Neobișnuitul corp ceresc Oumuamua, despre care s-a spus că ar fi un «artefact» extraterestru, a călătorit prin spațiu milioane de ani


De unde provine?


În luna octombrie a anului trecut, cercetătorii de la observatorul astronomic Haleakala (Hawaii) au descoperit un obiect cosmic de formă și culoare neobișnuită. Avea formă alungită, de țigară, se deplasa cu o viteză formidabilă și a fost numit Oumuamua.

Curând, au apărut și ipotezele conform cărora Oumuamua ar fi fost, de fapt, o… navă extraterestră. Sau, cel puțin, o structură extraterestră, confecționată de ființe inteligente aflate într-un sistem solar îndepărtat.

Astronomii susțin, însă, că nu este vorba decât despre un asteroid mai special, care a ajuns în sistemul nostru solar după o îndelungată călătorie, de milioane de ani, prin spațiul interstelar. Oumuamua are o lungime de circa 400 de metri și o lățime de zece ori mai mică.

De unde vine Oumuamua? Cercetările de ultimă oră arată că sunt șanse foarte mari ca neobișnuitul asteroid să fi fost expulzat, cu forță, dintr-un sistem solar binar (în care doi sori orbitează, fiecare, unul împrejurul celuilalt). Obiectele formate din rocă, așa cum este și Oumuamua, au șanse sporite să fie expulzate dintr-un sistem solar binar. În schimb, în sistemele solare simple este mai probabil ca un obiect alcătuit din gheață, cum ar fi o cometă, să împărtășească această soartă. Expulzarea lui Oumuamua din sistemul celor doua stele s-a datorat puternicelor interacțiuni gravitaționale.

Dr. Alan Jackson de la Universitatea din Toronto spune, cu privire la Oumuamua, că este ciudat că primul obiect „străin” ce a fost descoperit în propriul nostru sistem solar este un asteroid, având în vedere că era mai probabil ca un astfel de „vizitator” provenit dintr-un alt sistem solar să fie o cometă.

Recentul studiu, publicat în jurnalul lunar al Societății Astronomice Regale, promovează teoria potrivit căreia Oumuamua provine dintr-un sistem în a cărui componență ar intra și o stea fierbinte, masivă.

Ipoteza că ar reprezenta o navă extraterestră sau o structură artificială s-a bazat pe constatarea că Oumuamua a călătorit o distanță enormă prin spațiu, fără a intra în coliziune cu vreun alt obiect. La SETI (Search for Extra-terrestrial Intelligence) s-a afirmat, la vremea descoperirii sale, că obiectul ar putea fi „un artefact extraterestru”.

În călătoria sa cosmică, Oumuamua, ce părea că vine din direcția stelei Vega din constelația Lira, s-a apropiat de Terra la o distanță de 33 milioane de kilometri și a trecut prin sistemul solar cu formidabila viteză de 30 km/secundă.

Este un mister, totuși, cum de a putut călători Oumuamua vreme de milioane de ani fără a fi nimicit în tot acest timp.


Citiți și:

O fotografie uluitoare a fost publicată de NASA în luna octombrie: Un OZN de mărimea Pământului apare la suprafața Soarelui! 

Agenția Europeană a Spațiului susține că Luna marțiană Phobos este artificială 

Strategia secretului referitoare la OZN-urile ce au fost observate în cadrul programului spaţial Gemini (1) 

 

yogaesoteric
12 noiembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More