O listă neagră a Ucrainei

Criticii să se aștepte să fie urmăriți ca „teroriști informaționali” și „criminali de război”.

Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării (CCD) a publicat o listă neagră cu 72 de personalități publice care s-au pronunțat cu privire la conflictul din Ucraina și care ar fi „promovat narațiuni în concordanță cu propaganda rusă”. CCD se află în subordinea Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky.

Printre cei menționați se numără:

– John J. Mearsheimer, politolog și analist de relații internaționale de la Universitatea din Chicago;

– Ray McGovern, fost ofițer CIA și co-fondator al organizației Veteran Intelligence Professionals for Sanity;

– Richard Black, fost senator și șef al Diviziei penale a armatei americane la Pentagon;

– Rolf Mützenich, liderul grupului parlamentar al SPD;

– Alice Schwarzer, jurnalistă și redactor Emma;

– Helga Zepp-LaRouche, liderul partidului Solidaritatea, mișcarea pentru drepturile civile și fondatorul Institutului Schiller;

– Jacques Baud, fost ofițer de informații și scriitor elvețian;

– Jay Naidoo, fost secretar general al Congresului Sindicatelor din Africa de Sud și ministru în cabinetul post-apartheid al președintelui Nelson Mandela.

Când am aflat recent că și eu mă aflu pe această listă de presupuși dușmani ai Ucrainei, am fost surprins și perplex, dar și alarmat, având în vedere reacțiile celor din jurul meu. Scott Ritter, fost ofițer de informații al Corpului de Marină și inspector de armament al ONU, care se află, de asemenea, pe lista CCD, a scris despre acest aspect într-o scrisoare deschisă adresată congresmenilor americani:

În calitate de cetățean al circumscripției mele electorale al cărui nume se află pe o așa-numită «listă neagră» publicată de Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, viața mea personală și profesională a fost și continuă să fie afectată în mod nefast de efectul descurajator de a fi etichetat drept «propagandist rus» pentru simplul fapt că mi-am exercitat dreptul la libera exprimare garantat de Constituția Statelor Unite. Mai mult, în trecut, Ucraina a preschimbat «listele negre» de acest tip în «liste ale morții», astfel încât cei care vorbesc împotriva politicilor guvernului ucrainean sunt uciși sau amenințați cu violența.”

Șeful Centrului ucrainean pentru combaterea dezinformării, Andriy Shapovalov, al cărui salariu se presupune că este plătit din banii contribuabililor americani, a convocat o masă rotundă pe tema combaterii dezinformării la Kiev, pe 14 iulie 2022. Cu această ocazie, el s-a referit la cei de pe lista neagră ca fiind „teroriști informaționali” care ar putea fi urmăriți penal în calitate de „criminali de război”. Implicat a fost Fondul de cercetare și dezvoltare civilă al SUA (CRDF Global Ukraine), o organizație autorizată de Congresul SUA și sprijinită de Departamentul de Stat al SUA pentru a promova cooperarea științifică și tehnică internațională. Se știe că la masa rotundă au participat oficiali din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Astfel, se poate presupune că discriminarea și persecutarea celor care critică politica ucraineană și americană privind Ucraina are loc cu sprijinul autorităților americane. Acesta este un scandal care are nevoie de publicitate. Recunosc că sunt într-o companie bună pe lista de „teroriști informaționali și criminali de război”. Dar faptul că un stat european, al cărui guvern se numește democratic, poate face un astfel de demers în mod deschis și necontestat, în complicitate cu autoritățile americane, este o rușine.

Este evident că fasciștii ucraineni și ajutoarele lor nu mai au nicio inhibiție și că au fost confirmați și susținuți de ani de zile de guvernele occidentale, în special de guvernele american, britanic și german, iar crimele lor sunt ascunse în mod sistematic. Dar cu această listă neagră, după părerea mea, denunțătorii și susținătorii războiului se expun pe ei înșiși.

Este inacceptabil ca terorismul de stat să fie practicat aici sub ochii publicului din întreaga lume. Persecuția criticilor și a membrilor opoziției de către organizațiile guvernamentale ucrainene este necesar să înceteze imediat. Guvernul german este chemat să protesteze în fața guvernului Zelenski împotriva discriminării cetățenilor germani (printre care se numără și liderul partidului parlamentar SPD) și să oprească orice ajutor acordat Ucrainei. Lista CCD este necesar să fie ștearsă imediat.

Rămâne de văzut dacă se va petrece și cum va evolua în continuare chestiunea. Întrucât sunt persecutate personalități bine cunoscute din întreaga lume, gestul guvernului ucrainean nu va fi ușor de ignorat la nivel internațional. Situația politică este îngrozitoare, iar persecutarea disidenților în legătură cu războiul din Ucraina capătă forme de fascism necontrolat.

Dar guvernul ucrainean nu se poate aștepta ca cei atacați să fie intimidați.

Autor: dr. Wolfgang Bittner
Scriitor și publicist, locuiește la Göttingen. Printre publicațiile sale se numără „The Conquest of Europe by the USA” (Cucerirea Europei de către SUA) din 2014, „The Homeland, the War and the Golden West” (Patria, războiul și Vestul de aur) din 2019, precum și „The New West-East Conflict” (Noul conflict dintre Vest și Est) și „Germany – Betrayed and Sold” (Germania – Trădată și vândută) din 2021.

Citiți și:
Un comediant care preface tragedia în farsă ‒ Zelensky
Jurnaliştii care pun la îndoială naraţiunea NATO sunt acum „terorişti informaţionali”

 

yogaesoteric
26 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More