MISA, privită cu ochii larg deschişi (2)

 
de Roxana Florea şi Daniel Radu Farcaş


Fiecare om are propriile vibraţii, propriile aspiraţii, propriile căutări. Şi totuşi, este un loc unde, indiferent de motivele diverse care i-au atras aici, cu toţii fac paşi, plini de entuziasm, către acelaşi ţel: descoperirea esenţei ultime. Căutătorii adevărului se întâlnesc în Tabăra Yoghină de Vacanţă de două ori pe an, primăvara la Herculane şi vara la Costineşti. Am avut curiozitatea să îi descoperim pe unii dintre ei şi să aflăm punctele lor de vedere despre MISA şi practica spirituală, dincolo de cele câteva cuvinte pe care le schimbăm plini de amabilitate la o spirală sau la iniţierile unice pe care le oferă această şcoală de yoga.

Citiți prima parte a acestui articol
 


SVEN, anul 5 de yoga, BERLIN, GERMANIA


O prietenă mi-a povestit despre această şcoală de yoga şi m-a îndemnat să mă duc la cursuri, spunându-mi că îmi va face bine. M-am dus şi mi s-a părut un loc profund, am avut sentimentul că mi-am găsit locul. Am început cu sufismul: căutam deja o modalitate de a-l descoperi pe Dumnezeu.
La curs îmi era foarte uşor să intru în stare de meditaţie şi să fac asana-ele. Mintea mi se liniştea şi îmi simţeam doar trupul, dar în acelaşi timp descopeream cele subtile care există în noi, aşa că mi-a fost clar că asta e calea către mine însumi.

Mai ţii minte care a fost momentul în care ţi-ai dat seama că ai descoperit o şcoală autentică şi că ăsta e drumul pe care vrei să îl urmezi?

Mi-am dat seama chiar din primul moment! Şi au urmat multe altele. De exemplu, în diferite meditaţii am avut experienţe diverse legate de anumite niveluri de conştiinţă, aşa mi-am dat seama că e bine să merg în profunzime pe acest drum.

Ce tehnici îţi plac cel mai mult din şcoala aceasta?

Prefer Laya Yoga, dar desigur că îmi place şi Hatha Yoga!

Cu ce aşteptări ai venit în prima ta tabără?

Eram deschis să învăţ şi să experimentez ceva nou, aşa că singura mea aşteptare era de la mine însumi: să fiu deschis şi să las lucrurile să mă pătrundă, să intru în contact cu ceea ce se întâmplă cu adevărat în tabără. Ştiam deja de la colegii din şcoala din Berlin anumite lucruri şi vedeam în tabără şansa de a aprofunda în acest câmp minunat ceea ce asimilasem până atunci. A fost o amplificare a tot ceea ce deja învăţasem.
În tabără am învăţat cum să procedez cu anumite legi ale Universului, cu anumite energii, cu mine însumi. A fost un mare ajutor pentru mine să văd cât de repede se pot transforma lucrurile în tine însuţi dacă eşti conştient şi îţi dai seama cât de puternice sunt gândurile şi acţiunile şi ce se petrece când eşti prezent, ce  înseamnă cu adevărat o consacrare, modul în care se pot trece mai uşor testele spirituale când eşti într-un grup mare de oameni. Într-o astfel de tabără descoperi mai uşor înţelesurile adânci ale tehnicilor yoga.

Ce le-ai transmite celor care vor să vină în tabără?

Fiţi cât se poate de deschişi pentru asemenea comori spirituale pe care le puteţi primi dacă aveți această atitudine! Acesta este principalul meu sfat. Aici, într-o tabără yoghină, te poţi regăsi cu uşurinţă.

Cum simţi că te-a transformat practica yoga?

Am un mod tradiţional de a mă raporta la Dumnezeu. Credeam în El şi mă rugam, urmăream să văd că tot ce vine în viaţa mea e de la El şi că trebuie să primesc totul ca pe un dar, atât cât eram capabil de asta. Cred că asta este şi cheia cursului de yoga: dacă privim ca pe un dar oportunitatea de a descoperi toate dimensiunile noastre interioare, atunci putem descoperi cu adevărat ceea ce e acolo: expresiile, minunile, misterele, comorile întregului Univers.


IANINA, anul 6 de yoga, BUCUREŞTI


Am ajuns la cursul de yoga acum aproape 10 ani, pentru că mă întrebam: „Unde este Dumnezeu şi de ce suntem noi astfel?”. Am căutat în biserică şi la mai multe aşa-zise secte şi nu am găsit răspuns. Când am ajuns aici, prima zi de curs a fost ca o revelaţie, am zis: „Asta este! Aici rămân!” şi chiar dacă în timpul facultăţii am făcut o pauză de trei ani, pentru că programul era de aşa natură că nu puteam să ajung, cum am terminat facultatea am venit în prima zi de curs şi m-am regăsit!

Ce te atrage la cursurile MISA?

Diversitatea – faptul că pot să-mi aleg calea mea, nu e un singur drum şi să spună cineva: „Trebuie să faci asta, asta, asta!”. Există o posibilitate de a alege. Mie îmi plac foarte mult asana-ele şi meditaţia. Înainte eram o femeie fluctuantă. Acum iubesc toţi oamenii, vreau să fac cât mai mult bine şi să am posibilitatea să fac cât mai mult bine.

Crezi că primeşti învăţături autentice?

Am simţit că la şcoala aceasta se predau învăţături autentice. M-am concentrat în inimă şi am zis: „Doamne, dacă asta este calea, ajută-mă să merg pe această cale, iar dacă nu – nu!”

De cât timp vii în taberele yoghine?
Eu am început cursul la Chişinău, şi când am aflat despre taberele yoghine eram în liceu şi mi-am dorit foarte mult să ajung aici. Lucrurile au fost însă de aşa natură că abia anul acesta am ajuns la Herculane şi la Costineşti. Este primul an în care vin în tabere, sunt într-o fericire deplină!

De ce?

Am găsit în această tabără nişte oameni minunaţi! Eu sunt mai rezervată de fel, dar când îmi găsesc prieteni, sunt toată a lor! Aici am găsit foarte mulţi prieteni, chiar de suflet pot să zic! În dimineaţa asta m-am trezit cu o fericire deplină, nu mi s-a mai întâmplat până acum să simt aşa o fericire!


AGUST SHI JIN, anul 1 de yoga, ISLANDA


Sunt în anul I şi studiez Tantra în Islanda.

Cum ai aflat despre tabără?

Profesorii mei mi-au povestit şi m-au invitat să vin şi eu.

Cum ţi se par condiţiile din tabără?

Totul este foarte frumos! Oamenii sunt foarte calzi şi deschişi. Cu mâncarea e mai greu, pentru că nu sunt vegetarian şi încerc să mă obişnuiesc. Condiţiile de cazare sunt însă mult mai bune decât mi-am imaginat! Sunt foarte mulţumit!

De ce ai venit la cursul de Tantra?

Am început de curând, în primăvară, dar am experimentat deja o transformare imensă în viaţa mea!

Ce anume s-a transformat?

Detaşarea, informaţiile pe care le am acum, modul în care mi se permite să mă înalţ şi să privesc cât mai departe, şi să am o imagine de ansamblu a vieţii mele. Este o mare uşurare să pot face asta! Prin ceea ce învăţ la curs, viaţa mea se îndreaptă acum într-o direcţie nouă şi benefică.


SVETLANA RYBCHINSKAYA, anul 3 de yoga, PRAGA, CEHIA


Sunt din Rusia, dar locuiesc în Cehia.

Cum ai ajuns la cursurile şcolii noastre?
Căutam cu ardoare un curs de Tantra, şi într-o zi am văzut un poster pentru cursurile de Tantra, aşa că m-am dus. După un an de curs de Tantra am înţeles că în această şcoală e necesar să practici şi Yoga, aşa că m-am înscris şi la Yoga. Îmi place că ceea ce învăţăm este foarte profund, foarte spiritual şi mă ajută să-mi înţeleg mai bine comportamentul, gândurile, sentimentele şi să mă transform foarte repede şi foarte intens.

Cum te-a ajutat Tantra?

Tantra m-a ajutat să mă deschid foarte mult faţă de energii noi, mai ales că înainte eram foarte închisă faţă de sexualitate, eram chiar împotriva ei, iar acum ştiu că acestea sunt energii divine, o unealtă care ne poate ajuta să creştem spiritual. Mi-a schimbat complet perspectiva despre sexualitate, la 180 de grade. Mi-a îmbunătăţit foarte mult relaţiile de cuplu, le-a făcut mai profunde, cu o mai bună înţelegere, acum relaţiile au un scop spiritual, nu e vorba numai de doi oameni care trăiesc împreună. 

Iar Yoga?

Yoga mă ajută să fiu conştientă de mine însămi şi asta este foarte important pentru mine. Simt şi că mă ajută să am energie mai multă. Cu cât simt mai multă energie, cu atât sunt mai conştientă în timpul unei asana-e, iar în timpul meditaţiilor simt impulsionările spirituale.

De cât timp vii în tabere?

Vin în fiecare tabără încă de când am început cursul de Tantra. În primul rând, cel mai important lucru este că aici se manifstă o graţie divină foarte mare şi o energie uriaşă. Simt de asemenea foarte multă susţinere din partea lui Grieg, şi mă ajută foarte mult să mă aflu în acest câmp, să aspir din ce în ce mai mult către Dumnezeu. Energia manifestată aici este eminamente benefică, atmosfera, oamenii, totul este atât de diferit faţă de lumea „obişnuită”.

Ce îţi mai aminteşti din prima tabără yoghină la care ai participat?

Prima tabără în care am venit a fost complet diferită de tot ce am experimentat înainte. Pe de-o parte am simţit o graţie imensă, pentru că eram în energia începutului şi totul era amplificat, totul, fiecare aspect benefic! Am fost însă surprinsă de această apropiere de Dumnezeu. Credeam în Dumnezeu, în Absolut, dar nu am vrut să mă integrez în nicio religie, pentru că nu am avut o experienţă bună cu ce am văzut în copilăria mea. Părinţii mei nu mi-au dat un exemplu bun al unor oameni religioşi, aşa că eram chiar un pic împotriva acestei idei. Apoi am participat la rugăciunile colective şi eram contrariată „Ce-i asta? Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute şi să elimine răul din noi înşine, dar eu nici nu cred că aşa ceva există!” Dar cu fiecare tabără, cu fiecare curs de yoga am întâlnit din ce în ce mai mulţi oameni şi am început să înţeleg. Încă nu pot spune că eu cred că există tendinţe rele, dar simt că aşa ceva ar putea exista, e foarte interesant. Totuşi cea mai mare transformare a fost în legătură cu extratereştrii! Acum simt asta! Cred cu adevărat că există, cred 100%! Pentru mine, conferinţa despre extratereştri a fost una dintre cele mai interesante conferinţe pe care ni le-a oferit Grieg! Când am exprimat un „Da” clar către ei, am simţit foarte clar răspunsul lor, că sunt cu adevărat aici şi vor să ne ajute! Este nevoie numai de un impuls şi din partea noastră.

Ce anume îţi place în această tabără?

Totul! Este atât de originală, atât de unică! Îl iubesc pe Krishna atât de mult şi sunt atât de norocoasă că pot asculta toate acele secrete pe care le-a revelat Krishna, şi Shiva de asemenea. E ca şi cum mi s-ar permite să trag cu ochiul în spatele scenei, şi sunt foarte fericită că acum cunosc aceste lucruri şi le pot pune în practică.

De ce i-ai sfătui pe oameni să vină la această şcoală de yoga?

Pentru că este extraordinară! Este nemaipomenită! Am văzut oameni mergând la plajă, oamenii „obişnuiţi”, ei pur şi simplu nu ştiu, nu sunt conştienţi de ceea ce sunt, de menirea lor aici, în această viață, dar în această şcoală există o posibilitate extraordinară de a afla de ce suntem aici şi în plus primim o graţie foarte mare de la Dumnezeu. Faptul că putem fi prezenţi aici este un dar uriaş pe care Dumnezeu ni-l oferă de fiecare dată.

 


PĂDURARIU DANIEL, anul 8 de yoga, BUCUREŞTI


Pentru mine această tabără este un mod şi un prilej de a mă regăsi, de a mă simţi în vacanţă faţă de lumea înconjurătoare. Parcă este altă planetă, deşi este pe această planetă, pare a fi un alt loc, foarte armonios, în care mă regăsesc, mă centrez, îmi regăsesc liniştea pentru întregul an. Îmi place să vin cu mare drag şi nu evit chiar şi să particip în echipa de ordine, ajutând la organizarea acestei tabere. Simt că aici e un loc în care ar trebui să fiu şi să mă simt împlinit că sunt om.

RĂZVAN POP, anul 21 de yoga, CLUJ

Am venit la yoga pentru că eram impresionat de transformările fratelui meu. L-am văzut aşa, de la an la an cum făcea anumite salturi. Şi-a schimbat alimentaţia în vremea aceea, prietenii, stilul de viaţă, devenea din ce în ce mai fascinant şi am zis că vreau şi eu aşa ceva! Ăştia au fost zorii. Apoi m-am întâlnit cu anturajul lui şi am văzut ce înseamnă yoga şi oamenii apropiaţi cursului de yoga. Am văzut ce minunaţi sunt, ce frumoşi, ce frumos îşi trăiesc viaţa! Cât de fericiţi sunt, ce faini sunt împreună… Şi am zis că vreau şi eu aşa ceva!

Şi te-a ajutat yoga să te transformi?

Eram un băiat destul de zgubilitic, foarte împrăştiat, eram cu mintea în ceruri şi prea puţin ancorat în realitatea de zi cu zi şi simt că, pas cu pas, yoga m-a făcut un om mai bun, mai aproape de mine, astea au fost primele realizări. Mai congruent cu ceea ce aş fi vrut să devin, iar realizările mai deosebite au apărut pe măsură ce am avansat în practică.

Crezi că învăţăturile pe care le-ai primit în această şcoală sunt autentice?

Simţi că sunt autentice atât timp cât practici şi vezi că apar rezultatele care se preconizează, care sunt indicate. Da, învăţăturile sunt autentice, categoric! Lucrul ăsta trebuie să îl simţi!

De ce crezi că e indicat să vină oamenii la aceste meditaţii în spirală?

Se numeşte „spirală de inducţie a stării de eliberare prin miracol divin”. Cred că întâlneşti aici mai multe lucruri. O dată: aspiraţiile tale se întrepătrund cu prietenii pe care îi întâlneşti – faci ceva la unison împreună cu ei. E ceva miraculos, apropo de ce se face, şi mai mult decât atât, e un loc unde Dumnezeu îşi face simţită prezenţa foarte intens. Poţi să fii părtaş la toate aceste evenimente, dacă eşti suficient de deschis, evident! Aceste spirale sunt prilejuri extraordinare de a face salturi într-un foarte, foarte scurt timp. Dacă ar trebui să fac eu o pledoarie pentru ce înseamnă cursul acesta, cred că ar începe de la spirală.

De ce vii în taberele yoghine?

Vin pentru toate evenimentele de aici: meditaţii la unison, conferinţe, concursul Miss Shakti, spectacolele artistice, tot ce înseamnă confreria aceasta spirituală, tot ce înseamnă să fim împreună având aceleaşi aspiraţii.

Cum ai simţit prima ta tabără yoghină?

Îmi aduc aminte prima spirală! Eram un copilandru, aveam 16-17 ani. A fost foarte intens! Cred că cel mai transformator moment din viaţa mea. Alergam după tren – am început povestea destul de împrăştiat aşa ca personalitate – şi m-am întors un om fericit, liniştit, relaxat, bucuros, cu poftă de viaţă, un pic mai „în mine”.
Dacă ar fi să zic câteva cuvinte măreţe legat de ce a făcut sau ce face yoga pentru mine, a fost shift-ul ăsta de la a privi lucrurile din interior spre exterior şi de la viaţa în care aspiraţiile tale sunt acolo, undeva, în exterior – la a ţi le împlini apelând la ceva care e înăuntrul tău, la ceva care simţi că are o corelaţie exterioară, dar în acelaşi timp cu o mare valenţă interioară. Sunt nişte realizări şi nişte trăiri care îţi transformă viaţa pe dinăuntru şi îţi dai seama că te ajută să priveşti viaţa altfel şi s-o trăieşti, prin urmare, altfel. Să te îmbogăţească atât de mult, încât îţi dai seama că bogăţia ta e realmente înăuntru, nu undeva în exterior. E un demers care m-a ajutat să îmi modific perspectiva, viziunea, atitudinea, intenţia.

Acum, după 20 de ani, mai găseşti la fel aceste tabere?

Găsesc aceeaşi bucurie, poate chiar amplificată, un şi mai mare dor, ca un fel de regăsire a sufletului.

Citiţi continuarea acestui articol

Citiți și:

Ecouri favorabile în presa românească despre Tabăra yoghină de anul acesta de la Herculane

Relatări din tabăra de Ayurveda, iulie 2007

 

yogaesoteric
19 noiembrie 2013

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More