Rusia și China au anunțat că vor crea o nouă monedă de rezervă globală

China și Rusia își încordează mușchii și vor să detroneze dolarul american. Așa cum se petrece adesea cu știrile importante, nimeni nu pare să observe sau chiar să-i pese.

Nu are de ce să fie o surpriză pentru cei care sunt atenți la faptul că Rusia și China își consolidează legăturile economice, în contextul în care Rusia continuă să fie supusă unor sancțiuni occidentale ca urmare a războiului din Ucraina.

Ceea ce ar putea surprinde pe unii oameni, însă, este faptul că Rusia și țările BRICS, inclusiv Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, lucrează oficial la propria lor „nouă monedă de rezervă globală”, a raportat RT.

Problema creării unei monede de rezervă internaționale pe baza coșului de valute din țările noastre este în curs de rezolvare”, a declarat Vladimir Putin la forumul de afaceri BRICS desfășurat la sfârșitul lunii iunie. „Suntem pregătiți să lucrăm deschis cu toți partenerii echitabili”, a adăugat el. În plus, Turcia, Egiptul și Arabia Saudită au în vedere alăturarea la grupul BRICS.

Și, bineînțeles, întrucât Rusia a fost exclusă din sistemul SWIFT, aceasta face, de asemenea, un parteneriat cu China și cu națiunile BRICS pentru a dezvolta „mecanisme alternative fiabile pentru plățile internaționale”, pentru a „reduce dependența de sistemul financiar occidental”.

Această mișcare este uriașă și este ceva la care aceste țări lucrează de ani de zile, potrivit Quoth the Raven. Analiștii cred că mișcarea BRICS de a crea o monedă de rezervă este o tentativă de a submina dolarul american și DST-urile FMI.

Între timp, Rusia întreprinde și alți pași pentru a consolida alianța cu națiunile BRICS, inclusiv redirecționarea comerțului către China și India, potrivit CNN. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia redirecționează comerțul către „partenerii internaționali de încredere”, precum Brazilia, India, China și Africa de Sud, în timp ce Occidentul încearcă să rupă legăturile economice.

Suntem activ implicați în reorientarea fluxurilor noastre comerciale și a contactelor economice externe către parteneri internaționali de încredere, în primul rând țările BRICS”, a spus Putin în discursul său video de deschidere adresat participanților la Summit-ul virtual BRICS.

De fapt, „comerțul dintre Rusia și țările BRICS a crescut cu 38% și a ajuns la 45 de miliarde de dolari în primele trei luni ale anului”. Între timp, vânzările de țiței rusești către China au atins cifre record în primăvara acestui an, depășind Arabia Saudită ca principal furnizor de petrol al Chinei.

Împreună cu partenerii BRICS, dezvoltăm mecanisme alternative de încredere pentru reglementările internaționale”, a spus Putin.

În iunie, Putin a acuzat Occidentul și că ignoră „principiile de bază ale economiei de piață”, cum ar fi comerțul liber. „Subminează interesele de afaceri la scară globală, afectând nefast bunăstarea oamenilor, de fapt, a tuturor țărilor”, a spus el.

Potrivit Bloomberg președintele Chinei, Xi Jinping a reiterat spusele lui Putin:

Politizarea și instrumentalizarea economiei mondiale, folosind o poziție dominantă în sistemul financiar global pentru a impune sancțiuni, nu face decât să-i rănească pe ceilalți, precum și să-i afecteze pe propriii cetățeni, făcând oamenii din întreaga lume să sufere. Cei care sunt obsedați de o poziție de forță și își extind alianța militară pentru a-și crea propria securitate în detrimentul altora vor avea o problemă de securitate.”

Dedolarizarea a fost o prioritate pentru Rusia și China din 2014, când au început să extindă cooperarea economică ca urmare a izolării Moscovei de către Occident datorită anexării Crimeei. Înlocuirea dolarului în acordurile comerciale a devenit o necesitate pentru a evita sancțiunile SUA împotriva Rusiei.

Citiți și:
Rusia intenţionează să aibă până anul viitor o rublă „digitală” capabilă să facă plăţi internaţionale
Dispariția banilor fizici este sinonimă cu dispariția libertății
Interesul poartă fesul: Desprindere de dolar & SUA – Israelul a făcut din yuanul chinezesc o monedă de rezervă

 

yogaesoteric
7 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More