Mușețelul reduce nivelul de zahăr din sânge, având acelaşi efect ca medicamentele hipoglicemiante

 
Un studiu realizat de cercetătorii iranieni în anul 2015 a arătat că mușețelul ajută la controlul glicemiei și al profilului de lipide serice la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. 

Nu este primul studiu care vorbește despre proprietățile anti-diabetice ale acestei plante.

Mușețelul este una dintre cele mai vechi și studiate plante medicinale. Florile sale au proprietăți antiinflamatoare, astringente și antioxidante şi au capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge în caz de hiperglicemie.

În anul 2014, cercetătorii pakistanezi au arătat că planta de muşeţel ar putea constitui o alternativă hipoglicemiantă naturală la medicamentele convenționale. Aceștia au investigat efectele farmacologice ale ceaiului de mușețel asupra nivelurilor de glucoză la șobolani cu diabet indus.

Rezultatele au fost comparate cu Glibenclamid (Maninil), un medicament antidiabetic prescris persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 non-insulinodependent.

Ceaiul de mușețel a redus progresiv nivelurile de zahăr din sânge înainte și după masă. Rezultatele au fost similare celor obținute în cadrul grupului care a primit medicamentul standard.

Totodată, ceaiul de mușețel a produs un control mai bun al greutății la șobolanii diabetici, comparativ cu grupul de control.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că această plantă ajută la scăderea glucozei serice, iar consumul zilnic ar putea fi indicat în tratamentul hiperglicemiei sau ca înlocuitor pentru medicamentele convenționale.

În anul 2013, cercetătorii germani au arătat că extractul etanolic din flori de mușețel a redus rezistența la insulină, toleranța la glucoză și grăsimile din sânge la șoareci diabetici.

Mușețelul a demonstrat în plus proprietăți hepatoprotectoare, prin faptul că a prevenit formarea ficatului gras și inflamația hepatică. 

Autorii acestui studiu au concluzionat că mușețelul are capacitatea de a preveni sau trata diabetul de tip 2 și alte afecțiuni asociate.

Deşi poate că sunteţi obişnuiţi să folosiţi plantele medicinale sub formă de ceai, există două metode mult mai eficiente care înlătură procesul de fierbere al plantei şi care fac ca efectul ei terapeutic să fie mult mai mare. Una dintre acestea este prepararea de macerat la rece din plantă, în loc de infuzie. Iar a doua este folosirea plantei sub formă de pulbere, care se ţine sub limbă, umezită cu puţină apă, timp de 20 de minute, iar apoi se înghite. 

Citiţi şi:

Turiţa mare – Indicaţii terapeutice

Leacuri eficiente cu rouă

yogaesoteric

28 mai 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More