Mecanismul de acţiune al turmericului în boala Alzheimer

Studii ştiinţifice sugerează că turmericul poate oferi protecţie împotriva bolilor neurodegenerative.

Pentru a înţelege cum este posibil acest lucru este important să aflăm câteva amănunte legate de modul de acţiune.

Acumularea de plăci de proteine amiloide la nivelul neuronilor este unul dintre factorii principali ce caracterizează boala Alzheimer. Numeroase studii arată că turmericul acţionează ţintit şi elimină cauzele ce duc la apariţia sau existenţa bolii Alzheimer, astfel că turmericul poate fi folosit atât în scop preventiv cât şi în scop curativ. Atunci când este injectat periferic, turmericul traversează bariera hemato-encefalică, după cum s-a constatat în cadrul unui studiu pe animale al bolii Alzheimer. Studiile publicate în numărul din 1 noiembrie 2001 al Journal of Neuroscience au constatat că curcumina reduce deteriorarea celulelor creierului şi inhibă formarea de plăci de proteine, care sunt adesea prezente în creierul persoanelor cu boală Alzheimer. Curcumina are proprietate lipofilă şi poate trece prin toate membranele celulare şi ajunge astfel să exercite efectele sale intracelulare.

Un studiu din 2003 publicat în Jurnalul de Biochimie italian a constatat că curcumina activează gena hemoxigenaza 1 în partea hipocampică a creierului. Un studiu din 2004, realizat pe şoareci, publicat în Journal of Biological Chemistry a sugerat că turmericul ar putea fi de ajutor pentru pacienţii cu Alzheimer.

Alt studiu efectuat la UCLA (University of California, Los Angeles) a constatat că turmericul poate ajuta celulele macrofage pentru a goli plăcile de amiloid ce sunt prezente în boala Alzheimer. Atunci când este asociată cu vitamina D, curcumina poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer. Împreună cu turmericul, vitamina D poate, de asemenea, exercita o parte din efectele sale benefice asupra bolii Alzheimer prin proprietăţile sale anti-inflamatorii şi stimularea imunitară. Un studiu a arătat că vitamina D3 împreună cu curcumina poate ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru a elimina de la nivelul neuronilor din creier beta-amiloidul, contribuind astfel la prevenirea bolii Alzheimer.


Citiţi şi:

Studiu răsunător descoperă că extractul de turmeric este superior prozacului în cazurile de depresie
Practica yoga şi meditaţia pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, rezultatele fiind vizibile în doar trei luni de zile

yogaesoteric
25 septembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More