O finalistă Miss World a renunțat la competiție din cauza condiționării participării la eveniment cu vaccinarea anticovid

Dilay Willemstein, care urma să reprezinte Olanda la concursul Miss World din Puerto Rico, în decembrie, a luat decizia personală de a nu participa, declarând că „nu este pregătită” să facă vaccinul experimental împotriva covid.

Povestea ei a devenit virală în presa olandeză și turcă – tatăl ei este olandez, iar mama ei este din Turcia – după ce a postat un scurt mesaj pe Instagram în care spunea că o lasă să participe în locul ei pe a doua clasată.

Sunt deschisă să răspund la toate întrebările” pe această temă, a anunțat ea.

Willemstein, în vârstă de 21 de ani, care a câștigat titlul de Miss Olanda la începutul lunii iulie, și-ar fi împlinit visul ei dintotdeauna, acela de a participa la concursul Miss World.

Comentând decizia lui Dilay, directoarea generală a Miss Olanda, Katja Maes, a declarat că organizatorii nu au știut dinainte dacă statutul de vaccinare va fi o problemă, astfel că nu au întrebat participantele dacă sunt vaccinate sau nu, pentru că nu au vrut să solicite informații medicale.

Pentru a călători în Puerto Rico nu este nevoie de un „vaccin” covid. Persoanele nevaccinate prezintă un test covid negativ nu mai vechi de trei zile și sunt obligate să se autoizoleze timp de șapte zile pe insulă și să prezinte dovada unui test negativ la sfârșitul perioadei de izolare.

Cu toate acestea, pentru evenimente de amploare, cum a fost și concursul Miss World, se cere „vaccinarea completă” a tuturor participanților, deoarece, dacă s-ar alătura și persoane nevaccinate, locul de desfășurare ar fi autorizat să funcționeze doar la jumătate din capacitatea sa nominală. Iar organizatorii nu au fost dispuși să facă acest compromis, alegând în schimb compromisul cu vaccinul experimental.

În mai multe interviuri în care i s-a cerut să-și explice decizia, inclusiv într-unul difuzat de AD Nederland, ea a declarat: „În acest moment, nu sunt încă pregătită să fac «vaccinul» și nu am de ales. Dacă nu fac vaccinul, înseamnă că nu am voie să merg, iar acest aspect m-a ajutat foarte mult în alegerea mea, pentru că, într-adevăr, nu sunt pregătită și, în cazul meu, asta înseamnă că nu am voie să mă alătur selecției Miss World, chiar dacă sunt finalistă. Pentru mine, acesta este într-adevăr principalul motiv pentru care nu mai merg.”

Ea a adăugat: „Dacă aș face-o (dacă m-aș vaccina), aș acționa împotriva propriilor mele principii și asta este ceva ce nu am făcut niciodată și nu am de gând să fac nici acum”.

Deși Willemstein nu a explicat de ce nu vrea să facă injecția experimentală, ea a dat o mărturie foarte puternică despre faptul că este pregătită să piardă șansa de a se face remarcată ca regină internațională a frumuseții, mai degrabă decât să se vaccineze.

De asemenea, i-a predat de bunăvoie titlul de Miss Olanda celei care a ocupat locul al doilea, Lizzy Dobbe. Întrebată în legătură cu acest aspect, Willemstein a răspuns: „Ei bine, în principiu, este o alegere pe care am făcut-o eu însămi, aceea de a-mi preda titlul, așa că are dreptul la el.”

Dobbe a reacționat cu „surprindere și bucurie”, dar a refuzat să spună presei dacă s-a vaccinat sau nu, afirmând că este vorba de „informații medicale” protejate de dreptul la confidențialitate medicală.

Sunt alături de toată lumea, de cei vaccinați și de cei nevaccinați”, a adăugat ea.

Maes a spus că decizia lui Willemstein de a-și face publică alegerea pe Instagram i s-a părut una „nu foarte politicoasă”, deși „o iubim în continuare și suntem mândri de ea”.

Dar nu a comentat nimic în legătură cu nedreptatea unei situații în care un „vaccin” experimental a devenit obligatoriu pentru evenimente publice. Aspect care, să fim onești, este mult mai „nepoliticos” decât o refulare pe social media.

În interviul acordat AD Nederland, Willemstein a recunoscut că nu a manifestat prea multă supărare sau dezamăgire.

Desigur, m-am gândit mult la această alegere, nu e ca și cum aș fi știut în aceeași zi ce urmează să fac. Am tot amânat-o, iar acum că am făcut-o publică mă simt foarte ușurată, pentru că oamenii mă întrebau despre asta. Chiar nu știam ce să fac. Acum este o reală ușurare pentru mine că totul se știe public.”

Comentariile la postarea de pe Instagram a lui Willemstein au fost în mare parte încurajatoare și au manifestat respect față de alegerea ei.

Citiţi şi:
SUA: NBC News afirmă că multe dintre cadrele medicale din prima linie refuză vaccinul anti-covid
De ce am ales să nu mă vaccinez?
Brazilia declară vaccinarea obligatorie. Bolsonaro: ‘Nu mă vaccinez’

 

yogaesoteric
22 februarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More