Metode simple de prevenire a pierderilor de memorie

 Nu este suficient să citiţi o carte sau să faceţi un rebus pentru a ţine memoria în priză. Un program regulat de somn, mişcare şi o alimentaţie sănătoasă antrenează apoi creierul şi ţin demenţa departe.

Creierul este în formă maximă în jurul vârstei de 22 de ani şi se menţine aşa fără niciun efort suplimentar doar câţiva ani. Începând de la 27 de ani, îşi fac apariţia primele semne ale îmbătrânirii creierului, iar problemele se acutizează dacă nu stimulaţi suficient creierul.

Limonada rece poate „rezolva” lapsusurile

Deshidratarea organismului poate duce şi ea la confuzie şi tulburări ale memoriei. Deshidratarea acută este vinovată de apariţia tulburărilor pe perioade scurte. Pentru a remedia situaţia, este suficient să beţi o limonadă rece şi să continuaţi să refaceţi nivelul optim de lichide. În plus, este bine să eliminaţi consumul de băuturi alcoolice şi tutunul.

O alimentaţie săracă în grăsimi şi bogată în vitamine şi nutrienţi şi o hidratare corespunzătoare reprezintă cei mai uşori paşi spre o memorie de fier.

Un program regulat de somn, care include opt ore de odihnă, şi câteva activităţi sportive întregesc tabloul pentru o activitate cerebrală fără prea mari probleme.

Lista „neagră”: zahărul, cofeina

Alimentaţia este un element cheie în prevenirea tulburărilor de memorie. Neurotransmițătorii pot fi influenţați de ceea ce mâncăm, iar alimentaţia poate conduce la schimbări în gândire şi comportament.

Studiile arată că alcoolul, cofeina, zahărul, prăjiturile, biscuiţii, brânza şi pâinea sunt vinovate de o stare de proastă dispoziţie, care favorizează tulburările de memorie.

Specialiştii recomandă să nu săriţi peste micul dejun, ci să consumaţi alimente uşor digerabile (fructe, cereale integrale, orez). Aceste produse au un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că menţin nivelul zahărului din sânge stabil.

Uleiul presat la rece trebuie să facă şi el parte din alimentaţie, datorită conţinutului de acizi graşi naturali care stimulează activitatea cerebrală.

Pentru a ţine la distanţă problemele de memorie, este necesar de asemenea să menţineţi un stil de viaţă sănătos per total, care să fie adoptat cel târziu în perioada adultului tânăr (la vârsta de 20 de ani), şi să se menţină toată viaţa.

Între 7 şi 9 ore de somn

Somnul permite creierului să consolideze noile cunoştinţe acumulate şi chiar să întregească amintirile care au fost uitate parţial, arată un studiu publicat în revista Nature. Concret, în timpul somnului sunt consolidate legăturile dintre celulele nervoase ale creierului, fapt care stimulează procesul de învăţare şi memorare.

Epuizarea vitală a organismului apare dacă nu aţi dormit între 7 şi 9 ore. Dacă aţi dormit mai mult, vă treziţi năuci, iar dacă dormiţi mai puţin sunteţi obosiţi, iar tulburările de memorie sunt preţul pe care trebuie să îl plătiţi. Orele târzii de culcare şi trezire favorizează perturbarea hemodinamicii cerebrale, care răspunde de vivacitatea memoriei.

Faceţi mişcare zilnic

Pentru a ţine creierul în priză şi a preveni tulburările de memorie, organismul are nevoie şi de mişcare. „Creierul poate fi menţinut în formă şi prin exerciţiu fizic de intensitate moderată, practicat zilnic”, subliniază medicul Hâncu.
Exerciţiile fizice ajută la creşterea fluxului sanguin cerebral, aspect benefic pentru hrănirea și funcționarea optimă a celulelor nervoase și chiar pentru înmulțirea lor.

Pericole – stresul și depresia agravează pierderile de memorie

Pierderile de memorie şi lipsa de concentrare au devenit un simptom comun în zilele noastre. Dacă până acum simptomele apăreau de regulă la persoanele în vârstă sau bolnave, acum îşi fac simţită prezenţa şi la adulţi şi tineri, care trăiesc în condiţii de stres.

În acest context, tulburările de memorie sunt un efect iminent al depresiei, al stărilor de anxietate şi fobiilor sociale, susţin specialiştii. Creierul are capacitatea de a uita lucruri neplăcute şi anumite detalii, acesta fiind un mecanism de apărare care ne ajută să mergem mai departe fără să ne pierdem sănătatea psihică. Atunci când uităm frecvent evenimente recente din cauza stresului şi a stărilor anxioase, este nevoie de tratament. Ulterior, memoria îşi va reveni. Pentru ca situaţia să nu se agraveze, este bine să faceţi liste de priorităţi şi să bifaţi lucrurile pe măsură ce le rezolvaţi. Este bine să vă notaţi ce vorbiţi cu cineva şi consideraţi important.

Creierul are nevoie şi de răgaz pentru asimilarea informaţiilor, iar o plimbare în aer liber este cea mai la îndemână modalitate de relaxare. Astfel, creierul se oxigenează şi funcţionează mai bine.

Citiţi şi:
Aflaţi cum vă puteţi întări memoria stimulând neurogeneza la orice vârstă
Creierul uman are o structură formidabilă și s-a descoperit că el ar putea memora o cantitate de date ce este echivalentă cu întregul internet
Vrei sa îți meargă creierul excepțional? Vezi cât zahăr trebuie să consumi!


yogaesoteric
12 iulie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More