Abordări naturale pentru inversarea procesului de degradare a dinților (I)

 

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, poate cea mai fidelă reflexie a celor mai intime sentimente și emoții, dezvăluind foarte multe chiar și atunci când cuvintele nu o fac.

Dar, pe chipul nostru, ochii nu sunt singurii care au puterea de a fermeca. Gura, de asemenea, reflectă multe aspecte ale sănătății fizice, îndeplinind scopuri mult mai importante decât acela de a așterne un zâmbet pe față sau pe cel de a mesteca hrana.

Ascuns în cascada de perle albe (dinții) există un organism complex, format din miliarde de mici coabitanți microbieni – un ecosistem bacterian vibrant, uimitor de similar cu cel al intestinelor. Știința modernă constată că și acest ecosistem ne comunică starea sănătății. Nu în cuvinte, deși este evident că gura poate face și aceasta, ci printr-o serie de indicii metabolice.

Motivul pentru care menționăm toate acestea este că diferitele elemente ale sănătății orale pe care urmează să le discutăm sunt direct legate de starea de sănătate a organismului. Starea de sănătate a cavității bucale este, într-adevăr, o reflexie a stării de sănătate a trupului în ansamblu. Dacă știm ce să căutam, aceasta poate dezvălui prezența unor probleme de sănătate ascunse care trebuie tratate.

Este important să reținem că multe probleme obișnuite de sănătate orală, precum cariile dentare, nu sunt normale. Ele nu sunt nici rezultatul previzibil al consumului excesiv de zahăr și al unei igiene dentale precare – deși aceștia sunt în mod evident factori care contribuie în mod negativ la apariția lor. Cariile dentare (cavitățile) sunt adesea indicatori ai altor dezechilibre în sistemul nostru, cum ar fi, de exemplu, carențele nutritive, sau un pH interior prea acid.

În timp ce curățarea cariilor și umplerea lor cu diferite substanțe pregătite de stomatologi este acum procedura obișnuită de îngrijire dentară, această procedură comună nu reușește să abordeze cauza principală pentru care aceste carii s-au format de la bun început. De asemenea, poate afecta elementele cheie ale sistemului de comunicare al cavității bucale cu restul trupului, ducând mai departe la probleme care pot conduce la proceduri mai complicate, cum ar fi obturațiile de canal și implanturile de coroane dentare, proceduri care, după cum veți vedea, sunt în mare parte inutile și adesea dăunătoare.

Să luăm în considerare dezvăluirile expertului în domeniul sănătății orale, Nadine Artemis, de la Living Libations, care conchide: „Gura este de fapt vie. Este conectată la sistemul nostru sanguin. Este conectată cu digestia, nucleul real al dintelui. Când ne putem activa trupul, atunci putem preveni cariile, pentru că dacă doar le umplem, atunci nu luăm în considere de fapt ceea ce a cauzat caria de la bun început.”

Dezechilibrul microbian, degradarea dinților și semnificația ecologiei orale

Înainte de a ne adânci în neajunsurile practicii dentare convenționale și de a oferi alternative la multe dintre abordările sale greșite, vom explica mai întâi unele aspecte despre natura gurii și de ce ecologia orală este atât de importantă pentru sănătate. Am menționat scurt aceasta în introducere: gurile noastre sunt domiciliu pentru o civilizație microbiană diversă, a cărei sarcină este să pre-digere hrana, să protejeze integritatea dinților și gingiilor și să ne apere de invadatorii patogeni.

Atunci când acești microbi prietenoși sunt sănătoși și echilibrați, cariile dentare nu mai sunt o problemă. Când nu sunt, apar probleme. Pentru că sunt interconectați, microbii benefici din intestin ajung de obicei să fie și ei compromiși, de aceea este atât de important să susținem întregul microbiom, atât în tractul digestiv, cât și în gură. [Notă: microbiomul uman – sau microbiota umană – este întreaga colecție de microorganisme care trăiesc pe pielea noastră, în salivă și în gură, în ochi, intestine și în restul tractului gastro-intestinal.]

În cartea sa Microbi lipsă, dr. Martin Blaser explică modul în care bacteriile prietenoase din gură se bazează una pe cealaltă pentru a funcționa corespunzător, păstrându-se reciproc în echilibru și control astfel încât gingiile să nu devină bolnave și dinții să nu putrezească. Prezența unei tulpini bacteriene, fără prezența celorlalte, poate duce la probleme grave – sau, așa cum spune Nadine Artemis, întregul ecosistem microbian iese din starea de echilibru atunci când unei bacterii îi lipsesc „prietenii ancestrali bacterieni”.

Ce anume provoacă acest dezechilibru? În multe cazuri, utilizarea excesivă a antibioticelor și a altor tratamente pe bază de medicamente chimice, care practic bombardează microbiomul, lăsându-l predispus la eșec și făcând gura vulnerabilă la boală și descompunere!

„Cavitatea orală umană conține un număr de habitate diferite, inclusiv dinții, șanțul gingival, limba, obrajii, palatul moale și palatul dur, precum și amigdalele, care sunt colonizate de bacterii”, explică un studiu al microbiomului oral uman publicat în Jurnalul de Bacteriologie, care dezvăluie cum bacteriile orale acționează ca o armată care protejează și întărește gura.

„Microbiomul oral este alcătuit din peste 600 de taxoni prevalenți la nivel de specii, cu subseturi distincte predominante în habitate diferite”, se mai arată în studiu, subliniindu-se atât complexitatea numărului cât și simplitatea funcției acestei armate bacteriene uimitoare. [Notă: în biologie, un taxon (plural taxoni) este un grup de una sau mai multe populații ale unui organism sau organisme văzute de către taxonomiști ca formând o singură unitate.]

Protejarea și susținerea microbiomului uman cu ajutorul dietei

Deci, ce putem face pentru a proteja bacteriile care trăiesc în gură și pentru a le sprijini funcția, evitând cariile și alte probleme de sănătate orală? Totul începe cu menținerea sănătății și funcționării optime a sistemului limfatic dentinal – mecanismul de detoxifiere și de sprijinire a sistemului imunitar prin care dinții noștri obțin nutrienții de care au nevoie din tractul digestiv pentru a continua remineralizarea, regenerarea și crearea unui smalț nou.

După cum probabil știți, trupul dumneavoastră conține o rețea de ganglioni limfatici a căror sarcină este colectarea și eliminarea toxinelor, precum și stimularea sistemului imunitar. Ei bine, și dinții noștri fac parte din această rețea. Fiecare dinte din gură – credeți sau nu – are propriul său sistem limfatic individual, care este conectat la glandele parotide.

Aceste glande parotide, care sunt activate de hipotalamus, comunică cu stomacul și tractul intestinal în care alimentele sunt digerate pentru a obține substanțele nutritive de care dinții au nevoie pentru durabilitate și longevitate. Ceea ce împiedică funcționarea așa cum ar trebui a acestor glande parotide este lipsa de nutrienți și ecologia săracă a microbiomului – ambele rezultând, în mare parte, dintr-o dietă săracă. Atunci când dinții nu primesc substanțele nutritive de care au nevoie, gura încearcă să îi protejeze prin producerea unei cantități mai mari de salivă, dar în cele din urmă acest sistem eșuează.

„Când consumăm o dietă bogată în zahăr, avem creșteri bruște ale nivelului glucozei din sânge, sau când consumăm o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, lipsită de vitaminele A, D3 și K2, care sunt liposolubile, și când nu avem suficiente minerale în dieta noastră, sistemul limfatic stagnează sau, chiar mai rău, se poate degrada. Acesta este modul în care se formează o carie”, explică Nadine Artemis de la Living Libations.
„Atunci când sistemul limfatic dentinal își inversează activitatea, capilarele dintelui încep să sugă bacteriile și totul din gură ca un pai. În loc ca acest sistem regal de furnizare de nutrienți sa hrănească dinții, el se inversează și apoi dinții trag bacteriile în gură – aceasta este geneza apariției unei carii”.

Acesta, desigur, este motivul pentru care consumul de alimente bogate în vitamine biodisponibile, microelemente, enzime, și alți nutrienți cheie este atât de important. Dacă sunteți subnutriți, gura și dinții vor plăti în cele din urmă prețul! Se recomandă, de asemenea, să urmăriți să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge la 80 mg / DL (4,4 mmol / L) sau mai mic, atât în post, cât și după masă, dacă este posibil. Aceasta vă va ajuta în continuare să vă protejați microbiomul intestinal și bucal.

Cum să vă îngrijiți în mod corespunzător cavitatea orală pentru prevenirea degradării dinților

O alimentație corectă ar trebui să fie prima linie de apărare care să vă protejeze împotriva bolilor atât gura cât și intestinele, despre care acum știm că lucrează împreună pentru a susține și menține sistemul limfatic dentinal. Dar există și întreținerea de rutină a dinților, care include aspecte precum folosirea aței dentare, periajul și curățări periodice temeinice la dentist, nu? Ei bine… nu chiar.

Fiecare dintre mijloacele menționate poate fi benefic dacă este realizat corect, dar problema este că multe abordări convenționale implică utilizarea de agenți chimici care lucrează mai degrabă împotriva microbiomului, decât pentru el. Multe paste de dinți, de exemplu, conțin substanțe chimice cum ar fi fluorura și diferiți agenți antibacterieni care perturbă microbiomul și lasă dinții vulnerabili la boli. De asemenea, mulți medici stomatologi efectuează proceduri care sunt în detrimentul sănătății orale pe termen lung.

„Tot ce se petrece în stomatologia modernă este legat de distrugere – un tip de politică parodontală de a pârjoli microbiomul gurii”, avertizează Artemis. „Avem apă de gură foarte puternică, pastele de dinți cu triclosan și laurilsulfat de sodiu și multe alte substanțe chimice.
Apoi, mestecăm hrana cu glifosat și pesticide, astfel încât gurile noastre sunt ca un microcosmos care reflectă tot – tot ce se petrece cu lumea acum, iar microbiomul nostru este literalmente dezechilibrat, ca și «solul» din gura noastră, precum și «solul» intestinului nostru.”

Ținând cont de toate acestea, este evident important să alegeți produsele potrivite pentru îngrijirea dentară. Când vine vorba de folosirea aței dentare, alegeți variante din mătase naturală, biodegradabilă, cu ceară naturală și uleiuri esențiale, evitându-le pe cele care conțin îndulcitori artificiali și agenți chimici antibacterieni.

Același aspect este valabil și pentru pastele de dinți – evitați toate variantele care conțin fluor, o substanță neurotoxică ce s-a dovedit a degrada gingiile, a deforma oasele și a interfera cu sinteza colagenului, precum și pe cele care conțin agenți de spumare sintetici și substanțe chimice antibacteriene, cum ar fi triclosanul.

Alegerea (sau crearea) pastei de dinți corecte

Adevărul este că tot ce aveți nevoie într-o pastă de dinți de bună calitate este bicarbonatul de sodiu sau praful de copt, un ulei de suport cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau uleiul de măsline (dacă doriți o pastă tradițională, mai degrabă netedă decât calcaroasă), ceva uleiuri esențiale pentru aromă și activitate antibacteriană naturală și, probabil, puțină apă oxigenată pentru a ajuta la albire.

O rețetă de bază pentru fabricarea pastei de dinți de casă este combinarea apei oxigenate (diluție de 1%)* cu bicarbonat de sodiu într-un raport de 1:1.
*Pentru a obține apă oxigenată în diluție de 1%, folosiți două părți de apă pură amestecate cu o parte apă oxigenată (diluție de 3%, cea care se găsește în farmacii).
Se amestecă soluția și se lasă să se evapore în mod natural, până veți rămâne cu o pulbere uscată pe care o puteți aplica pe periuța de dinți și vă puteți freca dinții pentru a scăpa de placă, pentru a proteja smalțul dintelui și a regenera gingiile – și simultan pentru a proteja microbiomul din gură în loc să îl distrugeți.

Puteți adăuga și alte ingrediente precum ulei esențial de cimbru, de tea tree, de scorțișoară și de mentă atât pentru aromă, cât și pentru protecția antibacteriană și antivirală.
Uleiurile esențiale, precum cele menționate, care posedă proprietăți naturale anti microbiene sunt selective, ceea ce înseamnă că nu vor dăuna bacteriilor „bune”, deși ne scapă de cele „rele”.

Nadine Artemis și soțul ei Ron sunt susținători înfocați ai utilizării uleiurilor esențiale pentru a susține sănătatea orală și de aceea și-au dezvoltat propriile produse de tip pastă de dinți, cum ar fi pasta de dinți Frankincense Fresh Truth și pasta de dinți Clay Happy Gums, care conțin uleiuri esențiale în combinație cu alte elemente vindecătoare care susțin sănătatea orală.


Citiţi partea a doua a articolului

Citiți și:

Lipsa unei nutriţii adecvate – adevărata cauză a apariţiei cariilor

Citiți, s-ar putea să vă cadă… plombele! O nouă teorie încearcă să schimbe optica despre cariile dentare


 

yogaesoteric
16 iulie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More