Măștile faciale conțin substanțe toxice cauzatoare de cancer

Oamenii de știință au descoperit că unele măști de față utilizate de publicul larg conțin substanțe chimice toxice, inclusiv agenți cancerigeni cunoscuți și poluanți ai mediului.

Profesorul Michael Braungart, director al institutului de mediu din Hamburg și cofondator al celebrului standard de mediu Cradle to Cradle, a efectuat teste pe măștile de față pe care oamenii le purtau cu puțin timp înainte de a dezvolta erupții pe față. El a declarat pentru Ecotextile News că purtătorii de mască riscă, fără să știe, să inhaleze substanțe cancerigene, alergeni și mici microfibre sintetice în timp ce poartă respectivele măști care nu au fost concepute pentru a fi purtate perioade lungi de timp.

Profesorul a detectat formaldehidă, anilină și alte substanțe chimice toxice în măștile folosite.

Formaldehida este folosită pentru a oferi noilor măști de față un miros „curat”. Este clasificat drept cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Inhalarea formaldehidei pe o perioadă scurtă de timp poate provoca senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului și gâtului, precum și tuse, respirație șuierătoare și greață.

Anilina, un produs chimic industrial foarte coroziv, este, de asemenea, un cancerigen cunoscut. În plus, este considerat un poluant periculos datorită toxicității sale ridicate.

Omul de știință a observat că pe unele măști au fost aplicate parfumuri artificiale, poate pentru a ascunde mirosul neplăcut al substanțelor chimice toxice. Măștile de culoare albastră conțineau și cobalt, un metal greu folosit în mod obișnuit pentru a produce coloranți albaștri.

Ceea ce respirăm prin gură și nas sunt de fapt deșeuri periculoase”, a spus profesorul Braungart. „Una peste alta, avem un cocktail chimic în fața nasului și gurii care nu a fost niciodată testat nici pentru toxicitate, nici pentru efecte pe termen lung asupra sănătății.”

Expunerea la substanțe chimice crește odată cu timpul de purtare a măștii

Modern Testing Services, o firmă care furnizează servicii de testare a produselor de larg consum în întreaga lume, a descoperit, de asemenea, dovezi clare ale substanțelor chimice din măștile faciale, inclusiv formaldehida și perfluorocarbonele (PFC). PFC sunt substanțe chimice utilizate în mod obișnuit pentru a produce produse rezistente la căldură, apă, ulei și altele asemenea. Acestea persistă în mediu și au fost găsite în viața sălbatică.

Sincer, nu mă așteptam ca PFC-urile să fie găsite într-o mască chirurgicală, dar avem metode speciale de rutină în laboratoarele noastre pentru a detecta cu ușurință aceste substanțe chimice și le putem identifica imediat. Aceasta este o problemă importantă”, a declarat Dieter Sedlak, director general și cofondator al Modern Testing Services.

Sedlak a presupus că PFC-urile au fost aplicate ca un agent de respingere a fluidelor, deoarece substanțele chimice sunt eficiente în respingerea virusurilor.

Concentrațiile de PFC în măști se încadrează în limita de siguranță de 16 miligrame pe kilogram. Dar Sedlak a remarcat că atunci când masca este purtată un timp îndelungat, nivelul de expunere crește, depășind limita de siguranță.

PFC pe față, pe nas, pe gură sau pe ochi nu este bun”, a spus el.

Cu peste 40 de ani de activitate, dr. Sedlak, care a fost și director global pentru siguranța produselor la un furnizor important la nivel mondial de produse chimice de specialitate, este una dintre cele mai respectate figuri din industria produselor chimice textile și a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea diferitelor produse chimice EHS, sisteme de management și conceptele RSL folosite astăzi de mărci de îmbrăcăminte și încălțăminte la nivel mondial.

Îngrijorare față de prezența microfibrelor

La fel ca Sedlak, Braungart a remarcat faptul că măștile chirurgicale au fost concepute pentru a fi purtate în scopuri foarte specifice, de către cadrele medicale sau pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a fi aruncate. Ele nu sunt concepute pentru a fi strivite în buzunarele oamenilor, unde „fricțiunea și mediul umed promovează abraziunea fibrelor și încurajează colonizarea bacteriană în timp”, a spus el.

Această abraziune poate provoca eliberarea de particule de microplastic minuscule atunci când fibrele de polipropilenă se rup din cauza uzurii mecanice, constatând în teste că unele măști eliberează microfibre care sunt clasificate drept „praf” periculos de către Asigurarea Germană pentru Accidente Sociale (DGUV). Fibrele cu acest tip de structură care îndeplinesc acest standard de pulbere sunt, de asemenea, denumite „fibre OMS” după cercetările anterioare ale Organizației Mondiale a Sănătății privind azbestul.

Atât Sedlak, cât și Braungart au spus că munca lor nu este suficientă pentru a determina dacă toate măștile faciale sunt periculoase, dar sunt siguri că unele măști aflate în circulație ridică îngrijorări.

Pe baza experienței mele practice, există cu siguranță un risc ridicat nejustificat”, a remarcat Sedlak.

Citiți și:
Efectele devastatoare ale măștii în şcoli: Cum sunt nenorociți copiii – Un articol cenzurat de Forbes
Ca să înțelegeți de ce se găsește grafen în „vaccinurile” anti-covid și în măști…
Articol de acum 18 ani: Măștile sunt sigure doar 20 de minute, atât timp cât sunt uscate

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More