Zona gri

August Landmesser a refuzat să salute nazist, în timpul unui miting desfășurat la Hamburg în 1936

Atât în România cât și în alte zări, poate fi remarcată existența curentului ideologic numit „mândria de a nu fi conspiraționist”, alimentat de dorința fierbinte a aderentului de a aparține unei autoproclamate elite și obținută cu prețul ignorării informațiilor neconvenabile și renunțării la o minimă analiză cu capul personal. Deviza acestora este: „Nu e nicio conspirație, e mâna rușilor!

Fenomenul nu e logic. E psihologic și are de-a face mai degrabă cu nevoia umană de a fi cetățean model, pieptănat, subvenționat și cu acte în regulă, bun de premiat la gazeta de perete. E același fenomen care a generat atrocitățile hitleriste, staliniste sau cele din experimentele de la Stanford sau al lui Milgram, în care oameni cumsecade au devenit călăi, de frica de a fi repudiați social.

Din păcate și reciproca este valabilă – există și curentul „mândria de a fi conspiraționist”, mânat de deviza „Las’ că știm noi mai bine!”, bazat pe informații trunchiate, selectate cu sau fără grijă, prin filtrul optic al prejudecăților.

Ne e greu să fim pe picioarele proprii și atunci ne sprijinim instinctiv pe cei din jur, sperând ca măcar aceștia să fie capabili să ne susțină. Dar ce te faci când și celorlalți le tremură picioarele și caută să se sprijine pe ale tale? Nu ne vom prăbuși la un moment dat cu toții în prăpastie?

Ne vine ușor să trecem de partea albului sau negrului, cu toate că situația este, de cele mai multe ori, de un gri intens. Pentru că griul deprimă, fiind culoarea omului izolat.

Preferăm apartenența la o turmă, fie ea ordinară sau de lux.

Citiți și:
15 aşa-zise «teorii ale conspiraţiei» care s-au dovedit în timp a fi adevărate, sau cel puțin altceva decât «simple» conspirații (I)
Conspirația conspirației
Conspiraționist ești tu!

 

yogaesoteric
2 martie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More