O farsă stupidă de 1 aprilie demască strategiile de dezinformare subversivă ale lui Rapcea (I)


De 1 aprilie, Mihai Rapcea și-a revendicat din nou dubiosul rol de portavoce a dezinformării în cazul MISA-Gregorian Bivolaru, publicând o farsă absurdă, care în realitate este o minciună gogonată, cum că ar fi fost să îl viziteze pe Gregorian Bivolaru la penitenciarul de maximă securitate din Franța, unde este reținut în această perioadă. Abundența detaliilor (inclusiv imaginile) din relatarea mincinoasă a lui Rapcea pot păcăli cititorul naiv, mai ales pentru că e greu să accepți ideea că cineva ar putea pune în scenă (în scris) o farsă atât de elaborată, doar pentru că nu avea nimic mai bun de făcut într-o zi de vineri, 1 aprilie. De fapt, tocmai pentru că farsa este atât de elaborată, avem în acest articol o dovadă în plus că în spatele blogului lui Rapcea se află aceeași echipă de „postaci” aflați pe statul de plată al serviciilor secrete.

1 aprilie în campania de dezinformare împotriva MISA

În campania de dezinformare împotriva Școlii de yoga MISA, 1 aprilie – tradiționala zi a „păcălelilor” – oferă detractorilor MISA posibilitatea de a publica articole de-a dreptul aberante, sub scuza de doi bani că sunt o „păcăleală”. Dincolo de efectul de moment al farselor de 1 aprilie, care pot să aibă un impact mai mic sau mai mare, în funcție de abilitatea cu care sunt scrise, dezinformarea intră implacabil în funcțiune: după un timp, dacă sunt accesate articolele respective, cititorul nu mai observă că este vorba de 1 aprilie și poate fi de-a binelea derutat de conținutul lor.

Un exemplu în această direcție: o farsă de 1 aprilie lansată în 1995 afirma în mod mincinos și aberant că Gregorian Bivolaru ar fi susținut că va face să leviteze Casa Poporului, la o manifestație publică a yoghinilor. Mult timp după aceea, mai apăreau periodic articole care făceau referire la această farsă, în variante mai atenuate ce-i drept, la modul că Gregorian Bivolaru ar fi afirmat că va levita deasupra Casei Poporului. Orice glumă de acest gen nu este numai o simplă farsă de prost gust, ci contribuie la construirea unui eșafodaj de minciuni care fac ca publicul să nu mai priceapă nimic referitor la cazul MISA, dar cu toate acestea să aibă o reacție emoțională de respingere și o convingere irațională, în realitate nejustificată, că „este ceva în neregulă cu MISA”.

Rapcea și-a pierdut complet și ultima fărâmă de credibilitate

Anul acesta de 1 aprilie avocatul francmason Mihai Rapcea a profitat de pretextul zilei păcălelilor pentru a posta un articol de o stupizenie monumentală, prin care să atragă atenția yoghinilor. Motivul nu e greu de ghicit. Rapcea și-a pierdut aproape complet credibilitatea în rândul cursanților yoga, asupra cărora este orientată activitatea sa plătită de dezinformator. Mai ales în ultimele sale postări, el și-a dat arama pe față și a proferat unele amenințări fățișe (tipic securiste) la adresa lui Gregorian Bivolaru, a lui Nicolae Catrina și a celorlalți yoghini.

Tocmai pentru că a vorbit în termeni de-a dreptul mizerabili despre aceștia, exprimându-și satisfacția perversă că Gregorian Bivolaru a fost reținut de poliția franceză, este aproape imposibil ca el să mai poată menține rolul pe care îl juca până acum. El a încercat cu disperare să își construiască imaginea de „apărător al yoghinilor” în fața unor probleme care sunt inventate de el însuși, când în realitate el nu este decât un jalnic instigator pe care nu prea îl ia aproape nimeni în seamă.

Ani de zile, de când este atât de activ și agresiv în campania de dezinformare împotriva Școlii de yoga MISA, Rapcea s-a străduit cât de cât să mențină aparențele de simpatizant al lui Gregorian Bivolaru și susținător al yoghinilor, reușind să nu  își dea pe față ura irațională față de Gregorian Bivolaru. El s-a abținut să sară calul în ceea ce privește jignirile și modul prin care se referă la Gregorian Bivolaru, pentru că și-a dat seama că niciun yoghin nu îi va mai lua în serios minciunile. Patinând pe gheața subțire a duplicității, Rapcea a încercat întotdeauna să mențină aparența unei anumite decențe în modul în care se referă la Gregorian Bivolaru, pentru că altfel niciun yoghin nu i-ar mai fi înghițit minciunile și nu ar fi putut fi manipulat de instigările securiste ale lui Rapcea.

Demascarea unor strategii de dezinformare subversivă

Iată deci ce a generat farsa de 1 aprilie: nevoia disperată a lui Rapcea de a posta ceva cu care să își facă trafic pe blog, în condițiile în care aproape nimeni nu îl mai ia în seamă. Având în vedere însă subiectul postării (o poveste mincinoasă cum că Rapcea l-ar fi vizitat pe Gregorian Bivolaru în închisoarea Fresnes) și decepția evidentă când minciuna este demascată, această strategie se va întoarce împotriva lui, căci sperăm că niciun yoghin nu va mai accesa blogul respectiv după ce s-a lămurit ce aberații poate să scrie Rapcea.

Tehnica dezinformatoare aplicată în articolul lui Rapcea este abundența detaliilor, care pot face cititorul neavizat să scape din vedere absența argumentelor esențiale și lipsa unui fir logic. Rapcea povestește cu lux de amănunte cum a reușit să ajungă la Paris și să vorbească cu Gregorian Bivolaru, în calitate de fost avocat al lui. Problema este că amănuntele oferite se referă la cu totul altceva (de exemplu la familia lui și prețul biletelor de avion), și nu la fondul legal al chestiunii. Este posibil ca unii cititori să fi crezut că Rapcea a fost în vizită la Gregorian Bivolaru, dar în realitate aceasta este o scorneală. Mai mult decât atât, nu ar fi fost nicidecum posibil ca Rapcea să obțină un document care să îi permită să îl viziteze pe Gregorian Bivolaru. În articol se flutură oarecum o explicație, dar se încearcă derutarea cititorului cu alte detalii.

Ideea e că această scorneală – prin întregul ei fir narativ – dă la iveală foarte limpede strategia de dezinformare subversivă care s-a încercat să fie aplicată și în campania din 2004-2005. Atunci, ca și acum, pe fondul unei temporare izolări a lui Gregorian Bivolaru, s-a încercat răspândirea unor mesaje dezinformatoare și a unor indicații derutante prin intermediul avocaților (Nițurad și Rapcea). Atunci, ca și acum, Rapcea poza în eroul salvator și – culmea coincidenței – și atunci avea un copil mic, de care se folosea pentru a câștiga simpatia yoghinilor creduli și pentru care a cerut să se strângă donații la toate cursurile de yoga din țară.

Citiți aici a doua parte a acestui articol 

Biroul de Presă MISA

Citiți și:

În disperare de cauză – întrucât este anchetat pentru unele infracţiuni – avocatul Rapcea recurge la amenințări și șantaje imunde împotriva MISA 
Impertinentul resentimentar Mihai Rapcea și elucubrațiile sale conspiraționiste 

 

yogaesoteric

2 aprilie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More