Războiul cognitiv (II)

Citiți prima parte a articolului

Să ne întoarcem la 2015 și la comentariul lui Michel Chossudovsky. Chossudovsky este profesor emerit de economie la Universitatea din Ottawa și fondator al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG). Wikipedia îl descrie ca fiind un „economist canadian, autor și teoretician al conspirației”.

Wikipedia: „În noiembrie 2017, The Globe and Mail a relatat că Centrul de Excelență în Comunicații Strategice al NATO a descris … CRG ca fiind un «refugiu online pentru teoreticienii conspirației» și a sugerat că specialiștii NATO îl văd ca pe «o verigă într-un efort concertat de a submina credibilitatea mass-mediei occidentale principale – precum și încrederea publicului nord-american și european în guvern și în instituțiile publice».

Nu știm ce părere aveți dumneavoastră, dar eu aș spune că MSM nu are nevoie de nimeni care să-i submineze credibilitatea și nici guvernul nu are nevoie de „adepții teoriei conspirației” pentru a submina încrederea publicului. Aceste entități și-au atins singure acest obiectiv.

Într-un interviu acordat în 2014 la Global Research TV, Chossudovsky a descris alegerea lui Zelensky ca fiind o lovitură neonazistă și un exemplu perfect de război cognitiv:

Acesta a fost un act de război împotriva Ucrainei. Este o operațiune condusă cu atenție la nivel de informații, militar, diplomatic. Face parte dintr-o agendă militară globală mai amplă de destabilizare a războiului neconvențional care este condusă împotriva mai multor țări simultan. Această lovitură de stat în Ucraina face parte dintr-o agendă de cucerire globală. Schimbările de regim în aceste circumstanțe, în care începi să susții neonaziști, reprezintă un act de război. Mai ales atunci când viețile civililor sunt folosite pentru a justifica o agendă politică. În ceea ce privește Ucraina, mă refer la focurile de lunetiști din 20 februarie, pe care le-am documentat cu mare atenție la momentul respectiv și despre care s-a dovedit ulterior că au fost conduse de cei care se află în prezent în guvernul de coaliție.”

În interviul din 2 februarie 2015 al președintelui american Barack Obama cu Fareed Zakiria de la CNN, acesta a recunoscut că Statele Unite „au intermediat un acord pentru tranziția puterii în Ucraina”.

Guvernul Statelor Unite s-a priceput foarte bine să intre în țări străine în care dorea să obțină controlul și să încurajeze conflictele sociale și violența, sporind sărăcirea și, astfel, dependența acelor țări de Statele Unite. Aceste țări sunt apoi „salvate” prin împrumuturi. În prezent, Statele Unite sunt cel mai brutal și mai puternic cămătar din lume.

Programele FMI (programele FMI sunt concepute pentru a oferi asistență pe termen scurt țărilor membre în ceea ce privește balanța de plăți) au fost cele care au făcut ca țările din Europa de Est să se conformeze și să pornească pe drumul către o conformitate totală. Ca urmare, prețurile la pâine au explodat peste noapte cu 300%, costul energiei electrice a crescut cu 600%, transportul a crescut cu 900%. Îndoindu-se sub această greutate imposibilă, NATO a construit armate în țările est-europene, făcând presiuni asupra Rusiei, deși promisese să nu facă aceasta.

Putin a avut toate motivele să fie îngrijorat atunci și are toate motivele să fie și mai îngrijorat acum. Odată cu acest nou război, el a transmis armatei ucrainene că ar fi „mai ușor pentru noi să facem o înțelegere cu voi” decât cu „această bandă de drogați și neonaziști”, referindu-se, se pare, la guvernul Ucrainei.

Și cine poate să nege că Putin nu este un infractor? Sau Xi Jinping al Chinei? Biden a fost unul cândva, dar acum este doar o marionetă a huliganilor mult mai răi care îl controlează.

Oficialul guvernamental chinez Lijian Zhao a postat această fotografie pe Twitter cu legenda Niciodată să nu uitați cine este adevărata amenințare pentru lume:

Nu putem da vina doar pe ceilalți. Este nevoie să fim cinstiți și să ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile țării noastre. Am urmărit cu toții oroarea care s-a petrecut în Afganistan.

De când Biden a devenit președinte, războiul împotriva realității ne-a aruncat într-un coșmar al haosului, al disensiunilor, al ilogicului și al confuziei, așa cum nu am mai văzut niciodată.

Cel mai eficient mod pe care îl au de a ne controla este prin intermediul mass-media. La fel cum ne-au oprit vocile disidente, acum ne închid capacitatea de a auzi sau de a vedea știrile despre război din altă perspectivă.

  • Ministrul canadian responsabil pentru radiodifuziune a declarat că guvernul investighează „toate opțiunile” pentru a elimina o rețea de televiziune rusă de stat de pe undele de emisie ale națiunii, pe fondul furiei crescânde legate de invazia din Ucraina.
  • Deunăzi am constatat că nu mai pot accesa aplicația de știri RT pe telefon, iar în Australia a fost închisă.
  • Telegram ar putea restricționa acum unele canale dacă situația din Ucraina se agravează, spune fondatorul Telegram.
  • Hackerii de la Anonymous revendică responsabilitatea pentru întreruperea site-urilor web ale guvernului rus și susțin că au spart transmisiunile televiziunii de stat.

Pur și simplu nu știm dacă știrile pe care le primim sunt adevărate sau nu. Niciuna dintre ele.

Ceea ce putem face este să comunicăm cu oamenii de pe platformele de comunicare virtuală care locuiesc în Ucraina și în alte țări afectate. Judecând după ceea ce am auzit la prima mână, aș spune că se petrec evenimente destul de grave. Să sperăm că toate canalele rămân deschise, fiind în același timp realiști că, în orice moment, am putea fi deconectați de la internet și lumea ar putea deveni întunecată.

Războiul cognitiv se intensifică, iar MSM devine din ce în ce mai aberantă

Recent, Mykhailo Fedorov i-a adresat pe Twitter un strigăt de ajutor lui Elon Musk:

În timp ce tu încerci să colonizezi Marte – Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu – rachetele rusești atacă populația civilă ucraineană! Vă cerem să furnizați Ucrainei stații Starlink și să vă adresați rușilor sănătoși la cap să se ridice”.

Miliardarul a răspuns pe Twitter:

Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”.

În câteva ore, tweet-ul lui Elon Musk a avut peste 507k like-uri și mii de comentarii favorabile.

Când șeful sectorului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, a declarat că Stația Spațială Internațională (ISS) ar putea să se prăbușească pe Pământ și să lovească Statele Unite sau orice altă țară, cu excepția Rusiei, ca represalii la sancțiunile americane împotriva Rusiei, Musk a venit din nou în ajutor, sugerând că SpaceX va împiedica ISS să se prăbușească pe Pământ.

Și apoi, brusc, Sean Penn apare în Ucraina, unde se petrece să filmeze un documentar. Iată-l în echipament de luptă complet, într-un articol pentru Los Angeles Times:

Ucraina este vârful de lance pentru îmbrățișarea democratică a viselor. Dacă îi permitem să lupte singură, sufletul nostru ca America este pierdut. Sean Penn

Scuze, am citit bine? Nu este acesta tipul care este cunoscut pentru opiniile sale anti-război care nu s-au schimbat niciodată… până acum?

Chiar mai rău, el a spus recent că a fi nevaccinat este ca și cum „ai îndrepta o armă spre fața cuiva”. Penn crede că doar cei complet vaccinați ar trebui să aibă voie să iasă din casele lor.

Ucraina este vaccinată în proporție de sub 37%. Oare îi obligă pe toți cei de pe platoul de filmare să fie vaccinați?

Cum poate cineva să ia în serios pretențiile Statelor Unite de a lupta pentru democrație, când a impus mandate propriului popor, obligându-l să fie injectat cu o terapie genetică experimentală sau își va pierde locul de muncă, închizându-l în case și numindu-l terorist intern pe oricine îndrăznește să se opună? Chiar peste graniță, în Canada, Trudeau l-a condamnat pe Putin ca fiind un tiran, în timp ce a înghețat conturile bancare ale propriilor cetățeni și nu a permis celor nevaccinați să părăsească țara.

În mod uluitor, majoritatea oamenilor a căzut sub vraja acestui război cognitiv și crede că aceste acțiuni ale guvernului nostru sunt pe deplin justificate pentru a ne menține „în siguranță”.

La 20 mai 2021, NATO Review a publicat un articol, „Combaterea războiului cognitiv: conștientizare și reziliență”. Este fascinant, deoarece știm că NATO folosește aceste metode pentru a manipula populația. Iată un extras:

În războiul cognitiv, conștiința umană devine câmpul de luptă. Scopul este de a schimba nu doar ceea ce gândesc oamenii, ci și modul în care gândesc și acționează. Desfășurat cu succes, acesta modelează și influențează convingerile și comportamentele personale și de grup pentru a favoriza obiectivele tactice sau strategice ale unui agresor. În forma sa extremă, are potențialul de a fractura și fragmenta o întreagă societate, astfel încât aceasta să nu mai aibă voința colectivă de a rezista intențiilor unui adversar.

Obiectivele războiului cognitiv pot fi limitate, cu obiective pe termen scurt. Sau pot fi strategice, cu campanii lansate pe parcursul a zeci de ani. Mai multe campanii succesive ar putea fi lansate cu obiectivul pe termen lung de a perturba societăți sau alianțe întregi, prin semănarea de îndoieli cu privire la guvernare, subminarea proceselor democratice, declanșarea de tulburări civile sau instigarea de mișcări separatiste.

Războiul cognitiv integrează capacități de inginerie cibernetică, informațională, psihologică și socială pentru a-și atinge scopurile.

[Războiul cognitiv] urmărește să semene îndoiala, să introducă narațiuni conflictuale, să polarizeze opiniile, să radicalizeze grupurile și să le motiveze să comită acte care pot perturba sau fragmenta o societate, altfel coerentă. Rețelele de comunicare virtuală induc dovada socială, în care imităm și afirmăm acțiunile și credințele altora pentru a ne integra în grupurile noastre sociale, care devin camere de ecou ale conformismului și gândirii de grup.

Ritmul rapid al mesajelor și al comunicatelor de presă, precum și nevoia percepută de a reacționa rapid la acestea, încurajează «gândirea rapidă» (reflexivă și emoțională), spre deosebire de «gândirea lentă» (rațională și judicioasă). Chiar și agențiile de știri consacrate și cu reputație publică au acum titluri emoționale pentru a încuraja difuzarea virală a articolelor lor de știri.

Oamenii petrec mai puțin timp citindu-și conținutul, chiar dacă își măresc frecvența de partajare a acestuia. Sistemele de mesagerie socială sunt optimizate pentru a distribui fragmente scurte care adesea omit contextul și nuanțele importante. Aceasta poate facilita răspândirea de informații interpretate greșit, atât în mod intenționat, cât și neintenționat, sau de relatări părtinitoare.

Am fost împinși în bulele noastre separate și este necesar să facem un efort suplimentar pentru a ieși din ele. Să ne întoarcem în lumea reală, să ne întâlnim cu oameni reali. Privind în față o persoană reală – fără mască – împărțind un pahar de suc, vorbind, dezbătând. Să ne obișnuim să acceptăm din nou puncte de vedere diferite este ceea ce este necesar să facem.

În acest război care bate la toate ușile noastre, nu putem fi siguri că bombele pe care le vedem aruncate în interiorul dispozitivelor noastre sunt reale în lumea exterioară. Acei oameni care merg pe jos pe drum, fugind din satul lor, clădirile cu interiorul atârnând, poate că totul este doar teatru.

Citiți continuarea articolului

Autor: Karen Hunt

Citiți și:
Tehnici de propagandă mediatică folosite în cazul războiului din Irak
Conflictul din Ucraina și actorii săi
România, pe locul 2 după Germania la cheltuiala cu propaganda politică plătită pe Google

 

yogaesoteric
13 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More