Moscova a avertizat SUA – Rusia este pregătită militar pentru un conflict de tipul crizei rachetelor din 1962

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este pregătită din punct de vedere militar pentru o nouă criză, precum cea a rachetelor cubaneze din 1962, dacă Statele Unite vor aceasta.

Criza rachetelor cubaneze a izbucnit în 1962, când Moscova a trimis rachete balistice în Cuba, ca răspuns la desfăşurarea de rachete ale SUA în Turcia, generând o criză care a adus lumea în pragul unui război nuclear. 

Tensiunile cresc în prezent, pe fondul temerilor Rusiei că SUA ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa şi pe fondul disoluţiei Tratatului privind controlul armelor nucleare, semnat în timpul Războiului Rece.

Declaraţiile preşedintelui Putin, făcute relativ recent pentru presa rusă, au survenit după ce anterior a avertizat că Moscova va imita orice intenţie a SUA de a desfăşura noi rachete în apropiere de Rusia, staţionând rachete în apropiere de SUA.

Este pentru prima dată când Vladimir Putin îşi detaliază avertismentul, afirmând că Rusia poate să desfăşoare rachete hipersonice instalate pe nave sau submarine, vase care pot să se apropie de apele teritoriale ale SUA, dacă Washingtonul va instala rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. 

„Vorbim de vehicule navale de transport, vase sau submarine, şi le putem instala, având în vedere viteza şi raza de acţiune a rachetelor, în apele neutre. În plus, ele nu vor fi staţionare, se pot mişca şi ei vor fi nevoiți să le găsească. Să facă un calcul: mach 9 (viteza rachetelor) şi peste 1000 km (raza de acţiune)ˮ, a declarat Vladimir Putin, conform unui transcript difuzat de Kremlin.

Citiţi şi:

Noua rachetă rusă poate lovi SUA în cinci minute

Și dacă Rusia va răspunde provocărilor NATO? yogaesoteric

30 mai 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More