câmpenești.

Limba mielului

Borago officinalis este o plantă de grădină cu frunze cu perișori și flori stelate, de un albastru azuriu. Frunzele și florile au un gust puternic de castravete. Consumați florile în limonadă de vară sau în sorbeturi. Sau chiar în gin tonic! Arată bine ca garnitură pentru gazpacho, platouri asortate cu brânză sau presărate în salate.

Cicoarea

Cichorium endivia face, la sfârșitul verii, tulpini înalte pe care apar flori de un albastru intens. Petalele pot fi strânse și adăugate în salate, cărora le conferă o aromă de pământ, asemănătoare andivelor. Bobocii nedeschiși pot fi culeși și preparați la fel cum faceți cu caperele.

Fucsia

Este o plantă ornamentală încântătoare, care face flori cu formă atrăgătoare, ca niște clopoței, în diferite nuanțe de roz și roșu. Evitați plantele care au fost tratate cu chimicale. Altfel, florile splendide garnisesc preparatele din legume și au un gust ușor acid.

Grașița

Portulaca oleracea este o plantă suculentă cu frunze cărnoase, ovale și mici și flori galbene. Atât frunzele, cât și florile sunt comestibile și pot fi consumate crude sau gătite. Pe vremuri, grașița era considerată o buruiană de grădină, dar a început să fie apreciată pentru că este bogată în substanțe nutritive. Florile pot fi servite crude în salate și senvișuri. Sau pot fi călite sau fierte cu alte legume, ca garnitură, sau adăugate în supe.

Socul

Socul face flori albe și mici, cu miros intens, grupate în inflorescențe în formă de umbrelă. Florile se consumă de sute de ani pentru beneficiile aduse sănătății. Totuși, ele nu se consumă crude, ci sub formă de macerat la rece, tincturi sau socată.

Gălbenelele

Gălbenelele sunt plante medicinale bine cunoscute de sute sau mii de ani. Din florile galben-portocalii se prepară leacuri pentru o mulțime de afecțiuni, inclusiv ceaiuri. Florile atrăgătoare și vesele sunt comestibile în întregime. Au o aromă plăcută care se întinde de la picantă la amăruie și colorează foarte frumos supele și salatele. Pot chiar să coloreze pilaful, de exemplu, așa cum face șofranul.

Panseluțele sălbatice

Sunt o rudă mai mică a panseluțelor de grădină și fac o mulțime de flori vesele, cu un gust fin de ierburi. Arată foarte bine pe prăjituri, alături de brânzeturi de toate felurile sau în salate. Florile se folosesc în întregime, intacte.

Coriandrul

Coriandrum sativum face, în verile calde, tulpini înalte pe care apar florile albe, mici, grupate în buchețele. Florile de coriandru au o aromă intensă, la fel ca frunzele și semințele plantei, și pot fi folosite ca garnitură.

Monarda fistulosa

Se mai numește și mentă sălbatică. Florile și frunzele tinere au o aromă intensă de mentă, cu note de citrice și oregano. Planta are un miros care amintește de ceaiul Earl Grey. De altfel, uleiul de bergamotă folosit pentru aromarea ceaiului amintit mai sus se extrage din coaja unui anumit tip de portocală. Florile de Monarda sunt formate din grupuri mari de petale comestibile, care pot fi separate înainte de a fi adăugate în prăjituri, băuturi sau salate.

Albăstrelele

Au o aromă picantă, ca de cuișoare, cu o notă dulce. Petalele albăstrelelor arată foarte bine în salate sau în băuturi răcoritoare de vară.

Citiți și:
E-urile fac parte din tehnologia de ucidere în masă a secolelor XX-XXI
Legumele sunt mai bune decât medicamentele în tratarea rinichilor
Dr. Virgiliu Stroescu, endocrinolog: În farfuria din fața ta se găsește viitorul tău

 

yogaesoteric
9 februarie 2022

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More