Mergi mai repede pentru… a trăi mai mult! Ce legătură există între viteza mersului și durata vieții?

 

De curând, anunță earth.com, cercetătorii de la Universitatea din Sidney au descoperit că persoanele care obișnuiesc să se deplaseze în pași alerți au parte de considerabile beneficii în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară și durata vieții.

Riscul de deces prematur este, spun oamenii de știință, cu 20% mai mic la persoanele care obișnuiesc să meargă cu o viteză medie (comparativ cu persoanele al căror mers este lent). Acest risc este cu 24% mai mic la persoanele al căror mers este mai rapid decât media.

Efectele benefice asupra sănătății pe care le are mersul rapid s-au dovedit a fi mai pronunțate la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Vârstnicii care obișnuiesc să meargă cu o viteză medie prezintă o diminuare cu 46% a riscului de boli cardiovasculare grave, ce pot primejdui viața. La persoanele vârstnice cu mers rapid, riscul de a pieri din cauza unei afecțiuni cardiovasculare s-a dovedit a fi cu 53% mai mic.

În general, un mers rapid este caracterizat de o viteză de 5-7 km/h. Totuși, rapiditatea mersului depinde și de nivelul de antrenament și de caracteristicile aparatului locomotor al fiecărei persoane. Ceea ce înseamnă mers rapid pentru o persoană sedentară, cu kilograme în plus, poate însemna o deplasare foarte lentă pentru un sportiv antrenat să alerge zeci de kilometri. Un indicator prețios, ce arată că a fost depășită viteza obișnuită de deplasare a unei persoane, este intensificarea respirației, explică unul dintre autorii studiului, prof. Emmanuel Stamatakis.

Echipa de cercetare a utilizat datele furnizate de 11 studii desfășurate în Anglia și în Scoția pe durata unei perioade de 14 ani, în care participanții au oferit date legate de viteza proprie de deplasare. Rezultatele au fost ajustate în funcție de factori cum ar fi vârsta, sexul, indicele de masă corporală.

În vreme ce sexul și indicele de masă corporală nu au părut să influențeze rezultatele, mersul pe jos în ritm mediu sau în pas alert a fost asociat cu un risc semnificativ mai redus de mortalitate și boli cardiovasculare.

În situațiile în care mersul pe jos practicat ca exercițiu, în ședințe zilnice de antrenament, nu este posibil din cauza lipsei timpului sau a unui mediu mai puțin prielnic pentru această activitate, există, totuși, o soluție la îndemâna tuturor: mersul cu pași iuți! Este vorba despre o simplă creștere a vitezei pașilor în scurtele deplasări efectuate în cursul activităților cotidiene. Mersul rapid este o soluție excelentă pentru obținerea unor benefice intensificări ale ritmului cardiac și respirator. Simpla creștere a vitezei mersului constituie o modificare pe care majoritatea oamenilor o pot adopta cu ușurință în viețile lor.


Citiți și:

Mişcarea face minuni asupra creierului. Beneficii ale simplului mers pe jos 
5 super avantaje ale meditației în timpul mersului, față de varianta statică 

 

yogaesoteric
11 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More