Noul tratament revoluționar pentru dinți ar putea fi disponibil. Cum comentează un medic român acest demers al oamenilor de știință

Oamenii de știință lucrează la un medicament minune care promite să facă dinții să crească din nou. Testele clinice pentru un tratament de regenerare a dinților se vor face abia în iunie anul viitor. Dr. Tudor Ciuhodaru a comentat acest demers. Iată concluziile.

Tratamentul de regenerare a dinților, la un pas să devină realitate. Dacă vor avea succes testele clinice, noul medicament revoluționar ar putea fi disponibil până în 2030. Acestea sunt așteptările specialiștilor. O echipă de la institutul de cercetare medicală de la Spitalul Chitano din Japonia se ocupă de aceste teste, iar specialiștii japonezi au în vizor deja și câțiva pacienți.

Este vorba de pacienți care suferă de o afecțiune genetică rară, care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal. Se pare că cercetătorii au găsit o legătură între o anumită genă și limitele creșterii dinților la șoareci. Apoi au urmărit să blocheze această genă.

Așa au descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea genei respective la șoareci și dihori, fără efecte secundare grave. Următorul pas ar fi să vadă dacă aceleași reacții chimice pot fi obținute și la oameni.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență și europarlamentar, a comentat acest demers revoluționar al oamenilor de știință.

Deocamdată vorbim despre potențialitate, deci despre potențial, nu despre o realitate cotidiană. Vorbim despre o afecțiune congenitală în care avem o problemă și se caută o soluție de modificare genetică și poate, cine știe, vreodată, poate și membrele amputate vor fi refăcute printr-un astfel de sistem.

Noi ne dorim să existe și astfel de soluții. Dinții nu se regenerează odată cu vârsta și este necesar să-i menținem curaţi și sănătoși. Realitatea crâncenă din România este că 400.000 de copii din România nu știu cum arată o periuță de dinţi. N-au ținut-o niciodată în mână și nici nu știu care este gustul pastei de dinți. Așa că vorbim despre soluții care pot fi aplicate imediat, de mâine, nu în 2030, nu în 2050. Și mai rețineți că în 2017 am depus în Parlamentul României acel frumos proiect de lege «Pasta și periuțele de dinți» în care se distribuiau gratuit în toate școlile din România copiilor de până în clasa a VIII-a o dată la trei luni aceste instrumente de igienă.

Cum ar fi să folosiți un aliment dacă a expirat durata de valabilitate de 40 de ori. Să știți că în rural durata medie de utilizare a unei periuțe de dinți este de 10 ani, ăia care o utilizează. Vorbim despre igiena dentară, de dinți curați și sănătoși. Vorbim de o realitate care ar putea să fie asigurată prin acele programe sociale europene și dacă mă gândesc câți bani au fost aruncați pe măști neconforme sau pe vaccinuri care merg la coș, vă dați că seama că există surse de finanțare”, a spus la Antena 3 CNN, dr. Tudor Ciuhodaru.

Citiți și:
Abordări naturale pentru inversarea procesului de degradare a dinților (I)
5 vitamine și minerale pentru dinți și gingii sănătoase

 

yogaesoteric
3 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More