Noi dezvăluiri despre spionajul Facebook

Avertizoarea de integritate privind practicile Facebook, Frances Haugen, i-a pus în gardă pe deputaţii francezi împotriva proiectelor gigantului american în „metavers”, această dublură digitală a lumii fizice unde compania întrevede imense posibilităţi comerciale, relatează AFP.

Sunt extrem de îngrijorată” de proiectele Facebook, în special de dorinţa sa de a crea veritabile medii profesionale în acest „metavers”, a explicat ea.

Imaginaţi-vă că lucraţi de acasă şi că angajatorul dvs. decide să devină o întreprindere din metaversul Facebook”, a explicat ea. „Nu veţi mai putea decide dacă Facebook vă poate spiona sau nu…

„Metaversul” îi va permite Facebook „să adune tone de date noi despre voi”, a reamintit ea, avertizând împotriva recurgerii la „senzori” sau „microfoane” în mediul utilizatorului.

Este o problemă importantă pentru că este o problemă de consimţământ”, a precizat Frances Haugen.

Frances Haugen a fost audiată recent de comisiile legislativă şi de afaceri economice ale Adunării Naţionale, având de asemenea întâlniri similare în Senat.

„Metaversul” este noul „graal” al lui Mark Zuckerberg, fondatorul şi administratorul Facebook, care a decis să-şi redenumească grupul Meta.

Această dublură digitală a lumii fizice, bazată în special pe universurile virtuale în 3D, ar urma să permită înmulţirea interacţiunilor umane, eliberându-le de constrângeri fizice, notează AFP.

Cu acelaşi prilej, Frances Haugen a pledat în faţa deputaţilor francezi pentru reţele de comunicare virtuală „la scară umană”, debarasate de mecanisme de „hiper-amplificare” care alimentează dezinformarea şi propagarea conţinuturilor care incită la ură.

Puteam readuce reţelele sociale la scară umană, să revenim la nivelul din 2008 sau 2009, când firul nostru de actualitate era format din conţinuturi generate de prietenii noştri” şi „nu se vorbea despre distrugerea democraţiei”, a spus ea.

Facebook a făcut experimente în ultimii ani cu acest aspect: dacă familia şi prietenii voştri reprezintă o parte mai mare din ceea ce vedeţi, aveţi mai puţin discurs de incitare la ură, mai puţină violenţă”, a spus ea.

Frances Haugen a criticat marile grupuri de pe Facebook, care pot număra milioane de membri.

Potrivit ei, Facebook îi împinge în mod deliberat pe utilizatori să se alăture acestor mari grupuri, pentru că ele permit o reînnoire infinită a conţinuturilor publicate online.

Ori aceste grupuri sunt comparabile cu veritabile „uzine”, unde „cele mai extreme” conţinuturi sunt selecţionate pentru a fi propulsate spre milioane de persoane, a mai spus ea.

Frances Haugen a pledat încă o dată ca Facebook să fie constrânsă să facă publice datele pe care le deţine privind utilizarea serviciului său.

Facebook ne spune că este la curent cu problemele” de hiper-amplificare a conţinuturilor problematice, „dar nu avem niciodată acces la date care ne-ar permite să estimăm progresele care se fac” pentru a le remedia, a deplâns compania.

Facebook ar fi cazul să fie constrâns să furnizeze aceste date „în fiecare săptămână”, la „10.000 de perechi de ochi”, unor cercetători sau specialişti în algoritmi care ar putea evalua situația, a continuat Haugen.

Avertizoarea de integritate a salutat dorinţa deputaţilor francezi de a întări protecţia celor aflaţi în această poziţie, într-o propunere de lege.

Orice formă de susţinere pe care o asiguraţi avertizorilor de integritate va fi benefică”, a spus ea.

Întrebată despre susţinerea de care a avut ocazia să beneficieze, Haugen a spus că mama ei i-a asigurat o susţinere psihologică robustă în perioada în care îşi pregătea ofensiva împotriva practicilor Facebook.

Am avut şansa extraordinară de a locui cu mama mea anul trecut [2020], din cauza covid”, a explicat ea.

Ea este pastor şi am beneficiat de nenumărate ore de sfaturi şi terapie din partea ei. Am vorbit cu alţi avertizori de integritate care nu au beneficiat de aceeaşi susţinere şi ei au suferit cu adevărat în demersurile lor”, a mai spus Haugen.

Citiți și:
Zuckerberg pariază totul pe realitatea virtuală și augmentată
Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor
Avertizare urgentă a lui Elon Musk

 

yogaesoteric 
24 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More