Medici amenințați cu moartea după ce au vorbit contra vaccinului sau măștilor și pentru tratamentul cu Ivermectină. Sondaj internațional Nature

Oamenii de știință din întreaga lume au primit amenințări cu moartea și agresiuni sexuale după ce au vorbit cu presa despre covid-19, potrivit unui sondaj, scrie The Guardian.

Dintre cei 321 de oameni de știință chestionați de revista Nature, 15% au declarat că au primit amenințări cu moartea, iar 22% au fost amenințați cu violență fizică sau sexuală ca urmare a faptului că au vorbit public despre pandemie. Două treimi au declarat că au avut o experiență nefastă după ce au apărut în mass-media.

Oamenii de știință au dezvăluit cum au rămas îndurerați și speriați și, în unele cazuri, au renunțat să își mai împărtășească public opiniile după ce au fost hărțuiți și intimidați.

Cele mai frecvente motive de abuz au fost oferirea de puncte de vedere cu privire la vaccinarea împotriva covid, la măștile faciale, la originile virusului covid și la eficacitatea medicamentelor pentru tratarea bolii. Printre acestea s-a numărat ivermectina, un medicament antiparazitar care a fost susținut de unii dintre cei care se opun vaccinării covid.

Dr. Andrew Hill, farmacolog la Universitatea din Liverpool, a primit imagini cu oameni spânzurați și sicrie după ce el și colegii săi au publicat în iulie o meta-analiză care sugera că ivermectina ar putea ajuta la tratarea covid, iar apoi a retras articolul susținând că a avut îndoieli cu privire la datele care stau la baza unuia dintre studiile pe care le analizaseră.

Oamenii de știință – în principal din Marea Britanie, Germania și SUA – au povestit cum au primit e-mailuri și mesaje abuzive sau amenințătoare, inclusiv amenințări de a fi uciși ei sau cei dragi, făcute prin e-mail, apeluri telefonice și prin rețelele de comunicare virtuală, și le-au fost publicate adresele de domiciliu.

Șase dintre cei 321 de oameni de știință care au răspuns la sondajul revistei au declarat că au fost victimele unui atac fizic.

Sunt șocat și întristat să aflu că atât de mulți colegi au fost amenințați cu moartea sau cu violența fizică sau sexuală, pur și simplu pentru că și-au făcut meseria urmărind să comunice faptele științifice care sunt atât de importante pentru societate în înțelegerea și răspunsul la această urgență de sănătate globală”, a declarat dr. Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea Reading, care a luat parte la sondaj.

Am avut câteva experiențe neplăcute după ce am apărut în mass-media, în special după ce am făcut apel la teoreticienii conspirației și la unii politicieni, cărora pare să nu le placă să li se demonteze teoriile lor preferate. Am fost uneori amenințat cu diverse forme de moarte, violență și închisoare pe viață.”

Clarke a adăugat că, deși a reușit să ignore amenințările, „știu că unii colegi au avut experiențe mult mai grave”. „Bănuiesc că aceste experiențe nefaste reflectă o stare de rău mai largă în discursul public din societate, alimentată de social media și de tribalismul social și politic în creștere”, a adăugat el.

Revista Nature a intervievat oameni de știință din șapte țări care au apărut în mass-media vorbind despre covid, după ce un sondaj efectuat de Centrul australian pentru mass-media științifică pe 50 de oameni de știință a constatat că șase (12%) au primit amenințări cu moartea și alți șase (12%) au fost amenințați cu violența fizică sau sexuală.

Cu toate acestea, eșantionul mult mai mare al revistei a constatat că proporții mai mari de oameni de știință au fost victimele unor abuzuri, ostilitate, agresiune verbală sau amenințări. Mai mult de doi din cinci dintre cei 321 de respondenți au declarat că au avut parte de suferință emoțională sau psihologică ca urmare.

Oamenii de știință au fost anterior subiectul unor campanii coordonate pe rețelele de comunicare virtuală și al unor e-mailuri și telefoane de amenințare după ce au vorbit despre urgența climatică, vaccinare și violența armelor de foc, precizează Nature.

Dar chiar și oamenii de știință care au avut un profil înalt înainte de covid au declarat pentru Nature că abuzul a fost un fenomen nou și nedorit legat de pandemie”, adaugă publicația.

Dr. Michael Head, cercetător senior în domeniul sănătății globale la Universitatea Southampton, a declarat: „A existat o cantitate uriașă de abuzuri îndreptate împotriva tuturor celor care au contribuit la răspunsul la pandemie. Intensitatea acestor hărțuiri a crescut semnificativ de-a lungul pandemiei, devenind inclusiv mai organizată și mai înspăimântătoare decât simplele comentarii fără noimă pe rețelele de comunicare virtuală.”

Unii oameni de știință care au fost hărțuiți au declarat pentru revista Nature că nu mai apar în mass-media pentru a discuta problemele covid.

Citiți și:
Hidroxiclorochina și ivermectina – tratamente ieftine și eficiente contra virusului covid-19
Răul ascuns la vedere. „A amesteca politica, medicina și cenzura este ceva extrem de periculos” – Dr. Mark Sircus
Pentru Ivermectină s-a luat premiul Nobel în 2015. Și este pentru oameni

 

yogaesoteric
31 martie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More