O nouă afacere prăpăstioasă a statului român: La Rovina, canadienii vor exploata al doilea cel mai mare zăcământ de aur din Europa


Știi cât încasează România?

Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, se pregătește să obțină ultimul aviz pentru a începe exploatarea zăcământului aurifer de la Rovina, județul Hunedoara, în baza unei licențe obținute în urmă cu 3 ani, dar neutilizate până astăzi. De aici ar urma să fie extrase peste 200 de tone de aur și 635.000 de tone de cupru.

Actul normativ care reglementează exploatarea de la Rovina este pe finalul circuitului de avizare, fiind prezentat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului Guvernul României. Cele 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru de la Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ aurifer din Europa, potrivit unor specialiști, ar urma să fie extrase prin investiția exclusiv privată, fără participarea statului român.

Statul va primi redevențe de 6% pentru aurul produs și 5% pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere reprezintă peste 300 milioane dolari. „Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru acordarea licenței de exploatare.

Mina de la Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni.

La o medie de 15 milioane de euro pe an, partea României din redevențe, e o afacere ale cărei beneficii România nici nu le va simți. Cum să iei doar 5 sau 6% din valoarea unor metale care se extrag de pe teritoriul tău, care sunt în proprietatea ta? Cele 300 de milioane probabil că nici nu vor fi de ajuns să fie gestionate distrugerile din mediu care vor rămâne în urma exploatării. Și uite așa, politicienii de doi bani care ne conduc dau tot ce aparține României aproape pe degeaba, așa cum au făcut-o de 28 de ani. Bunul simț ne arată că la un asemenea beneficiu, aurul și cuprul trebuiau lăsate în pământ pentru a fi exploatate de noi, atunci când se va putea. Oare România chiar nu este capabilă să investească niște zeci de milioane de euro pentru a exploata ea aceste resurse, în interesul său? Evident că ar putea! Dar atunci cum și-ar mai lua comisioanele grase politicienii corupți și fără conștiință națională care stau la butoane?


Citiți și:

Legea offshore a fost adoptată, am fost trădați în proporție de doar 65%!

Străinii reinvestesc doar o fărâmă din profituri și ne fentează cu redevențele

 

yogaesoteric
27 octombrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More