Motivul surprinzător pentru care tot mai mulți români devin vegetarieni și vegani

În ultimii ani, tot mai mulţi oameni au devenit vegetarieni sau vegani. Cei mai mulți pentru sănătate, dar există și câțiva motivați de … dragostea pentru planetă.

Sorina Fredholm a ales să-și modifice radical stilul de viață, în urmă cu 6 ani.

Nu mă simţeam bine atunci când mâncam carne, fizic, şi atunci am început să fiu mai interesată pe partea asta. Să citesc mai mult, să mă educ mai mult pe partea asta, am mers mai mult pe partea de nutriţie. Toată informaţia asta şi conştientizarea m-a făcut să iau decizii înspre a deveni planted based, adică vegană.”

Adoptarea pe scară largă a unor diete pe bază de plante ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Asta arată un nou studiu publicat în British Medical Journal. Pentru a se atinge obiectivele internaționale de emisii, se cere o reducere a consumului de lactate și carne din America și Europa cu 79%, respectiv 68% până în 2050.

Aceste emisii provin din activitatea de fertilizare pe bază de azotați şi nitrați, arderea resturilor vegetale care produc dioxid de carbon și din dejecțiile animaliere care produc metan. Ideal ar fi să producem local și să mâncăm local produse cât mai naturale și produse vegetale”, explică Lavinia Andrei, Președintele Terra Mileniul III.

Pentru atingerea obiectivelor globale, specialiștii recomandă politici care scad accesibilitatea alimentelor din carne. România și-a luat deja un angajament în vederea soluționării crizei climatice.

Vreau să lucrăm împreună pentru a dezvolta producția și a implementa noi tehnologii ecologice. România sprijină pe deplin eforturile de conducere ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea globală a emisiilor cu 55% în UE până în 2030”, a precizat președintele României, Klaus Iohannis.

Medicul nutriţionist Adina Rusu spune că alimentaţia vegană şi vegetariană poate să fie foarte sănătoasă. Însă este necesar să se acorde atenție la echilibrarea nivelul de proteine, minerale şi vitamine.

Din ce am constatat eu, practic, foarte mulţi dintre cei care urmează o alimentaţie vegană nu reuşesc să îşi regleze foarte bine aportul de nutrienţi. Au o alimentaţie foarte dezechilibrată şi ajung uneori să aibă probleme chiar de sănătate.”

În medie, un român mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cifrele cresc în fiecare an. În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană.

Citiți și:
Cinci moduri în care vegetarianismul ar putea salva lumea
Ideologia „ecologică” a dat naștere eco-terorismului, care duce la explozia prețurilor la combustibili și energie

 

yogaesoteric
23 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More