O minciună de senzaţie pe prima pagină din Gardianul: Ultimele visuri ale masonilor în ceea ce priveşte extrădarea lui Grieg


un articol de Mihai Vasilescu

Gardianul a publicat în data de 23 iulie 2005 un nou articol despre Gregorian Bivolaru din seria care trasează noile directive de acţiune. Articolul intitulat tendenţios “Odiseea tantrică se apropie de final: liderul MISA urmează să fie extrădat în România. Suedezii nu au crezut în persecuţia politică. O CELULĂ PENTRU GURU: SUEDEZII NU-L MAI VOR!” este semnat de Sorin Simion şi apare pe prima pagină a ziarului. Să înţelegem de aici că este un subiect mai important decât dezastrele produse de inundaţii şi criza politico-juridică  în care se află ţara în acest moment?


Acest articol afirmă că autorităţile suedeze ar fi respins cererea de azil politic a lui Gregorian Bivolaru, ceea ce este o minciună sfruntată: încă nu s-a anunţat decizia autorităţilor suedeze în acest caz. Este uluitor ce eforturi par să depună jurnaliştii de la Gardianul pentru a scorni ştiri de sezaţie despre MISA şi Gregorian Bivolaru, fără să se sinchisească deloc de adevăr. 


Domnilor ziarişti de la Gardianul, ştim foarte bine că vi-l doriţi pe Grieg după gratii, doar aţi pus şi o recompensă pe capul lui! Ar trebui să fiţi mai prudenţi cu comenzi de genul: “pregătiţi-i o celulă” sau “livraţi-l pachet, par avion!” Pentru că v-aţi cam obişnuit să vă asumaţi sarcinile Justiţiei, iar procesul încă nu s-a finalizat!  


Ziar din ziar se face


De când afirmaţiile unor ziarişti din Suedia cântăresc mai greu decât punctul de vedere al oficialităţilor? Nici nu mai contează ce zic acestea, că oricum cuvintele lor sunt răstălmăcite şi prezentate tot ca să iasă cum vor “gardienii”.   


În articolul despre care vorbim se redau declaraţiile unui oficial care afirmă: „Noi am verificat informaţiile pe care el (Gregorian Bivolaru) ni le-a furnizat”. Nimic mai firesc, din moment ce exact aceasta aveau de făcut: să verifice afirmaţiile ambelor părţi. Această simplă propoziţie, foarte clară de altfel, devine în interpretarea autorului articolului dovada certă şi “explicită” că argumentele aduse de Gregorian Bivolaru nu au fost crezute. 


Ar putea oare cititorul de rând care răsfoieşte ziarul în metrou sau la cafeaua de dimineaţă să verifice cum stau de fapt lucrurile acolo în Suedia? Nu. De cele mai multe ori oamenii scanează rapid titlurile şi se consideră deja informaţi. Iar dacă te iei după titlu ai spune gata, mâine îl şi extrădează! Citind însă şi conţinutul afli că de fapt tot articolul este construit pe baza afirmaţiilor unor jurnalişti! Iată cum este perpetuată o minciună şi transformată în adevăr: ziariştii se citează unii pe alţii ca la telefonul fără fir, iar faptul că în final aceeaşi informaţie se întoarce de unde a plecat devine o dovadă a “veridicităţii” ei. 


Un pasaj hilar este cel în care un fost angajat al Administraţiei pentru emigranţi este prezentat drept o sursă convingătoare pentru a dovedi că şansele lui Grieg la Curtea de la Stockholm sunt minime. Oare cât ori fi căutat ziariştii pe cineva, nu contează pe cine, numai să aibe vreo legătură cât de mică cu emigrările pentru a declara ceva care să vină în sprijinul speranţelor lor? Cam mult, din moment ce nu au găsit decât un fost angajat.  


Şi uite aşa din părere în părere, din jurnalist în jurnalist gata articolul de prima pagină! Mai interpretezi pe ici pe colo, mai adaugi şi câteva cuvinte şoc cum ar fi “odiseea tantrică”, “prietenele lui Bivolaru” (o evidentă insinuare) şi “trafic de persoane sub manta yoghină” (mantaua: interesant simbolism!). Reiei nişte minciuni mai vechi pe care tot tu le-ai furnizat jurnaliştilor suedezi, care bucuroşi că au ce să scrie fără să muncească prea mult le-au preluat imediat. Şi gata articolul de senzaţie!  Iar mâine cei care vor citi, vor mentaliza fără să îşi dea seama, că Grieg e ca şi extrădat şi ai rezolvat şi problema asta! 


Ei, nu-i chiar aşa de simplu! Pentru că în realitate, în Suedia nu s-a discutat nimic despre azilul politic ci despre punerea în libertate, deci nu avea cum să se ia vreo decizie privind extrădarea! Iar Grieg are toate şansele să obţină azilul politic oricât s-ar strădui gardienii să ne convingă de contrariul. Vorba aceea: vrabia mălai visează şi loja îl şi vede pe Grieg la închisoare fără ca măcar să fie judecat.


Iată şi textul integral al articolului din Gardianul. 

În final puteţi citi şi versiunea în limba română a articolului suedez  . Veţi putea observa astfel că şi ziarele suedeze deformează informaţiile privind cazul Gregorian Bivolaru (pe care  au ajuns să îl prezinte ca pe un pedofil). Pe lângă aceasta veţi observa fără îndoială cât de mult s-au îndepărtat ziariştii de la Gardianul de conţinutul articolului original suedez.
 

Odiseea tantrica se apropie de final: liderul MISA urmeaza sa fie extradat in Romania. Suedezii nu au crezut in persecutia politica
O CELULA PENTRU GURU: SUEDEZII NU-L MAI VOR!
Sorin Simion


Autoritatile de la Stockholm i-au respins lui Guru Bivolaru cererea de azil politic in Suedia


Acesta mai are, totusi, o sansa: apelul la instanta suprema de justitie din Suedia


Numai ca, in ultimii zece ani, Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm a respins 99% din apelurile de acest fel


„Nimic nu mai impiedica acum extradarea lui Bivolaru in Romania”, au titrat, alaltaieri, pe prima pagina, ziaristii de la cotidianul suedez „Kvallsposten”


Dupa cum au anuntat oficialitatile de la Stockholm, alaltaieri, periplul lui Gregorian Bivolaru prin Scandinavia se apropie cu pasi repezi de final. „Nimic nu mai impiedica acum extradarea lui Gregorian Bivolaru in Romania. Aceasta este decizia finala a autoritatilor”. Asa au titrat colegii de la cotidianul suedez „Kvallsposten” („Stirile Serii”, in traducere – n.r.) articolul redactat pe aceasta tema si publicat chiar pe prima pagina a editiei ziarului respectiv. Autorul articolului, Gun Lauritzson, este de parere ca, „practic, extradarea liderului yoghin Gregorian Bivolaru, in tara sa natala, este, acum, doar o chestiune de timp”.


Trafic de persoane sub manta yoghina


Potrivit presei suedeze, decizia de respingere a cererii de azil formulate de Gregorian Bivolaru a fost luata intrucat procurorii suedezi au motive temeinice sa creada ca acuzatiile ce-i sunt aduse lui Bivolaru au suficient temei. Dintre acuzele impotriva lui Grieg, despre care autoritatile din Suedia au ajuns la concluzia ca sunt suficient de temeinice, amintim actul sexual cu persoane minore si traficul de persoane. Toate acestea, „sub mantaua organizatiei de yoga MISA (Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut)”, au apreciat anchetatorii nordici. Ca atare, data fiind respingerea cererii sale de azil, Gregorian Bivolaru are acum toate sansele sa fie livrat, pachet, par avion, Politiei Romane, pentru a fi cercetat si judecat.


Persecutarea lui Guru, imaginara


De-a lungul sederii sale in arestul Politiei din Malmö, Bivolaru a repetat cu fiecare prilej faptul ca este o victima a persecutiilor la care, cica, il supun autoritatile romanesti. La audierile premergatoare luarii deciziei de respingere a cererii sale de azil, Grieg a pus mereu aceeasi placa a persecutiilor: „El (Bivolaru – n.r.) a spus ca a fost un critic constant al regimurilor politice din Romania, ca este victima unui complot politic si ca acuzatiile de natura sexuala indreptate impotriva sa sunt complet false”, scrie Gun Lauritzson, in articolul sau de pe prima pagina a cotidianului „Kvallsposten”. Anchetatorii au ajuns, insa, la concluzia ca spusele lui Bivolaru nu au nici un fel de sustinere in realitate. „Noi am verificat informatiile pe care el ni le-a furnizat”, s-a multumit sa spuna doamna Lena Moore, sefa de departament in cadrul Riksaklagaren (o institutie al carei nume e imposibil de tradus in romana, intrucatva asemanatoare Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la noi), lasand sa se inteleaga, destul de explicit, faptul ca Grieg nu si-a putut dovedi asertiunile.


Avocatul lui Guru, «consternat» de decizie


„Sunt extrem de dezamagit si consternat de decizia de respingere a solicitarii de azil a domnului Gregorian Bivolaru”, a declarat, imediat dupa comunicatul Riksaklagaren, avocatul suedez al lui Bivolaru, Matts P. Olsson. „Cazul sau parea unul foarte bine documentat si nu pot sa inteleg de ce decizia a fost una potrivnica intereselor clientului meu”, a mai declarat Olsson pentru un post de radio din Malmö.


Ultima sansa pentru Grieg


In ciuda deznodamantului, deocamdata, nefavorabil pentru el, Gregorian Bivolaru mai are, totusi, o sansa. Respingerea cererii sale de azil nu este o decizie definitiva. Potrivit legilor suedeze care reglementeaza imigratia, acesta mai are o cale, ultima, de apel, dupa cum ne-a informat Administratia Nationala de Imigratie din Suedia („Migrationsverket”). Apelul lui Bivolaru – e de presupus ca acesta va folosi ultima cale de atac posibila – va fi judecat de Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm (instanta judecatoreasca suprema din Suedia). „Sunt slabe sperante pentru ca acest conational al dumneavoastra sa primeasca azil in Suedia, in circumstantele actuale. Spun asta pentru ca, dupa cum probabil stiti, exista doua cai de atac a unei decizii de respingere a cererii de azil. Gregorian Bivolaru este acum in situatia in care poate apela la ultima astfel cale de atac. Am lucrat mai bine de 20 de ani la Migrationsverket, insa, in toti acesti ani, nu stiu daca am auzit de mai mult de doua sau trei cazuri de azilanti care si-au castigat la Curtea Superioara de Justitie dreptul de a ramane in Suedia. Cred ca nu sunt sanse mai mari de 1% in cazul de care vorbiti”, ne-a declarat telefonic Lars Olof Andresson, fost salariat al Administratiei Nationale de Imigratie.


Exista si varianta «permisului de proba»


Soarta lui Grieg atarna acum de bunavointa magistratilor Curtii Superioare de Justitie de la Stockholm. De altfel, Guru a si fost transportat in capitala suedeza, dupa cum informeaza cotidianul regional „Sydsvenskan”, care apare la Malmö. Autoarea articolului respectiv, Annika Johansson, crede si ea ca Bivolaru are „sanse mari” sa fi extradat. Cu toate acestea, scrie ziarul „Sydsvenskan”, Bivolaru mai are o varianta care sa-i permita, cel putin temporar, sa evite extradarea. Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm poate decide, daca magistratii considera necesar, eliberarea unui asa-numit „permis de proba”. Acesta s-ar putea emite doar daca judecatorii considera ca e nevoie de timp suplimentar pentru a se putea edifica asupra temeiniciei acuzelor aduse liderului MISA. In acest caz, Guru ar mai putea fi retinut in custodie de catre autoritatile de la Stockholm, pe o perioada estimata de colegii de la ziarul din Malmö la „cateva luni”, pana la pronuntarea unei sentinte definitive in ce priveste acordarea (sau respingerea) cererii sale de azil, respectiv extradarea sa in Romania. „Sper din tot sufletul ca decizia Curtii Superioare de Justitie sa fie una favorabila clientului meu”, a declarat colegilor de la „Sydsvenskan” avocatul lui Bivolaru, Matts P. Olsson.


Filmul arestarii lui Grieg, la Malmö


Gregorian Bivolaru a fost arestat la inceputul lunii aprilie 2005, la Malmö, in sudul Suediei. Initial, dupa cum s-a dovedit, Bivolaru a parasit ilegal Romania, cu destinatia Danemarca, dupa ce fusese dat in urmarire generala pe tara, apoi si in urmarire internationala, prin Interpol. Cu sprijinul unor adepti de-ai sai de la filiala MISA din Danemarca si la sfatul ex-parlamentarului european Ulla Sandbaek, Bivolaru a trecut apoi in Suedia, pentru a solicita azil. Liderul roman al MISA a intrat in sediul unei sectii de Politie din Malmö si a declarat ofiterului de serviciu, inspectorul Ronny Jonsson, ca doreste sa solicite „azil politic” in Suedia. Politistul i-a explicat lui Guru ca pentru a solicita azil trebuie sa completeze niste documente si l-a invitat intr-unul din birourile sectiei. Bivolaru a fost tratat cu o cafea, in vreme ce politistii ii verificau documentele de identitate. Procedura standard in astfel de cazuri este, dupa cum a declarat ofiterul Ronny Jonsson, confruntarea datelor solicitantului cu cele ale urmaritilor local, national si international, existente in baza de date a Politiei suedeze. La verificarea aceasta s-a constatat, evident, ca Gregorian Bivolaru este dat in urmarire internationala prin Interpol, la solicitarea Inspectoratului General al Politiei Romane. Astfel incat, imediat dupa ce au constatat faptul ca Grieg era urmarit prin Interpol, Guru a fost incatusat si depus in arestul sectiei. Pana de curand, Guru a fost cazat in arestul Politiei din Malmö, de unde a fost, recent, transportat la Stockholm.


Demersurile autoritatilor romane pentru extradarea lui Guru


Justitia din Romania s-a adresat de mai multe ori omologilor suedezi pentru a solicita extradarea lui Guru. Prima scrisoare in acest sens a fost expediata in ziua de 11 iunie, imediat dupa arestarea lui Bivolaru. Curtea de Apel Bucuresti a cerut, atunci, partii suedeze extradarea sefului MISA, avandu-se in vedere faptul ca pe numele acestuia exista deja un mandat de arestare preventiva, emis de Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti. Autoritatile suedeze cerusera, initial, ca documentele de extradare sa fie trimise pana la 13 mai 2005. O noua cerere de extradare a fost, ulterior, remisa autoritatilor de la Stockholm la finele lunii aprilie. Solicitarea a venit, de data aceasta, de la sectia a II-a Penala a Curtii de Apel din Bucuresti, „in vederea exercitarii urmaririi penale impotriva acestuia pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane”. La 4 iunie 2004, Bivolaru a fost dat in urmarire generala pe tara, iar prin mesajul Biroului National Interpol din 21 iulie 2004 a fost solicitata Interpolului si urmarirea sa internationala.


Prietenele lui Bivolaru din Suedia, yoghinele Georgiana Danet si Kersti Lindqvist


Georgiana Danet. Georgiana Danet locuieste in orasul Malmö, din sudul extrem al Suediei, si figureaza pe lista colaboratorilor Inaltei Scoli Tehnice din Blekinge, unde efectueaza un fel de practica. Si yoghina Georgiana Danet e cunoscuta ca o practicanta ferventa de yoga. Mai mult, apropiata lui Guru Grig incearca sa se initieze in tainele gazetariei, publicand cateva articole despre yoga in publicatii suedeze de profil si pe site-uri de acelasi gen. Spre exemplu, pe site-ul www.experiencefestival.com se poate citi un articol semnat Georgiana Danet, in care putem citi, printre altele: „Yoga este ceea ce se numeste indeobste stiinta eliberarii. Mai exact, incercam sa crestem acolo unde credem ca suntem”. Mai interesant este pasajul referitor la Tantra Yoga, despre care discipola lui Grig scrie cam asa: „Este expansiunea extrema a limitelor constientului, care integreaza o gama larga de proceduri si tehnici. Unele dintre aceste tehnici implica utilizarea sexualitatii, cu scopul de a accelera evolutia spirituala… sublimarea potentialului creativ sexual, atat pentru barbati, cat si pentru femei”.


Kersti Lindqvist. Kersti Lindqvist este un personaj destul de cunoscut in lumea practicantilor de yoga din Suedia. Femeia are inclusiv inclinatii jurnalistice, fiind titulara unei rubrici dedicate practicarii de yoga in cotidianul „Expressen”, una dintre cele mai citite publicatii din Suedia. Chiar in editia de ieri a ziarului respectiv, Kersti Lindqvist a oferit un interviu consistent ziaristei Louise Malmros Manfrinato, interviu aparut sub titlul „Yoga iti da putere”, din care citam: „Yoga este o forma de antrenament completa, un fel de totul in unul. Corpul devine mai mladios, mai puternic si mai flexibil, iar in acelasi timp devii, din punct de vedere mental, mai puternic si mai concentrat”, se scrie in subtitlul articolului respectiv. „Corpul celui care practica yoga devine puternic ca piatra. Omul devine astfel ca un diamant… Yoga te ajuta sa faci mai bine fata lumii exterioare… si te ajuta sa intelegi, sa alegi ceea ce este mai important in viata”, declara Kersti Lindqvist ziarului „Expressen”. 

Şi iată versiunea în limba română a articolului publicat în 20.07.2005 în Kvallsposten (autor Gun Lauritzon, http://expressen.se/index.jsp?a=407090)


Sex-guru poate fi extrădat 


MALMÖ. Nimic nu mai poate împiedica extrădarea către Romania a arestatului Gregorian Bivolaru de 53 de ani, sex-guru şi maestru yoga, a anunţat procurorul general.


«Sunt foarte dezamăgit, spune avocatul apărarii Mats P. Olsson »
Gregorian Bivolaru e suspectat de a fi molestat sexual mai mulţi copii (iată ce au înţeles suedezii din presa română, n.n.) şi de trafic cu femei sub acoperirea practicilor Yoga. El a creat în 1990 mişcarea Yoga MISA în Romania si de atunci şi-a făcut mii de acoliţi în toata lumea.


Molestări sexuale (!!!)
Este suspectat de a se fi folosit sexual de persoane în stare de dependenţă (!!!)  şi de trafic cu oameni, în legătura cu Yoga.
– E complet greşit, spune avocatul apărarii Mats P Olsson.
Anul trecut,  într-o dimineaţă 300 de politisti români au descins împotriva lui  şi a 15 dintre discipolii lui în Bucureşti (iar o greşeală, era vorba de 16 imobile, nu de 16 persoane n.n.).  Apartamentul i-a fost golit si i s-au confiscat materiale în căutare de droguri si indicii referitoare la prostituţie. Bivolaru a fost arestat, dar a fost pus în libertate după câteva zile. În curând a plecat în Suedia pentru a cere azil.
Era căutat prin Interpol şi a fost arestat.

Arestat în Malmö
Când investigaţia autorităţilor române a ajuns în Malmö, acesta a fost arestat. Acum e închis şi aşteaptă decizia finală dacă poate rămâne în Suedia.


Critic al regimului
A fost un critic al regimului  şi pretinde că este victima unui complot politic şi că acuzaţiile referitoare la infracţiuni sexuale sunt false.
– Am judecat informaţiile lui, spune Lena Moore, şef pentru departamentul de justiţie al procuraturii generale. Acum Curtea Supremă şi Guvernul vor judeca cazul lui.
– Sper într-adevăr că vor lua o altă decizie, spune Mats P Olsson. E un mare risc pentru el dacă se va reîntoarce în România.  

Legendă: Yoga MISA (Movement for the Spiritual Integration into the Absolute) predă diferite tipuri de Yoga şi tantra-sex (!!!).
Nenumăraţi membrii au protestat împotriva arestării liderului Bivolaru.

Comentariu poză : Sex-guru a cerut azil
în Suedia dar fiind suspectat de Interpol pentru trafic de persoane a fost arestat” Citiţi şi:

Comunicatul de presă al MISA referitor la acest subiect : 23 iulie 2005: Autorităţile suedeze nu s-au pronunţat cu privire la cererea de azil a d-lui Gregorian Bivolaru

Ziarele suedeze ştiu să publice articole corecte şi obiective despre Gregorian Bivolaru. Presa română le ignoră.


22 iulie 2005
yogaesoteric.net

?>

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More