MEMORIU privind abuzurile săvârşite de angajaţii M.A.I. împotriva cursanţilor şi membrilor M.I.S.A.

Acest memoriu a fost adresat Domnului Procuror General al Parchetului Militar Gen. Samoilă Joarză
   cu privire la abuzurile săvârşite în perioada 18 martie 2004 – august 2004

Asociaţia noastră vă aduce la cunoştinţă, în completarea memoriilor şi a declaraţiilor persoanelor vătamate de activitatea jandarmilor din cadrul M.A.I. depuse de noi anterior la Ministerul Administraţiei şi Internelor, abuzurile şi infracţiunile săvârşite de către jandarmi în perioada 18 martie 2004 – august 2004 împotriva cursanţilor yoga din cadrul MISA precum şi împotriva membrilor M.I.S.A. 

1.      Solicităm să ni se comunice care sunt măsurile de sancţionare pe cale administrativ-ierarhică luate de către Corpul de Control al M.A.I. împotriva celor găsiţi vinovaţi de încălcarea Regulamentelor M.A.I.

2.      Solicităm în condiţiile art.172 al. 1 Cod Proc. Pen. participarea avocaţilor noştri la audierea  martorilor de mai sus precum şi la efectuarea oricărui act de urmărire penală, urmând a fi încunoştiinţati la tel. 4.24.23.69 (Biblioteca M.I.S.A.) sau la tel. Mobil 0788.302.720. 

Evenimentele care s-au succedat în perioada martie – august 2004 şi care au ocazionat abuzurile jandarmilor sunt cele privind:

         Percheziţiile domiciliare realizate de către procurori cu sprijinul jandarmilor la locuinţele unor membri şi simpatizanţi M.I.S.A. precum şi la unele sedii ale Asociaţiei (18.03.2004).

         Întâlnirile de la Primăria Capitalei dintre reprezentanţii asociaţiei noastre şi reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei – din cadrul comisiilor de avizare a adunărilor publice – în cadrul cărora reprezentanţii jandarmeriei au încălcat legea în repetate rânduri, săvârşind abuzuri şi încălcându-ne dreptul de a manifesta liber – prevăzut de Constituţia României.

         Adunările publice la care au participat membrii sau simpatizanţi ai asociaţiei noastre precum cele din 1.04.2004 (mitingul spontan din curtea I.M.L.) şi 5.04.2004 (mitingul din faţa Guvernului României – din Piaţa Victoriei). 

1.      În cadrul percheziţiilor efectuate de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu sprijinul jandarmilor, jandarmii au acţionat într-o manieră abuzivă. 

Astfel, la patrunderea în imobilele supuse percheziţiilor jandarmii au folosit în aproape toate cazurile forţa, distrugând bunuri materiale, spărgând uşi şi ferestre fără a fi necesar – multe din acestea erau deschise sau persoanele aflate înăuntru ofereau cheile pentru a fi deschise încăperile (abuz în serviciu, distrugere). 

Intrarea în forţă s-a efectuat cu violenţă, fiind lovite persoanele aflate în imobile cu pumnii picioarele, ţeava sau patul armei, deşi acestea nu se opuneau percheziţiei şi nu aveau atitudini agresive, negăsindu-se în nici un imobil percheziţionat arme sau obiecte ce puteau fi folosite la agresiuni (vătămare corporală). 

Jandarmii au menţinut pe tot timpul percheziţiilor (8-14 ore) un climat de frică şi teroare în rândul persoanelor găsite în imobile, acestora nefiindu-le permis să părăsească imobilele (privare de libertate nelegală şi abuzivă), unele dintre ele fiind imobilizate la sol sau legate cu cătuşe la mâini, sub ameninţarea armelor de foc (tortură şi ameninţare). 

Reprezentanţii jandarmeriei au filmat descinderile, filmând totodată persoanele găsite în imobile, abia sculate din pat (descinderile au avut loc la ora 8.30 dimineaţa) împotriva voinţei acestora, încălcându-li-se dreptul la intimitate întrucât multe din aceste filmări au fost difuzate pe posturi TV fără acordul persoanelor filmate. 

Mai mult, jandarmii au percheziţionat corporal persoanele din imobilele supuse percheziţiilor, reţinând în mod abuziv bunuri găsite asupra acestor persoane (bani, telefoane mobile, lănţişoare de aur), fără a încheia vreun document (proces-verbal) în acest sens (furt). 

În două situaţii, jandarmii care păzeau un asemenea imobil ce era percheziţionat, au oprit cu forţa (sub ameninţarea armelor de foc) autoturisme ce treceau pe stradă, prin faţa acelor imobile, forţând pasagerii acestor maşini să coboare, agresându-i fizic şi verbal, întroducându-i împotriva voinţei lor în imobilele percheziţionate, imobilizându-i, sechestrându-i şi percheziţionându-i corporal, reţinându-le în mod abuziv obiecte personale aflate asupra lor. 

La încheierea percheziţiilor, toate persoanele găsite în acele imobile au fost duse cu forţa, împotriva voinţei lor la maşinile jandarmeriei, fiind duse la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, unde li s-au luat declaraţii sub ameninţarea armelor jandarmilor. 

2.      În cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii Jandarmeriei Române la comisia de avizare a adunărilor publice, aceştia au săvârşit în repetate rânduri abuzuri, îngrădindu-ne în mod nejustificat dreptul de a manifesta în public. 

Astfel, la şedinţa Comisiei din data de 1.04.2004, reprezentanţii jandarmeriei ne-au ameninţat că ne amendează dacă vom folosi steaguri şi sonorizare la adunarea publică programată în acea zi.  

Mai mult, în mod abuziv şi ilegal, ni s-a limitat numărul de participanţii la miting de la 3000 de persoane, la 150 de persoane, pentru Mitingul din Piaţa Victoriei. Întrebaţi de către reprezentanţii asociaţiei noastre care este temeiul legal al unei asemenea limitări, ni s-a răspuns că aşa au primit ordin de sus” să acţioneze în cazul nostru. 

În faţa unor asemenea abuzuri, am refuzat să semnăm protocolul de manifestare cu Jandarmeria iar jandarmii sosiţi la locul desfăşurării mitingului din Piaţa Victoriei au amendat abuziv peste 80 de participanţi pentru participare la adunări publice neautorizate. 

3.      Cu ocazia adunării publice spontane care a avut loc la data de 1.04.2004 în incinta Institutului de Medicină Legală (în curtea acestuia), membrii şi simpatizanţii MISA au fost agresaţi (bătuţi) de către jandarmi, iar un număr de aproximativ 60 de persoane au fost reţinute şi amendate pentru participare la miting ne-autorizat. 

Un participant (Manole Daniel, cetatean român, de sex barbatesc, stare civila necasatorit, nascut la data de 05.03.1972 in Mun. Vaslui, jud. Vaslui, domiciliat in Bucuresti, Calea Serban Voda nr. 161, identificat cu CI seria RT nr. 155982, eliberata de Sectia 14 Politie la data de 17.04.2001, cod numeric personal 1720305374093) a fost bătut de jandarmi până a fost adus în stare de inconştienţă, fiind necesară spitalizarea acestuia. 

În mod similar, la data de 05.04.2004, la mitingul organizat de M.I.S.A. în faţa sediului Guvernului României, zeci de persoane au fost agresate, iar peste 80 de persoane au fost reţinute şi amendate pentru participare la miting neautorizat. 

Menţionăm că, potrivit dispoziţiilor Legii 60/1991 privind organizarea adunărilor publice, modificată şi completată prin Legea 31 din 5 martie 2004, jandarmii au datoria de a asigura protecţia participanţilor la miting (art. 16). Mai mult, intervenţia în forţă a jandarmilor este posibilă numai în cazul în care adunările publice îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat (art. 17) şi chiar şi atunci, numai la ordinul prefectului, primarului sau înlocuitorului acestuia, la solicitarea reprezentantului jandarmeriei (art.19).

Având în vedere că atât adunarea publică spontană din data de 1.04.2004 din curtea IML, cât şi cea din Piaţa Victoriei, din data de 5.04.2004 se înscriu în prevederile dispoziţiilor art. 3 din Legea 31/2004, este evident că aceste mitinguri au fost perfect legale, intervenţia jandarmilor fiind abuzivă şi profund nelegală. Astfel, potrivit art. 3 din Legea 31/2004, nu trebuie declarate în prealabil adunările publice… care se defăşoară în exteriorul… sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.” Considerăm că atât sediul IML cât şi sediul Guvernului României se înscriu în categoria imobilelor arătate în art. 3 din Legea nr. 31/2004. 

În raport de elementele arătate mai sus, este evident că practicanţii de yoga din România, în special cei ce frecventează cursurile de yoga ale asociaţiei noastre sunt supuşi discriminărilor, fiind întrunite toate elementele prevăzute în art. 1 şi 2 in Legea nr. 27/2004 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. 

Potrivit art. 22 din Legea nr. 27/2004, asociaţia noastră are calitate procesuală activă în cauzele ce au ca obiect asemenea situaţii discriminatorii. Mai mult decât atât, ne constituim alături de persoanele vătămate, parte civilă cu suma de 1.000.000 euro împotriva Ministerului Administraţiei şi Internelor în solidar cu jandarmii vinovaţi de aceste discriminări, conform art. 21 din Legea 27/2004. 

Ataşat acestui memoriu, vă rugăm să primiţi lista cu numele şi domiciliul perasoanelor agresate de jandarmi atât cu prilejul percheziţiilor cât şi cu prilejul adunărilor publice, solicitându-vă audierea acestora în scopul aflării adevărului şi pedepsirii celor vinovaţi.

Solicităm încă o dată şi pe această cale, cercetarea şi tragerea la răspundere penală a fostului Ministru al Administraţiei şi Internelor Ioan Rus, precum şi a Comandantului Jandarmeriei Române, Nicolae Cearapin, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.

 In lista atasata se regasesc numele jandarmilor cunoscuţi de noi, care au săvârşit abuzuri, rugându-vă totodată să luaţi măsurile legale pentru identificarea şi sancţionarea celor vinovaţi.

 iunie 2005
yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More