Nimic despre Covid-19, dar…

 

Mai întâi șoapte neliniștitoare, nedumeriri, apoi întrebări tot mai insistente, obsedante, fiori de spaimă, adunându-se toate într-o masă critică din care a detonat, la scară planetară, ceea ce avea să se numească pandemia noului coronavirus Covid-19. A fost proclamată cea mai neobișnuită primejdie care amenință fiinţa și omenirea, pericol de neevitat pentru fiecare pământean și pentru întreaga specie umană, care surprinsă și împietrită, încearcă să-și adune conştiinţele buimăcite și îngrozite pentru a face ceva, adică pentru a preîntâmpina sau evita sau stăvili coșmarul atât de real al unui dușman redutabil și nevăzut, parcă înzestrat cu o inteligență supraumană, de o viclenie și un cinism fără limite.

Cum să nu se cutremure lumea, într-o panică generalizată, în fața unei asemenea forțe oarbe și malefice despre care mai toți avem convingerea că ne poate înhăța oricând, oriunde, fără să simțim, lipsiți de sau neîncrezători în apărare, cu mâinile goale în fața unui coșmar atât de real.

Cum să nu se înspăimânte lumea, într-o panică generalizată, în fața unei asemenea amenințări resimțită ca o primejdie existențială pentru toți și pentru fiecare dintre noi, o primejdie care ne găsește stupefiați, dezorientați, nelămuriți, nepregătiți, neputincioși? De la protagoniștii din vârful ierarhiei mondiale publice sau oculte, politice, de afaceri sau din lumea științei și până la omul de rând, lumea întreagă se întreabă torturant sau cu doza de luciditate care se mai poate păstra: ce-i de făcut? Cum să te împotrivești unui dușman atipic, nevăzut, versatil, parșiv, mutant, aparent sau nu, invincibil? Mai marii zilei își ascund cu greu perplexitatea, se adresează mulțimilor cu mesaje ce se vor încurajatoare, liniștitoare, dar eșuează, de regulă, în enunțuri nu prea convingătoare, șovăielnice, contradictorii, altele de la o zi la alta. Se imaginează, improvizează, experimentează și aplică, în pripă, strategii și tactici, formule de acțiune, se decretează, se contestă, se revocă măsuri, recomandări, precauții și interdicții, se vrea și nu se vrea lansarea feluritelor acțiuni în comun, în mici colectivități sau la nivel național ori regional, se mizează sau nu pe organizații cu vocație internațională îndrituite cu garantarea sănătății societăților umane.

Dar flagelul își urmează parcă netulburat, implacabil, propriile legi și curmă vieți, răvășeşte societăți, răspândeşte groază în iureşul său planetar care nu ţine seama de graniţe, continente, distanţe, oprelişti şi precauţii. În istoria și legendele lumii, poate doar biblicul Potop al lui Noe să fi solicitat într-atâta de adânc, de dramatic și cu o asemenea amplitudine specia umană.

Cât de apocaliptic este acest tablou și câtă realitate, cât adevăr se regăsește în această percepție indusă de teama paroxistică a momentului?

Să lăsăm deoparte, pe cât se poate, noianul copleșitor de vrute și nevrute care cresc exponențial și a căror explozie informațională în lanț cotropește și agresează conştiinţele, să încercăm să ne abstragem din isteria colectivă explicabilă, dar care se dovedește a fi, într-o măsură din ce în ce mai greu de ignorat, indusă, inculcată, inoculată, insinuată și să apelăm la dreapta judecată a ceea ce se petrece. Iar pentru aceasta, o formulă la îndemână – și care este, desigur, departe de a fi alfa și omega – poate fi și tentativa de elucidare a sinistrului și enigmaticului fenomen singular prin care ne e dat să trecem. Să rememorăm așadar fapte petrecute și idei ventilate în trecut, dar care fac trimitere şi la evoluțiile de astăzi, care rezonează cu ceea ce trăim acum. Căci pandemia Covid-19 nu s-a născut din nimic, are un trecut al său, origini lesne de aflat, trasee ce pot fi descrise, are o preistorie a sa, preludii mai mult sau mai puțin luate în seamă, are antecedente, ba chiar a și fost cumva prevestită cu ani înainte de izbucnirea ei.

În ce mă privește, am la îndemână un asemenea îndreptar. Am scris cu vreo zece ani în urmă o carte pe care n-am reușit să o public până acum, despre Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei, așa cum sunt ei întrupați în lumea de azi. Ei ar putea fi Schimbarea climei, Terorismul, Pandemiile și Criza. (Mai sunt însă și alții, mai mici, cavaleri ai Groazei, și ei cu însușiri malefice, generatoare de spaimă colectivă.) Amenințări globale, colosale, definite la proporții reale sau hiperbolizate, conștient sau nu, onest sau mistificator, derapaje logice interesate și instrumentate, politizate sau răstălmăcite.

Toate aceste amenințări se regăsesc într-un numitor comun care include, între altele, ca elemente esențiale, sfidarea, evaluarea, avertismentul, imperativul acțiunii, dar și, din păcate, exagerarea și mistificarea, alarmismul și spaima – toate investite cu scopuri precise. Între aceste scopuri fiind restructurarea echilibrului global între principalii centri de putere ai lumii, restricționarea sau interzicerea unor drepturi fundamentale ale omului, instaurarea unor regimuri autoritariste. Dar mai transpare din acest univers sumbru și o rază luminoasă de speranță: aceste mari încercări cu care se confruntă contemporanii, dar vor avea de luptat și generațiile care vor urma, au șansa de a deschide și oportunități salutare pe care lumea se străduiește să le identifice.


Citiţi şi:

Adevărata amenințare Covid-19

Cifrele și scopurile reale ale pandemiei

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2020

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More