O caricatură uimitoare şi un nonsens economic! Justiţia SUA a băgat Argentina în faliment

de Eugenia Solomon

Sistemul financiar american, deja obișnuit să exploateze americanii săraci, și-a extins eforturile la nivel global. Țările care contractează împrumuturi să nu mai creadă în competența justiției SUA, scriu pentru Project Syndicate laureatul premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz și Martin Guzman.

Pe 30 iulie 2014, creditorii Argentinei nu au primit plata semianuală pentru obligațiunile restructurate după ultima intrare în incapacitate de plată a țării, în 2001. Argentina a depus 539 de milioane de dolari la Bank of New York Mellon cu câteva zile înainte. Numai că banca nu a putut transfera suma creditorilor: judecătorul federal Thomas Griesa a decis că Argentina nu-i poate plăti pe creditorii care au acceptat restructurarea datoriilor țării până ce nu îi plătește integral – inclusiv dobânzile – pe cei care nu au acceptat restructurarea.

A fost pentru prima dată în istorie când o țară care dorea să-și plătească creditorii a fost împiedicată de un judecător să facă asta. Presa a vorbit despre intrarea Argentinei în incapacitate de plată, însă hashtag-ul unui mesaj Twitter este mai potrivit: nu default, ci Griesafault. Argentina a îndeplinit obligațiile față de cetățeni și față de creditorii care au acceptat restructurarea. Decizia lui Griesa încurajează însă comportamentul cămătăresc, amenință funcționarea pieţelor financiare internaționale și sfidează principiile capitalismului modern: datornicii insolvenţi au nevoie de un nou început.

Intrarea în incapacitate de plată este un eveniment cu cauze multiple. Pentru Argentina, drumul către falimentul din 2001 a început cu o bulă a datoriilor suverane în anii 1990, care s-a produs pe fondul reformelor impuse de Consensul de la Washginton, care susținea că țara va fi îmbogățită de creditori. Experimentul a eșuat din 1998 până în 2002. La final, 57,5% dintre argentinieni trăiau în sărăcie, iar șomajul ajunsese la 20,8%.

Argentina și-a restructurat datoriile în două runde de negocieri, în 2005 și în 2010. Peste 92% dintre creditori au acceptat înțelegerea și au primit obligațiuni noi. Totul a mers bine pentru Argentina și cei care au acceptat restructurarea. Economia a crescut, iar obligațiunile legate de PIB au oferit un câștig frumos.

Dar așa-numiții „corbi”, fondurile speculative cu capital de risc – au zărit o ocazie să obțină profit și mai mare. Corbii nu erau nici investitori pe termen lung în Argentina, nici niște optimiști care credeau că politicile Consensului de la Washington vor avea succes. Erau simpli speculanți care au apărut după falimentul din 2001 și au cumpărat obligațiuni la preţ infim de la investitorii panicați. Ei au dat Argentina în judecată pentru a obține 100% din valoarea acestor acţiuni. NML Capital, o subsidiară a fondului cu capital de risc Elliot Management, condusă de Paul Singer, a cheltuit 48 de milioane pe acțiuni, în 2008. Grație verdictului lui Griesa, NML capital ar trebui să primească acum 832 de milioane de dolari cu 1.600% mai mult.

Aceste cifre sunt atât de mari pentru că acești corbi caută să obţină dobânzi din trecut, care includ și premium-ul pentru risc de țară – cea mai mare dobândă, atunci obligaţiunile sunt emise pentru a compensa probabilitatea intrării în incapacitate de plată a statului. Griesa a considerat că este logic. Economic însă este un nonsens. Când o țară plătește aceste dobânzi pentru datoria sa, înseamnă că falimentul este o posibilitate. Dar dacă justiția decide că o țară trebuie să-și plătească întotdeauna datoriile, atunci nu mai ai ce risc de faliment să compensezi.
Plata datoriilor conform deciziei lui Griesa ar devasta economia Argentinei. NML Capital și alti corbi reprezintă circa 1% dintre creditori, dar ei ar primi 1,5 miliarde de dolari. Alți creditori (care dețin 6,6% din datorii) ar primi 15 miliarde de dolari. Și pentru că acordurile de restructurare a datoriilor stipulează că toți creditorii care au acceptat restructurarea pot cere termeni identici de plată, Argentina ar avea de plătit încă 140 de miliarde de dolari.

Fiecare argentinian ar fi astfel dator cu peste 3.500 de dolari, adică mai mult de o treime din venitul mediu anual pe cap de locuitor. Daca s-ar aplica în SUA aceeași logică, ar însemna că fiecare cetățean american ar fi obligat să plătească 20.000 de dolari, care s-ar duce în buzunarele miliardarilor.

Mai mult, existența unor contracte de credit default swap (CDS – folosite pentru a asigura datoria pentru riscul de neplată) creează posibilitatea unor noi câștiguri pentru „corbi”. Un CDS asigură în caz de neplată, în timp ce plata în obligațiuni nu face acest lucru. CDS garantează profituri substanțiale, indiferent dacă obligațiunile sunt răscumpărate sau nu, iar astfel se reduce apetența deținătorilor de CDS de a se ajunge la o înțelegere.

Înainte de 30 iulie, corbii au lansat o campanie a fricii. Un al doilea faliment în 13 ani pentru Argentina ar fi un pas înapoi, au susținut ei, amenințând economia fragilă a țării. Dar acestea sunt valabile dacă piețele nu disting între default și Griesafault. Din fericire, ele au făcut deosebirea: dobânzile pentru împrumuturile argentiniene nu s-au modificat. De fapt, ele au scăzut față de perioada precedentă.
În cele din urmă, Griesafault implică un preț – mai puțin pentru Argentina decât pentru economia globală și pentru țările care au nevoie de finanțare străină.

Și America va suferi. Justiția sa a fost o caricatură: este limpede că Griesa nu a priceput complexitatea dosarului. Sistemul financiar american, deja obișnuit să exploateze americanii săraci, și-a extins eforturile la nivel global. Țările care contractează împrumuturi nu trebuie să creadă și nu vor crede în competența justiției din SUA. Piața pe care se vor emite asemenea obligațiuni se va muta în altă parte.

Sursa: cotidianul.ro

Notă:
După normele justiţiei româneşti, asemenea afirmaţii defăimătoare la adresa justiţiei, precum faptul că ar fi o caricatură şi ţările n-ar trebui să se încreadă în competenţa justiţiei americane, sunt un atac inadmisibil la adresa magistraţilor, care trebuie pedepsit cu asprime, chiar dacă este vorba de aprecierile competente ale unui laureat al Premiului Nobel şi profesor la Columbia University, despre „corbii” fondurilor speculative care acţionează pe piaţa financiară internaţională!

Citiţi şi:

Datoria externă a României

SUA ne ameninţă: «Ori gaze de şist şi Roşia Montană, ori vă izolăm şi vă paşte războiul»

yogaesoteric
2 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More