NeoCoV este la o mutație distanță de a reprezenta un pericol pentru oameni

Se repetă povestea? În pragul Jocurilor Olimpice de la Beijing, un studiu din Wuhan informează că un coronavirus de la lilieci, cu o rată mare a mortalității și transmiterii, NeoCoV, este la o mutație distanță de a reprezenta un pericol pentru oameni.

Un coronavirus descoperit în 2013 într-o populație de lilieci din Africa de Sud a intrat din nou în atenția oamenilor de știință, dar și al lumii întregi, după ce un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Wuhan și de la Academia Chineză de Științe a arătat că tulpina este „la o mutație distanță” de a deveni periculoasă pentru oameni, reprezentând o „potențială amenințare la adresa siguranței biologice” informează The Health Site și Gulf News.

Denumit NeoCoV și dovedit a fi similar în proporție de 85% cu MERS-CoV – coronavirusul care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu, acest virus ar combina rata ridicată de mortalitate a MERS-CoV cu rata ridicată de transmitere a actualului coronavirus, SARS-CoV-2, ceea ce l-ar face foarte periculos. Oamenii de știință din Wuhan se tem că NeoCoV ar putea provoca decese la 1 din 3 pacienți.

NeoCoV a fost observat până acum doar la lilieci, nefiind raportate cazuri de infectare la oameni. Cu toate acestea, studiul susține că există posibilitatea ca NeoCoV să se transmită la oameni, cercetătorii chinezi declarând că au „descoperit în mod neașteptat că NeoCoV și ruda sa apropiată, PDF-2180-CoV, pot utiliza în mod eficient unele tipuri de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ECA2) de liliac și – mai puțin favorabil – ECA2 umană pentru a intra în organism”, astfel că NeoCov poate pătrunde în celulele umane în același mod ca și virusul SARS-CoV-2.

În plus, odată produsă infectarea la om, virusul „nu va putea fi neutralizat încrucișat de anticorpii care țintesc SARS-CoV-2 sau MERS-CoV”.

Deși, conform cercetărilor, acesta are capacitatea latentă de a suferi mutații, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este nevoie de studii suplimentare pentru a se stabili cu certitudine gradul de amenințare pe care acest virus îl reprezintă pentru om, precizând că va „colabora îndeaproape” cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a „monitoriza și a răspunde la amenințarea reprezentată de virusurile zoonotice emergente”.

Totuși, este interesant de observat cum studiul care avertizează asupra unui pericol major de infectare la om a apărut cu doar câteva zile (pe 24 ianuarie 2022) înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, care au avut loc în perioada 4-20 februarie. Și nu putem să nu ne amintim cum SARS-CoV-2 a fost descoperit pentru prima dată la om tot în Wuhan, înainte de a se răspândi în întreaga lume, după ce milioane de chinezi au călătorit pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar – aceeași sărbătoare pe care, în 2022, chinezii o vor sărbători pe 1 februarie, pe 15 februarie urmând să aibă loc Festivalul lanternelor.

Tot înainte cu doar câteva zile de Jocurile Olimpice, s-a anunțat, potrivit Daily Mail, și carantinarea unei regiuni din apropierea Beijingului, China dispunând ca peste un milion de persoane să rămână închise în case din cauza unor cazuri de coronavirus.

Autoritățile au închis zona care se învecinează cu capitala, dar, spre deosebire de alte carantinări, nu au făcut niciun anunț public referitor la noile restricții.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane din Xiong’an New Area – o nouă regiune economică situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-vest de Beijing – nu mai au voie să intre sau să iasă din complexele lor rezidențiale.

Citiți și:
Să înțelegem psihologia din spatele pandemiei covid. Psihologia totalitarismului
O nouă dovadă că virusul covid-19 provine din laborator: Nici liliecii, nici pangolinii nu erau vânduți în piețele din Wuhan atunci când a început pandemia

 

yogaesoteric
25 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More