Nu este încă, dar pare a fi!

A fi sau a nu fi? Aceasta este întrebarea care macină pe puținii care înțeleg ceva (dacă se poate înțelege) din ce se petrece în ultima perioadă în lume sau în țara noastră.

Sigur, ideile sunt împărțite și contrele pe acest subiect sunt precum fulgerele lui Zeus, dar ceea ce se conturează în viitorul apropiat al umanității pare să fie!

Dar ce să fie? – doar de aici am plecat!

Ceea ce se petrece de fapt în lume și are reverberație și la noi nu este altceva decât o mișcare totalitară. Să nu o confundăm cu un regim totalitar. Regimul totalitar este în fapt osificarea mișcării.

Desigur, cei care citiți aceste rânduri veți afirma că așa ceva nu este posibil, pentru că este democrație, iar în democrație nu poate exista o astfel de mișcare. Este logic până la urmă să credeți aceasta, care de altfel este și greu de crezut.

Singura problemă ar fi că dezvoltarea cea mai prielnică a unei astfel de mișcări se află într-un regim democratic, unde ideologia enunțată capacitează o masă de oameni, care devine majoritară, iar ideologia preia frâiele decidente din cadrul statului.

Această ideologie nu este cuprinsă într-un anumit act de reguli, care să se desfășoare după un anumit barem, ci poate căpăta în cadrul mișcării totalitare sensuri multiple începând de la grija față de alții până la anularea libertății personale atunci când intră în libertatea celuilalt. Și totuși, „vezi-ți de treaba ta și de libertatea ta” ține de egoism.

Până aici nu prea i-am zis pe nume, dar certificatul verde face parte dintre regulile multiple ale acestui tip de mișcare. El anulează persoana și distruge esența omului prin impunerea unui act străin libertății lui. Aici se intră în libertatea omului de la care fac atâta rabat cei ce doresc mall-uri și săli de cinema pline, de altfel aspecte atât de neimportante pentru un preț atât de mare pe care îl plătesc.

Mecanismul deja format prin inducerea sistematică a fricii, face ca oamenii să vadă în ceilalți problema care este necesar să fie rezolvată.

Un alt aspect al noii mișcări totalitare este acela că are dorința de schimbare a identității colective oferită de spiritualitate cu o altă siguranță, chiar și cu o siguranță medicală. Un salt în gol fără parașută!

Cam în acest cadru este astăzi nu doar țara noastră, ci omenirea, în care marea masă oferă credibilitate acestei noi mișcări.

Căci „unde există masă, există istoria”, există în fapt schimbarea istoriei printr-un grup uniformizat, dar fără să își dea seama de acest aspect.

Puteți fi în dezacord cu cele scrise până în acest moment, pentru că în ceea ce am cunoscut istoric până acum, o mișcare totalitară este acreditată de un partid. Țin să vă anunț că o mișcare totalitară este acreditată de o idee ce pătrunde în marea masă de oameni neutri sau indiferenți politic și îi face fanatici cu sau fără certificat verde.

Ceea ce nu pare a se fi observat este tocmai faptul că oamenii s-au radicalizat de o parte sau de alta, iar valorile esențiale și importante au devenit perdante în fața celor secundare, care sunt reproducerea, nutriția și distracția. Iar cele esențiale și importante sunt credința și legătura cu Dumnezeu, care îți oferă verticalitate, echilibru și pace, iar mai apoi familia și profesia.

Suntem contemporani cu retorica revoluției! Urmează stahanovismul și poliția secretă.

Autor: Ovidiu Comanac

Citiți și:
Zona gri
Omul post-modern este evident mânat de un adevărat spirit de turmă

 

yogaesoteric
4 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More