O echipă de cercetători din SUA a realizat harta distribuţiei cuvintelor la nivelul creierului

 

Un grup de cercetători de la Universitatea California, din Berkeley, SUA, a cartat modul în care creierul organizează limbajul. De exemplu, potrivit „atlasului semantic”, o anumită regiune din creier se activează atunci când sunt rostite cuvinte legate de îmbrăcăminte şi înfăţişare.

Oamenii de știință americani au realizat câte o astfel de „hartă” pentru fiecare participant la studiu și au descoperit că reprezentările obținute sunt relativ similare, chiar până la detalii minore, la puținii participanți care au luat parte la cercetare.

Studiul a fost publicat în revista de prestigiu Nature.

Unii oameni de știință sugeraseră anterior că informaţiile despre semnificaţia cuvintelor sunt reprezentate într-un grup de regiuni cerebrale cunoscut ca sistemul semantic. Însă noul studiu relevă detalii fine ale acestei reţele, care este răspândită chiar la nivelul stratului cel mai extern al creierului (cortexul cerebral).

Rezultatele recente pot fi de ajutor pentru cazurile de afectare a vorbirii, de exemplu la pacienții care au avut accidente cerebrale sau diferite afectări ale creierului, sau boli ale neuronului motor.

Pentru a se putea observa ce zone din creier sunt activate de cuvinte, voluntarii, precum și autorul principal al studiului, Alex Huth, au ascultat poveşti de la un program de radio american mai mult de două ore, în timp ce au stat nemişcaţi într-un scanner de rezonanţă magnetică nucleară.

Echipa a colectat date asupra modificărilor fluxului sanguin şi a oxigenării sângelui – indicatori de activitate – în diferite arii ale cortexului cerebral (stratul cel mai exterior al ţesutului cerebral, jucând un rol cheie în funcţii mai înalte, cum sunt limbajul şi conştienţa). Datele imagistice ale creierului au fost comparate cu transcrierile în funcţie de ora, minutul, secunda din poveştile ascultate. Cercetătorii au utilizat apoi un algoritm pe computer care dădea un scor cuvintelor în funcţie de cât de apropiate erau ca semnificaţie.

Rezultatele au fost convertite într-o hartă de tip thesaurus, unde cuvintele au fost aranjate pe emisferele stângă şi dreaptă ale creierului. S-a observat că sistemul semantic este distribuit în peste 100 de arii distincte pe ambele emisfere ale cortexului şi în tipare complexe, care erau similare la persoanele care au participat la studiu.

Hărţile au arătat că multe arii ale creierului uman sunt corelate cu limbaj referitor la relațiile interumane și sociale, mai degrabă decât cu concepte abstracte. Dar acelaşi cuvânt poate fi repetat de mai multe ori în diferite părţi ale hărţii creierului. De exemplu, cuvântul „top” era reprezentat într-o zonă a creierului care răspundea la cuvinte despre îmbrăcăminte şi înfăţişare, şi de asemenea în regiunea care se ocupă de numere şi măsurători.

„Modelele noastre semantice sune bune pentru a prezice răspunsuri la limbaj în mai multe zone ale cortexului”, a spus dr. Huth. „Dar avem de asemenea date detaliate care ne spun ce fel de informaţie este reprezentată în fiecare zonă a creierului. Din acest motiv aceste hărţi sunt atât de fascinante şi deţin un potenţial atât de mare.”

Cercetătorii ar putea urmări activitatea creierului pacienţilor care au probleme în a comunica şi apoi să potrivească datele respective cu hărţile de limbaj pentru a determina ceea ce doreau pacienţii să spună.

„Deşi hărţile sunt în general similare la toţi, există de asemenea diferenţe substanţiale între persoane”, a spus Jack Gallant, autor senior al studiului. „Vor fi necesare în continuare studii pe grupe mult mai diverse de oameni înainte de a putea carta aceste diferenţe individuale în detaliu.”


Citiţi şi:

Neuronii din creier se acordă pe diferite frecvenţe de vibraţie pentru a efectua diferite sarcini în ceea ce priveşte memoria spaţială 

Orientul dezvăluie harta energetică a creierului

 

 

yogaesoteric
17 iunie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More