Niveluri de experimentare a stării de Samadhi
Există mai multe niveluri de experimentare a stării de Samadhi, funcţie de profunzimea cu care fiinţa umană pătrunde esenţa ultimă a lucrurilor şi a fenomenelor, identificându-se perfect în final cu Dumnezeu, Supremul Absolut. Astfel, în Raja Yoga (Yoga Regală), se obţine Nirodha Samadhi – extazul divin care apare prin suspendarea fluctuaţiilor mentale. În Bhakti Yoga se obţine Bhava Samadhi – stare supraconştientă obţinută printr-o extrem de intensă manifestare a Iubirii Divine. Un practicant de Hatha Yoga obţine starea de Samadhi prin trezirea energiei potenţiale esenţiale a fiinţei, Kundalini, şi ascensiunea ei în centrul de forţă din creştetul capului (Sahasrara), proces însoţit de obicei de apariţia a numeroase capacităţi paranormale. Vedanticul obţine Bheda Samadhi prin intermediul intelectului superior, care întreprinde un efort de conştientizare a irealităţii acestei lumi fenomenale. Un creştin îl vede pe Iisus pretutindeni şi, de asemenea, în inima sa, în final identificându-se extatic cu El, şi prin El cu Dumnezeu-Tatăl. Aşadar, creştinul nu elimină fluctuaţiile minţii, ci doar îşi modifică atitudinea mentală.
În esenţă însă, toate stările de Samadhi se pot grupa în două categorii: Savikalpa Samadhi şi Nirvikalpa Samadhi. Savikalpa Samadhi reprezintă starea de supraconştiinţă în care mai există modificări ale minţii. În această fază, au loc analize şi sinteze, investigaţii, căutări şi raţionamente abstracte. Nu mai există însă gânduri negative, fiindcă mintea este deja pe deplin purificată. Starea de fericire care se obţine în această formă de samadhi poate constitui însă un obstacol în obţinerea iluminării spirituale, deoarece aspirantul, crezând că a ajuns la capăt, e posibil să se oprească. Acum meditaţia trebuie practicată încă şi mai intens, ca el să intre în următoarea etapă, Nirvikalpa Samadhi, starea de supraconştiinţă în care nu mai există modificări ale minţii şi care defineşte, în fapt, libertatea infinită a spiritului.
Când această stare de supraconştiinţă (Nirvikalpa Samadhi) devine continuă şi naturală, se atinge starea numită sahajavastha, care este condiţia unui eliberat în viaţă. O maşină mergând poate fi comparată cu starea de Savikalpa Samadhi. Maşina se opreşte. Acest lucru poate fi comparat cu starea de Nirvikalpa Samadhi, iar momentul în care şoferul coboară din maşină este starea de Sahajavastha.
Scopul ultim al oricărui căutător spiritual este comuniunea deplină cu Dumnezeu, caracterizată de lipsa oricărei fluctuaţii a minţii, a imaginaţiei şi a oricărei modificări exterioare. Acesta este momentul în care jocul minţii încetează, îndoielile dispar, iar consecinţele acţiunilor noastre trecute şi prezente sunt distruse.