Moneda digitală: Fed se îndreaptă către totalitarism monetar
Rezerva Federală pune bazele monedei digitale a băncii sale centrale (CBDC). Se poate părea că scopul unei CBDC este de a facilita tranzacțiile și de a spori activitatea economică, dar CBDC-urile au ca scop principal creșterea controlului guvernamental asupra indivizilor. În cazul în care o CBDC ar fi implementată, banca centrală ar avea acces la toate tranzacțiile, pe lângă faptul că ar fi capabilă să înghețe conturile.
Poate părea distopic ‒ ceva ce numai guvernele totalitare ar face ‒ dar au existat cazuri recente de înghețare a activelor în Canada și Brazilia. Mai mult, o CBDC ar da guvernului puterea de a determina cât de mult poate cheltui o persoană, de a stabili date de expirare pentru depozite și chiar de a penaliza persoanele care au economisit bani.
Războiul împotriva numerarului este, de asemenea, un motiv pentru care guvernele doresc să implementeze CBDC. Sfârșitul numerarului ar însemna mai puțină intimitate pentru persoanele fizice și ar permite băncilor centrale să mențină cu mai multă ușurință o politică monetară de rate negative ale dobânzii (deoarece persoanele fizice nu ar mai putea retrage bani din băncile comerciale pentru a evita pierderile).
Odată cu apariția CBDC, în loc ca un depozit să fie responsabilitatea unei bănci comerciale, un depozit ar fi responsabilitatea băncii centrale.
În 2020, China a lansat un program pilot de yuani digitali. După cum menționează Seeking Alpha, China dorește să implementeze un CBDC deoarece „acest demers ar oferi [guvernului] o cantitate remarcabilă de informații despre ceea ce cheltuiesc consumatorii cu banii lor”.
Guvernul ar putea urmări cu ușurință plățile digitale cu ajutorul unui CBDC. Bloomberg a notat într-un articol publicat în momentul lansării programului pilot de yuani digitali că moneda digitală „oferă autorităților chineze un grad de control care nu a fost niciodată posibil cu banii lichizi”. Un CBDC ar putea permite guvernului chinez să monitorizeze mai atent achizițiile din aplicațiile mobile (care au reprezentat aproximativ 16% din produsul intern brut al țării în 2020). Bloomberg descrie cât de mult control ar putea oferi un CBDC autorităților chineze:
PBOC [Banca Populară a Chinei] a indicat, de asemenea, că ar putea impune limite privind dimensiunile unor tranzacții sau chiar ar putea solicita o programare pentru a efectua tranzacții mari. Unii observatori se întreabă dacă nu cumva plățile ar putea fi legate de sistemul de credit social emergent, în cadrul căruia cetățenii cu un comportament exemplar sunt „înscriși pe lista albă” pentru privilegii, în timp ce aceia cu infracțiuni penale și de altă natură sunt excluși.
(Detalii despre sistemul de credit social din China pot fi găsite aici).
Guvernul chinez duce un război împotriva numerarului. Și nu este singurul. În 2017, Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat un document care oferă sugestii guvernelor ‒ chiar și în fața unei opoziții publice puternice ‒ cu privire la modul în care să se îndrepte spre o societate fără numerar. Guvernele și bancherii centrali susțin că trecerea la o societate fără numerar va contribui la prevenirea criminalității și la creșterea confortului pentru oamenii obișnuiți. Însă motivația reală din spatele războiului împotriva numerarului este un control guvernamental mai mare asupra cetățenilor.
Iar SUA se pregătesc să își înființeze propriul CBDC (sau ceva similar). Primul pas a fost făcut în august, când Fed a anunțat FedNow. FedNow va fi un sistem de plăți instantanee și este programat să fie lansat între mai și iulie 2023.
FedNow este practic identic cu PIX din Brazilia. PIX a fost implementat de Banca Centrală a Braziliei (BCB) în noiembrie 2020. Este un sistem de plată instantaneu convenabil (cu ajutorul dispozitivelor mobile), fără taxe de utilizare și cu reputația de a fi sigur de utilizat.
La un an de la lansare, PIX avea deja 112 milioane de persoane înregistrate, adică puțin peste jumătate din populația braziliană. Desigur, fraude și escrocherii au loc prin PIX, dar majoritatea sunt escrocherii de inginerie socială și nu sunt defecte de sistem, adică sunt escrocherii care exploatează lipsa de cunoștințe a publicului cu privire la tehnologia PIX.
Țineți cont de faptul că PIX nu este CBDC-ul brazilian. Este doar un sistem de plată. Cu toate acestea, BCB are acces la tranzacțiile efectuate prin PIX; prin urmare, PIX poate fi considerat sămânța CBDC brazilian. Este deja o invazie a vieții private a brazilienilor. Iar FedNow este gata să urmeze acest exemplu.
În plus, Fed New York a lansat recent un program pilot de douăsprezece săptămâni cu mai multe bănci comerciale pentru a testa fezabilitatea unui CBDC în SUA. Programul va utiliza token-uri digitale pentru a reprezenta depozitele bancare. Instituțiile implicate în program vor efectua tranzacții simulate pentru a testa sistemul. Potrivit Reuters, „programul [pilot] va testa modul în care băncile care utilizează jetoane digitale în dolari într-o bază de date comună pot contribui la accelerarea plăților”.
Printre băncile implicate în programul pilot se numără BNY Mellon, Citi, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, US Bank și Wells Fargo. Furnizorul global de servicii de mesagerie financiară SWIFT participă, de asemenea, pentru a „sprijini interoperabilitatea în întregul ecosistem financiar internațional”. (Acest videoclip detaliază programul pilot și modul în care ar funcționa CBDC din SUA).
FMI se gândește, de asemenea, la o modalitate de a conecta diferite CBDC-uri în cadrul unui singur sistem. Cu alte cuvinte, FMI intenționează să creeze un PIX/FedNow pentru CBDC-urile din întreaga lume:
Situația s-ar putea schimba pe măsură ce banii devin tokenizați, adică accesibili oricui are cheia privată potrivită și transferabili către oricine are acces la aceeași rețea. Printre exemplele de bani tokenizați se numără așa-numitele stablecoins, cum ar fi USD Coin, și moneda digitală a băncii centrale.
Primirea PIX din Brazilia arată că FedNow va fi probabil adoptat pe scară largă datorită comodității sale; cu toate acestea, acest element economic și tehnologic avansat nu se dorește să umbrească controlul sporit pe care sistemele de plată instantanee îl vor oferi băncilor centrale. BCB are acces la toate tranzacțiile efectuate de brazilieni prin intermediul PIX, iar acest aspect nu ar face decât să se accentueze în cazul în care ar fi implementat un CBDC.
Cu un CBDC, guvernului i-ar fi mai ușor să aplice politici monetare expansioniste (care provoacă alocări greșite de resurse și cicluri economice) și să exercite un control mai mare asupra finanțelor cetățenilor.
Citiți și:
Șeful FMI spune că moneda digitală a Băncii Centrale ar fi necesar să fie folosită alături de sistemul de credit social pentru a controla ceea ce oamenii pot sau nu cumpăra
Rusia și China au anunțat că vor crea o nouă monedă de rezervă globală
yogaesoteric
20 ianuarie 2023