Noua paradigmă monetară

 

În acest articol puteți citi despre ceea ce va schimba lumea din temelii: despre o nouă paradigmă care va remodela chiar şi interacţiunea dintre noi, oamenii. Însă, mai mult decât orice, ea ne va lua prin surprindere, punându-ne brutal în faţa unei realităţi bulversante. Citind cele de mai jos, probabil vă veți întreba dacă veţi fi pregătiţi pentru ceea ce urmează. Posibil că nu, dar este totuşi bine să cunoaşteţi „diavolul” mai de aproape.

Vă plac băncile? Dar societăţile de asigurări? Dar brokerii? Probabil, dacă nu faceţi parte dintr-una dintre categoriile enumerate, veţi spune că nu. Şi atunci, nu v-ar plăcea o lume fără bănci, fără societăţi de asigurări, fără intermediari de tot felul? Cu siguranţă că, dacă nu vă plac instituţiile enumerate, veţi răspunde afirmativ.

Iată o veste pentru cei care nu îi agreați pe aceia enumeraţi mai sus: puteți avea certitudinea că, într-un viitor apropiat (posibil 5-6 ani) toate acestea vor dispărea. Credeţi că este o glumă? Nicidecum. Lumea se schimbă mai repede decât vă puteţi imagina, mai ales atunci când este „împinsă” în direcţia corespunzătoare. Iar dacă veţi considera aceste afirmații ca fiind ale vreunui descreierat care bate câmpii, luați totuși în considerare că ați putea până la urmă constata dvs. înșivă semnele schimbărilor (nu în bine) care se vor produce.

Industria financiară în general şi băncile în special sunt ultimii mohicani care au rezistat transformărilor epocale prin care trecem. Malaxorul accelerării impuse de tehnologie nu a cuprins decât în mică măsură domeniul financiar. Dacă privim cu atenție, observăm că industria financiară este anacronică, asemenea unei manufacturi medievale desfăşurându-şi activitatea în plină revoluţie tehnologică. V-aţi mai imagina acum un atelier de fierărie care produce săbii, zale şi scuturi şi încasează contravaloarea mărfii în galbeni? Ei bine, cam aşa arată finanţele lumii acum.

Realitatea este că tot ceea ce înseamnă ban se învârte în jurul unor monopoluri mai mult sau mai puţin legitime pe care statele le asigură unor entităţi dubioase. Problema majoră este dată de faptul că „mecanica financiară” a banului creat din nimic şi căruia dobânda ataşată îi asigură o frână necesară şi suficientă pentru ca lucrurile să nu o ia razna, reprezintă o tehnologie rudimentară, absolut inadecvată lumii actuale. Toate distorsiunile pe care le vedem acum sunt cauzate de modelul financiar defectuos şi care se „blochează” din ce în ce mai des, necesitând intervenţii mai mereu în afara modelului iniţial proiectat. De aceea tot ceea ce ţine de ban – vezi intervenţiile menite a petici „mecanismul” – este din ce în ce mai scandalos. Regulile se schimbă de la o zi la alta, dar chiar şi aşa, problemele nerezolvate se întorc, de la o criză la alta, şi lovesc mult mai violent, punându-i pe decidenţi în faţa unor decizii care, în alte vremuri, ar fi părut de neimaginat. Tocmai de aceea, această stare de fapt nu mai poate continua, mai ales în condiţiile în care oricare dintre actorii implicaţi în circuitul financiar actual poate profita denunţând cacialmaua şi spunând „pas”. Numai un fir extrem de fragil mai ţine lucrurile legate şi, în cazul în care acel fir se rupe, întreaga „magie” a finanţelor mondiale se poate destrăma într-un haos fără precedent. Este aşadar nevoie de altceva, mult mai strict şi mai credibil. Iar așa ceva deja există.

Aţi auzit de Bitcoin? Unii dintre dumneavoastră, da, încă de la crearea sa. Şi, de asemenea, aţi cunoscut criticile la adresa exuberanţei cu care mulţi se aruncă în joc fără să ştie mai nimic despre noua „vânătoare de aur”. Va fi Bitcoin-ul moneda viitorului? Cu siguranţă nu, însă tehnologia din spatele său, blockchain-ul, ca şi noile concepte dezvoltate pe această tehnologie (de ex. smart contract-ul implementat de Ethereum) vor reprezenta monedele care, treptat, vor constitui o parte importantă din tranzacţiile viitorului apropiat. Bitcoin-ul nu a apărut „din nimic” aşa cum susţine misteriosul său creator. Mai degrabă, este o mişcare abil instrumentată de sforarii din umbră şi lansată pentru a-i fi testată viabilitatea. De altfel, tot ceea ce se petrece acum pe piaţa criptomonedelor sunt experimente urmărite îndeaproape de autorităţi şi de „insideri” pentru a putea vedea cât de multă libertate pot permite sistemului astfel încât să nu devină „prea autonom”.

Este însă timpul să vedem realitatea aşa cum este şi să urmărim să înţelegem la ce va conduce înlocuirea sistemului monetar actual cu noul concept ultra-tehnologizat. În primul rând, vom avea o transparenţă absolută. Orice ban pe care-l vei cheltui va fi urmărit și se va şti exact pe ce l-ai dat; oricărui ban primit i se va cunoaşte originea. Practic, întreaga ta „identitate financiară” va fi publică, iar tranzacţiile pe care le faci vor putea fi văzute de ceilalţi. Desigur, va exista o oarecare confidenţialitate dată de faptul că nu va apărea publică identitatea ta, ci numărul „portofelului electronic” pe care-l foloseşti (sau al celor pe care le foloseşti), în mod similar numărului de card actual.

Băncile nu vor mai exista – pur şi simplu existenţa lor nu va mai fi necesară, cel puţin nu în forma actuală. Transferurile de bani se vor face fiabil şi în timp real de către sistem, iar comisioanele vor fi minimale. Creditele şi depozitele (celălalt business din care băncile îşi asigură veniturile) vor fi înlocuite de platforme în care deponentul va putea alege creditele din care îşi va primi dobânda, iar randamentele obţinute vor fi mult superioare celor oferite în prezent de bănci. Dacă vreţi să aflați cum funcționează ceva similar, studiaţi platformele de social lending existente în prezent şi pe care noua paradigmă le va duce către optimizări şi flexibilităţi mult superioare celor din prezent.

Vreţi să ştiţi cum se va derula un contract de credit? Banal. Acesta va fi un smart contract care va scoate, la intervale regulate de timp, ratele din portofelul electronic al împrumutatului şi va muta banii în portofelele electronice ale entităţilor care l-au împrumutat. În cazul în care banii nu există, contractul va majora automat dobânda, va calcula penalităţi şi va încerca recuperarea datoriei. Dacă situația se reglează, totul va fi în regulă, iar dacă nu, contractul va deveni scadent şi, automat, situația se va tranşa în justiţie, dat fiind faptul că smart contract-ele vor fi recunoscute legal. Aceasta înseamnă că tot ceea ce făcea o bancă utilizând o mulțime de angajați, va face automat sistemul.

Aceasta se va petrece și cu contractele de asigurare, emiterea şi execuţia lor automatizându-se la maxim. Cu siguranţă că, pentru confirmarea despăgubirii şi încasarea sumei asigurate, se vor folosi servicii din lumea reală, dar ele vor fi strict conectate la platformă şi, pe cât posibil, vor optimiza întregul circuit.

Schimbările cele mai radicale vor fi însă în domeniul transferurilor de titluri. Practic tot ceea ce cunoaşteţi în prezent ca „piaţă reglementată” – burse de mărfuri, pieţe primare şi secundare etc. – vor dispărea cu desăvârşire, locul lor fiind luat de schimbul pur şi simplu al unor token-uri derivate din sistemul financiar principal. În prezent avem explozia aşa-numitelor ICO (sau Initial Coin Offering) care ne poate oferi o imagine asupra noii token-izări a lumii. Acţiunile companiilor vor fi transformate în token-uri distribuite şi liber tranzacţionabile. Nu va mai fi nevoie de brokeri şi nici de aşa numiţii „depozitari centrali”, întrucât în orice moment se va putea şti la cine sunt anumite acţiuni. Va dispărea astfel şi noţiunea de „acţiuni la purtător” deoarece, practic, toate acţiunile vor fi „la purtător”. Şi nu doar pentru companiile listate la bursă, ci pentru toate companiile. De altfel, nu va mai exista noţiunea de „companii listate” ci, probabil, de companii care, pentru creşterea lichidităţii şi încrederii în titlurile emise, se vor supune unor norme sau îşi vor transmite pe anumite platforme datele financiare şi restul documentelor obligatorii în prezent pe burse. Totul însă, de la procesul de listare până la încasarea dividendelor, se va face automat, fără existenţa unui terţ.

Imaginaţi-vă cât de fiabilă va fi emiterea de obligaţiuni corporative. Practic, titlurile vor fi stocate în contracte smart (așa-zis inteligente) şi achiziţia lor va debloca plăţile de cupoane la datele specificate către deţinătorul obligaţiunii. Transferul de la o entitate la alta va fi cât se poate de liber, iar la data stabilită, plata se va face către cel care deţine în acel moment obligaţiunea. Automat, fără nicio situaţie, fără niciun centralizator, fără intervenţia nimănui.

Toate cele menționate mai sus sunt câteva elemente care vă arată transformările care vor avea loc în viitorul apropiat. Probabil vă întrebaţi cum se vor descurca cei care n-au habar de wallet-uri electronice, de criptografie, de p2p, etc. Mai simplu decât credeţi! Interfeţele sunt suficient de simple încât fiecare să vadă pe ecranul telefonului ceea ce-l interesează: că are X bani şi că în urma cumpărăturilor pe care le-a făcut i-au rămas Y bani. Şi, în ultimă instanţă, banii electronici pot circula la fel de bine şi pe hârtie. Pur şi simplu, o persoană îşi poate semna tranzacţia cu un cod de bare pe care-l are tipărit pe card şi, de la un terminal, doar scanându-şi adresa portofelului electronic, poate vedea câți bani mai are în cont.

Pare interesant? Reţineţi că acesta este doar începutul. Tehnologia se află abia în stadiu incipient şi conectarea ei cu lumea reală prin legalizarea automată a contractelor smart va conduce la aplicaţii greu de imaginat în prezent. O întreagă infrastructură va fi spulberată de noua paradigmă monetară. Intermediarul, din punct de vedere teoretic, – dar nu şi practic – va dispărea, absolut totul desfăşurându-se între cel care cere şi cel care oferă. Lumea întreagă se va token-iza şi se va transparentiza.

Nu vă bucuraţi prea devreme. Profitorii vor fi în continuare în spatele sistemului, iar promovarea noului model financiar la sacră mondială, dincolo de faptul că va răspunde mai bine provocărilor, va conduce la o înrobire cum n-a mai cunoscut omenirea până acum.

Citiți și:

Criptomoneda – o escrocherie care va duce la înrobire totală

Locul de unde se extrage… Bitcoin-ul, moneda digitală. Hangarele Bitmain sunt unele dintre cele mai mari cybermine din lume

China fără cash – Prima ţară din lume care testează introducerea unei monede digitale la nivel naţional

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More