Modelul american, economic și geopolitic se termină

În urmă cu 12 ani a fost un mega-cutremur în Pacific, care a declanșat cel mai mare și mai rău accident nuclear din istorie – centrala de la Fukushima, Japonia, a fost distrusă. Explozia și consecințele sale au fost de 10 ori mai grave decât accidentul de la Cernobîl, din 1986. Nici acum nu a fost pus în siguranță ceea ce zace acolo, la Fukushima: o cantitate de cca 900 de tone de combustibil nuclear. Japonezii, inteligenții planetei, aruncă în ocean lichidul de răcire. Consecințele se pot bănui…….

Și în acest domeniu, situația se îmbunătățește din ce în ce mai rău.

Plandemia, criza energetică, extremismul climatic și războiul au reușit, dar numai parțial și temporar, să camufleze consecințele dezastrului de la Fukushima. Dar acestea vor dispărea, odată cu mare parte din vietățile oceanului, peste 100 de ani.

Chiar dacă acel accident nuclear n-ar fi motivul real al plandemiei (menită a camufla ce se petrece acolo, prin devierea atenției planetei), tot este grav. Este mult mai grav chiar și decât războiul prin procură al Occidentului colectiv contra lui Putin. Și ne privește pe toți cei de azi și îi privește și pe cei de peste 100 de ani.

În altă ordine de idei…….

Fapt de importanță crucială în diplomație: pentru prima dată în ultimii 80 de ani, la negocierea noii antante Iran – Arabia Saudită, mediată de China, nu s-a utilizat „americana”, ca limbă de traducere a discuțiilor, ci araba, persana și mandarina.

Este evident că nici la discuția Xi – Putin nu se utilizează „americana”.

Se pare că „Sudul colectiv” s-a prins că „ordinea liberală bazată pe reguli”, cu care se laudă Occidentul, este o ierarhie neo-feudală, unde imperiul își impune diktatul în colonii, oricât de dement și iresponsabil ar fi.

Suntem, din acest punct de vedere, la intersecția a două plăci tectonice care vor intra în coliziune și vor restructura fundamental lumea. Nu știu dacă va fi o transformare în bine, dar modelul american, economic (tipărim bani și gata, avem campioni comerciali și armată hiper-bogată, cu care ne impunem) și geopolitic (vă obligăm să fiți „liberi” și fluizi ca gen și insectivori) se termină.

Later edit: China și-a băgat coada, deci China vrea să fie noul hegemon. Este ca și când am cădea din lac în puț. Hegemonia chineză e ceva la fel de grav ca hegemonia americană, deci sunt sceptic că va ieși ceva bun. China nu e o democrație, e o dictatură, prima țară din lume care a introdus sistemul nazist al ratingului de cetățean.

Autor: Av. Gheorghe Piperea

Citiți și:
E vremea resetării alianțelor (I)
Ordinea mondială după războiul din Ucraina. Modificările care vor influența viitorul omenirii

 

yogaesoteric
20 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More