MISA este membră cu drepturi depline în Federaţia Internaţională de YogaCătre Gardianul
În atenţia Colegiului editorial

În urma publicării articolului „Preşedintele Consiliului European de Yoga a hotărât excluderea MISA din federaţia internaţională” în ziarul Gardianul din data de 17 aprilie 2008, articol semnat de Emil Berdeli,  Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică.

DREPT LA REPLICĂ

MISA este membră cu drepturi depline în Federaţia Internaţională de Yoga

În urma articolului „Preşedintele Consiliului European de Yoga a hotărât excluderea MISA din federaţia internaţională”,  publicat în data de 17 aprilie 2008, semnat de Emil Berdeli,  Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică. Articolul menţionat conţine o serie de afirmaţii tendenţioase, neadevăruri flagrante, aberaţii şi minciuni, iar publicul are dreptul să fie corect informat.

Începând din titlu, articolul din Gardianul suferă de o gravă incoerenţă. Se afirmă că „Shri Yogacharya Ajita, în calitate de preşedinte al Consiliului European de Yoga al Alianţei Europene de Yoga, a hotărât excluderea MISA din Federaţia Internaţionala de Yoga.” Fraza citată este nu doar falsă, ci şi complet ilogică. Cum este posibil ca preşedintele unei organizaţii europene să excludă MISA din organizaţia internaţională? Shri Yogacharya Ajita s-a înscris în Federaţia Internaţională de Yoga în acelaşi an în care s-a înscris şi MISA şi numai recent a primit o poziţie onorifică similară cu cea pe care Gregorian Bivolaru o ocupă din 2005. Gregorian Bivolaru este membru pe viaţă al Consiliului Mondial Yoga (World Yoga Council), forul conducător al Federaţiei Internaţionale de Yoga. De pe poziţia pe care se află, Shri Ajita nu are posibilitatea să hotărască excluderea cuiva din Federaţia Internaţională, să revoce funcţiile acordate de Federaţie sau să schimbe programul evenimentelor.

Articolul conţine aceleaşi acuzaţii calomnioase, repetate cu obstinaţie de către jurnaliştii zeloşi ai acestui ziar, care se pare că nu găsesc niciun alt subiect de interes general, în afară de MISA. Gardianul se laudă că din noiembrie 2007 ar fi dezvăluit ceea ce se află în spatele MISA. De fapt, cu mult înainte de anul 2007, ziarul Gardianul încalcă în mod repetat codul deontologiei profesionale atunci când vine vorba de MISA. Cum este posibil ca un ziar care se respectă să scrie săptămânal minciuni după minciuni? De ce niciodată nu i se acordă şcolii de yoga MISA posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere?

Adevărurile despre MISA care deranjează

Gardianul continuă înşiruirea informaţiilor calomnioase, pe care le-a repetat de-a lungul ultimelor luni, aplicând principiul: „O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, o  minciună repetată de un milion de ori devine adevăr”. Pentru a nu da posibilitatea minciunilor debitate de Gardianul să se înstăpânească în mintea oamenilor ca adevăruri, vom repeta adevărul de câte ori este necesar.

Realitatea este că:
– MISA nu este o sectă; studiul expertului european în secte, preotul suedez Karl Eric Nylund demonstrează aceasta. MISA este mare şcoală de yoga din Europa, cu peste 35.000 de cursanţi şi simpatizanţi şi filiale în peste 20 de ţări.
– MISA se ocupă cu organizarea cursurilor de yoga, nu cu producerea de filme erotice sau pornografice. Zecile de mii de cursanţi MISA pot proba aceasta.
– Toate activităţile MISA sunt perfect legale.

În ce priveşte noile minciuni despre MISA din acest nou articol calomniator, Biroul de Presă MISA precizează că:
– MISA este în continuare membră a Federaţiei Internaţionale de YOGA;
– Gregorian Bivolaru şi Mihai Stoian sunt membri în World Yoga Council;
– Mihai Stoian este reprezentant onorific al Federaţiei pentru ţările scandinave;
– Federaţia Internaţională de Yoga a confirmat faptul că sprijină realizarea la Bucureşti a Congresului Internaţional de Yoga din luna iunie „YOGA şi înţelepciunea planetară milenară 2008”:
– Mihai Stoian şi Swami Mahalayananda sunt membri ai grupului de discuţii al Federaţiei Internaţionale de YOGA (Gregorian Bivolaru nu a participat niciodată la acest grup).

Minciuna că MISA a fost exclusă din Federaţia Internaţională de Yoga este atât de grosolană, încât este puţin probabil ca autorul să o fi făcut din greşeală. Suntem convinşi că această eroare gravă nu a fost deloc întâmplătoare. Câteva argumente foarte solide sunt chiar situaţiile similare din trecut, din care vă prezentăm exemplul cel mai şocant:
În luna iulie 2005 Gardianul a publicat un articol în care afirma că Suedia a decis să îl extrădeze pe Gregorian Bivolaru. Articolul era aparent foarte serios şi documentat (printre altele, conţinea un pretins interviu cu avocatul lui Gregorian Bivolaru din Suedia şi diferiţi oficiali suedezi). În realitate, întregul articol era în întregime o mare minciună. Aşa cum se ştie, Suedia a decis ulterior să îi acorde azil politic profesorului român de yoga şi să refuze extrădarea acestuia.

În acerba campanie de presă pornită împotriva MISA de Gardianul, jurnaliştii nu încalcă doar prevederile deontologice ale profesiei căreia nu îi fac defel cinste, dar fac uitate şi regulile de bază ale jurnalismului. Astfel, articolele despre MISA publicate de Gardianul nu reprezintă în realitate subiecte de presă. În condiţiile în care zi de zi în jurul nostru au loc evenimente care ne influenţează cursul vieţii, ne întrebăm pe cine interesa cu adevărat corespondenţa de pe un grup de discuţii de pe yahoo. Mai degrabă cei interesaţi erau cei de la Gardianul, care a devenit mai nou portavocea unor forumuri anti-MISA. Însă, ceea ce este pe permis pe un forum de discuţii pe Internet nu este permis într-un ziar. Gardianul şi-a făcut un obicei din a publica ştiri false despre MISA, din a prezenta deformat şi părtinitor orice aspecte legate de MISA şi de ignora complet poziţia şcolii de yoga şi faptele reale. Veţi fi cu siguranţă de acord că aceasta nu se poate numi jurnalism, ci, mai degrabă, propagandă.

Biroul de Presă MISA
21 aprilie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More