Medicul Vasile Astărăstoae NU se va vaccina: ‘Există nişte semne de întrebare’

Nu mă voi vaccina! Eu nu dau sfaturi. Singurul aspect pentru care m-am bătut este să se respecte autonomia pacientului și vaccinarea să fie cu consimțământ și informat, nu obligatorie. Când consimțământul acesta nu este chiar informat, este cu totul altceva. De fapt consimțământul în momentul de față a ajuns un mijloc de protecție pentru medici și nu unul de respect, de autonomie.

Eu aștept dacă va fi nevoie, când mă vaccinez, acele vaccinuri obţinute chiar prin această tehnologie, deși nu prea am încredere în ea, dar asta este o problemă strict personală, care o să apară pe piață mai târziu de la „Johnson&Johnson”, „Sanofi” sau „Smith Kline” și mai sunt câteva firme. Ele lucrează pe îndelete fără să se grăbească și să fie într-o cursă contracronometru, pentru că respectă toate fazele de elaborare a unui vaccin. Dacă îmi voi da seama că se petrece ceva și este mult mai grav decât ce este în prezent, mă gândesc să mă vaccinez.

Acum nu mă vaccinez din alt motiv. Am văzut că toate lumea apare și își arată bicepșii. Ai mei nu se compară cu cei care apar la TV și nu vreau să mă fac de râs…

Am îndoieli că zece milioane de oameni vor fi vaccinați în România. Este foarte greu. Cu personalul medical a fost simplu, că era în spital, dar, de exemplu, la țară cum o să fie? Cu medicul de familie? Este o activitate greu de stăpânit. Deocamdată toate studiile arată că imunitatea este de cam de 6 luni de zile. Cât durează vaccinarea unii își pierd imunitatea și se pot infecta din nou.

Despre campania de vaccinare și temele predilecte din societate

Am observat o chestiune foarte gravă, ca și cum cei care nu se vaccinează comit o infracțiune. Hai să privim situaţia foarte clar. În momentul de față inclusiv cu vaccinurile există niște semne de întrebare. În noiembrie erau 34 de vaccinuri la care se lucra […]. Există semne de întrebare cu privire la eficiență, dar mai ales cu privire la efectele pe termen lung. Este important să pui această întrebare. Lumea este necesar să știe. Toate vaccinurile care s-au pus pe piață sunt cu aprobare condiționată și sunt trecute la F.D.A. și E.M.A. în faza trei. Adică persoanele vaccinate este necesar să fie monitorizate timp de trei ani de zile, dar nu te duci și te uiți la ele și spui: arată bine. Monitorizat înseamnă investigații, testarea anticorpilor etc. și, bineînțeles, efectele secundare pe termen mediu.

Unele persoane sunt reticente, prudente. Dacă nu se vaccinează nu înseamnă că sunt infractori sau înapoiați. Așa cum unora le este frică de covid, alții au reticențe cu privire la vaccinare. Nu este cazul să fie trecuți la categoria anti-vacciniștilor. Mai ales că legea nu obligă.

Am mai auzit una: noi ne vaccinăm ca să-i protejăm pe alții. Este o ipocrizie. Noi ne vaccinăm ca să ne protejăm pe noi. Până în momentul de față OMS, EMA și FDA au spus: în continuare, cei care s-au vaccinat pot să transmită virusul mai departe.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More