NPC – Automatonii sociali

Aceia dintre voi care nu joacă jocuri video probabil că nu sunt familiarizați cu termenul de NPC (Non-Player Character – Personaj Non-Jucător), așa că am să explic puțin noțiunea.

NPC-ul este un tip de personaj din jocurile video cu un comportament pre-definit și operat exclusiv de programul jocului. NPC-ul are un set de reacții standardizate care sunt declanșate de acțiunile personajelor operate de jucători umani. NPC-ul răspunde mereu identic la toate acțiunile similare. NPC-ul nu gândește. Nu analizează conjuncturile. Nu evaluează circumstanțele. Niciodată. El pur și simplu acționează automat. De aceea eu îi spun automaton.

Am făcut această introducere pentru a vă ajuta să înțelegeți un fenomen social paradoxal. Teoretic vorbind, noi suntem oameni și este de presupus că acționăm rațional. În realitate însă……. nu este deloc așa! Anumite personaje sociale se comportă aproape ca niște automatoni. Întocmai ca NPC-urile de care vorbeam mai sus, acest tip de oameni par să nu gândească. Par să nu analizeze conjuncturile. Par să nu evalueze circumstanțele. Niciodată!

Există persoane predictibile în proporție de aproape 100%, care au întotdeauna reacții standardizate. Sunt programate prin educație socială să răspundă de fiecare dată la fel la orice stimuli similari. Nu au niciodată idei proprii. Ei întotdeauna urmează modelele standard pe care le-au învățat. Poți să-i plesnești în plină față cu dovezi zdrobitoare că modelele lor sunt greșite, e complet inutil. Ei tot la fel vor reacționa. Nu pot depăși niciodată conceptele cu care au fost programați de către societate. Sunt niște automatoni. Sunt niște roboți sociali. Ce li se spune să facă, exact aia fac! Ce li se spune să zică… exact aia zic! Nu au păreri proprii. Nici nu vor și nici nu pot! Dacă le ceri să gândească singuri, ei pur și simplu vor repeta ca papagalii conceptele sociale standard. Nu creează niciodată nimic. Nu pot. Creativitatea lor se limitează la a selecta dintr-un set standard de concepte. Nimic mai mult. Nu au nimic original. Nu spun nimic interesant. Acest tip de personaje au mereu părerile social acceptate și reacționează întotdeauna pre-definit. Ei nu acționează, pentru că nu pot gândi original, ci doar reacționează într-un mod standardizat.

Poate ați observat că am evitat să etichetez aceste personaje cu termenul de oameni. Pentru că, sincer să fiu, încep să mă îndoiesc serios că sunt aceeași specie cu noi. Nu suntem la fel. Suntem biologic compatibili, dar nu suntem identici. Ca să completez paralela pe care am făcut-o la început cu jocurile video, NPC-urile au rolul de a asigura stabilitatea jocului. În sensul că orice acțiune complet originală și impredictibilă a unui jucător uman este imediat sancționată de NPC-uri și redusă la setul standard de reguli ale jocului. NPC-urile au rolul de a menține jocul sub controlul programului.

Buuun……. Acum……. v-ați gândit vreodată că poate și viața este un fel de joc??? Un joc în care unii dintre noi suntem jucători umani, creativi și originali, iar alții nu sunt decât niște automatoni sociali…….

Autor: Artin Side

Citiți și:
Controlul conștiinței prin „formare în masă” este folosit pentru a institui în lume un stat polițienesc totalitar
Imbecilizarea speciei, trecerea la idiotizare

 

yogaesoteric
6 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More