MISA este o renumită şcoală de yoga şi nu o sectă cum afirmă procurorii. Drept la replică solicitat cotidianului Cancan
Către Cancan
În atenţia redactorului şef Adrian Artene
În urma publicării articolului „MISA a intrat pe lista sectelor periculoase. Pericol. Gregorian Bivolaru, în topul celor mai diabolice minţi”, de Cosmin Torr, apărut în publicaţia Cancan în data de 13 august 2007, Biroul de Presă MISA solicită publicarea următorului drept la replică.
DREPT LA REPLICĂ
MISA este o renumită şcoală de yoga afiliată la Federaţia internaţională de YOGA şi nu o sectă cum afirmă procurorii
Articolul „MISA a intrat pe lista sectelor periculoase. Pericol. Gregorian Bivolaru, în topul celor mai diabolice minţi”, de Cosmin Torr, apărut în publicaţia Cancan în data de 13 august 2007 cuprinde o serie de afirmaţii tendenţioase şi neadevărate. Pentru informarea corectă a cititorilor dumneavoastră şi pentru a repara prejudiciile de imagine aduse yoghinilor MISA şi lui Gregorian Bivolaru, Biroul de Presă MISA solicită publicarea acestui drept la replică care vă pune la dispoziţie o serie de infomaţii corecte.
Articolul publicat în Cancan a fost redactat pe baza celebrului rechizitoriu MISA, publicat în mod abuziv şi ilegal în presă. La o analiză atentă este evident faptul că acest rechizitoriu gigantic nu conţine nici un fel de probă reală în sprijinul acuzaţiilor aberante care sunt aduse şcolii româneşti de yoga. Acest document oficial este chiar scris într-un limbaj de mahala, tendenţios şi neprofesional, încercând să compenseze lipsa probelor reale cu bârfe, speculaţii şi insulte directe. Este evident faptul că în ciuda unei supravegheri continue a sute de practicanţi yoga şi membri MISA pentru mai bine de 10 ani, nu există nici măcar o probă sau dovadă directă a acuzaţiilor extrem de grave care se aduc în acest dosar. Acest lucru dovedeşte ceea ce noi am afirmat încă din martie 2004, că dosarul este realizat la comadă politică, aşa cum a reieşit când au fost făcute publice celebrele stenograme PSD.
Strategia procurorilor este aceea de a suplini lipsa probelor cu o campanie de discreditare, inclusiv prin intermediul mass-media. De asemenea, se încearcă punerea MISA pe o sui-generis „listă neagră” a sectelor periculoase. Faptul că Adrian Năstase este autorul reglementării Comisiei Europene în acest domeniu, pe de o parte, şi pe de altă parte faptul că dosarul a fost trimis în instanţă simultan cu revenirea lui Adrian Năstase pe scena politică, nu sunt deloc coincidenţe. Argumentaţia „sectară” din rechizitoriu este speculativă, defăimătoare şi nejustificată.
MISA nu este o sectă. Aceasta este concluzia unui studiu profesionist realizat de preotul suedez Karl Erik Nylund, expert în religie şi secte al Curţii Supreme de Justiţie din Stokholm, care a elaborat un studiu de specialitate la solicitarea autorităţilor suedeze. Acest studiu a fost o probă concludentă în procesul judecat la Curtea Supremă din Stokholm, proces în urma căruia judecătorii suedezi au respins cele două cerei de extrădare formulate de statul român pe numele lui Gregorian Bivolaru. În rechizitoriul dosarului 6D, care a fost făcut public de către procurori în mod ilegal şi abuziv, MISA este numită „sectă”, fără însă ca această afirmaţie să fie făcută de vreun expert care să fi realizat o cercetare temeinică despre MISA. O cercetare de acest gen, care respectă normele deontologice ale profesiei de sociolog, a fost realizată de Karl Erik Nylund, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi europeni în materie de secte. Concluziile studiului său au fost că MISA nu este o sectă periculoasă, ci o mişcare care promovează un mod alternativ de viaţă. De altfel, acesta nu este singurul document sau studiu despre MISA ignorat complet de procurorii români. Alte studii profesioniste, sociologice şi psihologice realizate prin intervievarea a sute de cursanţi yoga au fost cu desăvârşire ignorate de procurori. Aprecierea de care se bucură MISA în cadrul Federaţiei Internaţionale de Yoga, de asemenea, a fost trecută cu vederea. Miile de mărturii favorabile MISA, care contrazic cele 8 declaraţii false pe care este construit acest dosar, au fost deasemenea ignorate sau chiar făcute pierdute. Prin urmare, rechizitoriul MISA nu este deloc o sursă credibilă de informaţii.
Jurnalistul care a semnat acest articol a încălcat Codul Deontolgic al Ziaristului care prevede că orice informaţie trebuie verificată din două surse. Acesta doar a preluat nişte informaţii din rechizitoriul 6D care a ajuns ilegal în mâinile presei, fără ca să le mai verifice. De asemenea, tendenţiozitatea de care Cosmin Torr dă dovadă în acest articol îl situează departe de obiectivitatea care i se cere unui jurnalist corect. Astfel afirmaţia gratuită şi tendenţioasă: „Pericol. Gregorian Bivolaru în topul celor mai diabolice minţi” îi aduce un prejudiciu de imagine mentorului MISA precum şi şcolii de yoga MISA. Deoarece nici una dintre acuzaţiile care i se aduc lui Gregorian Bivolaru nu a fost dovedită de către o instanţă judecătorească, acesta trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, drept care este încălcat prin publicarea acestui articol, în care profesorul de yoga este declarat un „pericol”.
Modul incorect în care ziariştii români tratează subiectul MISA-Gregorian Bivolaru a fost unul dintre motivele invocate de judecătorii suedezi atunci când au refuzat cererile de extrădare trimise de către statul român statului suedez pe numele lui Gregorian Bivolaru. Campaniile deşănţate şi iraţionale de presă împotriva MISA şi a mentorului său au făcut ca Gregorian Bivolaru să primească azil politic în Suedia. La ora actuală, singurul loc unde pot fi accesate informaţii corecte şi obiective despre MISA este site-ul oficial MISA, yogaesoteric.net.
NOTĂ: Deşi această replică a fost trimisă ziarului Cancan în data de 13 august, până la sfârşitul lunii septembrie ea nu a fost publicată.
Biroul de Presă MISA
13 august 2007
yogaesoteric