O decizie recentă, curajoasă şi surprinzătoare. Polonia îşi proclamă deja în mod dârz autonomia faţă de Bruxelles

„Este ceva uimitor şi de neimaginat”


Majoritatea parlamentară de la Varşovia a adoptat vineri, 20 mai 2016, o rezoluţie prin care proclamă autonomia ţării. Documentul cere guvernului să opună rezistenţă tuturor acţiunilor care ar încălca suveranitatea ţării şi arătă cu degetul către Bruxelles, relatează Radio Polonia, citat de Digi24.

Rezoluţia a intervenit cu trei zile înainte de expirarea ultimatumului pe care Polonia l-a primit din partea Comisiei Europene pentru a-şi remedia criza legată de Curtea Constituţională. Bruxelles-ul avertizase Varşovia că, dacă nu face paşi în acest sens, va primi un aviz legat de respectarea statului de drept.
 
„Potrivit Constituţiei, Republica Polonă este un stat democratic, suveran, sub domnia legii”, se afirmă în rezoluţia adoptată de parlamentarii partidului Lege şi Justiţie (conservator, la putere) şi de 15 parlamentari ai partidului Kukiz.

„Țara s-a confruntat recent cu ameninţări la adresa autonomiei, care subminează regulile democraţiei, ale legii şi păcii sociale”, se arată în document.

Rezoluţia menţionează şi tentativele UE de „a impune Poloniei deciziile referitoare la refugiaţi”. Aceste decizii nu au nicio bază în legislaţia europeană şi încalcă suveranitatea naţiunii poloneze şi valorile europene.

Votarea rezoluţiei, care a urmat unei dezbateri aprinse în Parlament, a fost boicotată de cea mai mare parte a opoziţiei, care spune că un astfel de document este de neimaginat în ţări precum Marea Britanie, Spania sau Franţa.

Partidul de guvernământ din Polonia, formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie, şi-a plasat deja cinci judecători în cadrul Curţii Constituţionale, o măsură controversată, ce i-ar permite să blocheze uşor eventuale avize defavorabile. Deloc speriat de scandal, Lege şi Justiţie a plusat: a schimbat şi felul în care se iau deciziile în Tribunalul Constituţional, de la majoritate simplă la majoritate calificată cu două treimi. Combinate, cele două mişcări riscă să paralizeze activitatea instanţei constituţionale din Polonia. Reforma, care este considerată de mulţi o provocare pentru valorile democraţiei şi a separaţiei puterilor în stat, a stârnit îngrijorare la Bruxelles şi a scos zeci de mii de oameni în stradă în Polonia.


Citiți și:

Scene incredibile, dar totuși reale în Varşovia! Oamenii au incendiat steagul UE şi au strigat «Polonia este doar pentru polonezi»

Vremea transformărilor în Polonia: Să ne păstrăm tradițiile și credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală între un bărbat și o femeie…

Lecția exemplară pe care o dă Islanda pentru SUA și Europa

 

yogaesoteric
4 iunie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More