O lege rasistă

Actriţa Natalie Portman este de părere că legea care defineşte Israelul exclusiv ca ,,stat-naţiune al poporului evreu”, adoptată în iulie 2018, este rasistă.

Într-un interviu acordat ziarului Al-Quds Al-Arabi din Londra, tradus de Al Jazeera şi Haaretz, actriţa a descris legea drept „rasistă”: „Este o greşeală şi nu sunt de acord cu ea… vieţile oamenilor sunt afectate la nivel personal de decizii luate de politicieni”.

,,Sper doar că vom fi capabili să ne iubim cu adevărat vecinii şi să colaborăm”, a mai spus ea. Legea stipulează că limba ebraică este singura limbă oficială, renunţându-se la limba arabă, care avea acelaşi statut din 1948 (anul formării statului evreu), şi că aşezările evreieşti reprezintă interes naţional. În plus, „întregul Ierusalim unit” este considerat capitala ţării.

În Israel, trăiesc 1,8 milioane de arabi, care reprezintă aproximativ 20% din populaţie. Legea a fost contestată la nivel naţional şi internaţional, fiind criticată inclusiv de preşedintele turc, Recep Erdogan, care a caracterizat Israelul drept ,,cea mai sionistă, fascistă şi rasistă ţară din lume”.

Comentariul lui Portman, care are dublă cetăţenie (americană şi israeliană), vine la jumătate de an după ce a stârnit nemulţumiri în rândul israelienilor pentru că a refuzat premiul Genesis şi l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu.

Natalie Portman, născută pe 9 iunie 1981, s-a remarcat încă de la primul ei rol, în thrillerul de acţiune Leon (1994), în care a jucat alături de Jean Reno. A fost distribuită apoi în rolul Padme Amidala, din trilogia Star Wars. A câştigat un Glob de Aur şi a fost nominalizată la Oscar pentru interpretarea din Closer (2004) şi a impresionat în alte filme, precum V for Vendetta (2006), Goya’s Ghosts (2006), The Other Boleyn Girl (2008) şi Thor (2011). În 2010, Natalie Portman a jucat rolul principal în drama psihologică Black Swan, de Darren Aronofsky. Criticii au fost entuziasmaţi de evoluţia actriţei americane, care a câştigat cu acest rol, în 2011, premiul Oscar, al doilea Glob de Aur din carieră, SAG Award şi premiul BAFTA.

Actriţa a fost premiată, la Palm Springs International Film Festival, pentru interpretarea fostei prime doamne a Statelor Unite ale Americii, Jacqueline Kennedy Onassis, în filmul biografic Jackie, care i-a adus şi o nominalizare la Oscar. 

Citiți și:

Cinci adevăruri ascunse și tragice despre Israel, SUA și Europa

Un politician israelian proclamă supremația rasei evreieștiyogaesoteric

8 mai 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More