O nouă bombă în ascultările greceşti

Avem noi revelaţii în ceea ce priveşte campania lui Mitsotakis de ascultare masivă a telefoanelor din Grecia. De data aceasta este vorba despre un aliat, anume ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale de acolo, Kostis Hatsidakis, vicepreşedinte al partidului lui Mitsotakis. Ministrul a fost ascultat de autorităţile elene sub suspiciunea de „risc potenţial pentru securitatea naţională”.

Este necesar să înţelegeţi că acest „risc potenţial pentru securitatea naţională” este în Grecia echivalentul „suspiciunilor rezonabile” prin intermediul cărora teroriştii juridici ai DNA au arestat adversarii politici ai lui Băsescu şi ai sistemului securist al statului român. Exact la fel s-a petrecut şi-n Grecia, unde Mitsotakis şi-a creat un sistem totalitar în care el era principala vioară şi principalul beneficiar al ascultărilor. Astfel reuşea să-şi monitorizeze nu doar adversarii politici, ci şi membrii propriului partid pe care încă îl conduce cu mână de fier. Iată de ce, la atâtea luni de la izbucnirea scandalului, Mitsotakis încă este în funcţie.

Există însă un aspect pe care vreau să vi-l dezvălui. Kostis Hatsidakis, asemeni multor politicieni greci, ştia despre campania de ascultări şi căuta să se protejeze. Cum? Utilizând o tehnică pe care mulţi o consideră ingenioasă, anume prin utilizarea telefoanelor de generaţie veche. Dincolo de avantajul bateriei care ţine mult mai mult, telefoanele vechi nu au posibilitatea de instalare a aplicaţiilor, astfel încât malware-ul gen Predator ‒ folosit la ascultările în masă din Grecia ‒ sunt absolut ineficiente. Aplicaţiile de spionaj de azi exploatează backdoor-urile din sistemele de operare ale telefoanelor moderne şi instalează cod maliţios care dă controlul asupra întregului telefon. La telefoanele vechi sistemul de operare nu permite aşa ceva, ceea ce-i face pe mulţi să le aleagă pentru evitarea intruziunilor.

Este fals! Hatzidakis a fost ascultat fără probleme, în ciuda telefonului rudimentar pe care-l folosea. De mai multe ori am avertizat asupra portiţelor conţinute în sistemul de operare al card-ului SIM sau de capacitatea de urmărire prin intermediul SMS-urilor invizibile. Sunt tehnologii care au stat la baza protocolului 2G şi care permit supravegherea la scară a sistemelor moderne de telecomunicaţii.

La greci, pentru monitorizare se utilizează sistemul produs de Syborg International, o companie germană cu sediul în Bexbach. Produsul este unul care exploatează funcţionalităţile de bază ale reţelelor de telecomunicaţii, putând monitoriza toate telefoanele începând cu generaţia a 2-a. Adică inclusiv a celor mai moderne terminale 5G. Nu operează prin instalarea de cod pirat, ci prin intermediul reţelei de comunicaţii, exploatând la maxim facilităţile de monitorizare incluse în protocoalele de comunicaţie.

Ceea ce este necesar să înţelegeţi în urma scandalului de acolo, este că telefonul mobil e un accesoriu mai degrabă de spionaj decât de comunicare şi indiferent de tehnologia în care lucrează poate fi spionat fără probleme. Vă reamintesc chestiunile care se ştiau încă de la implementarea primelor reţele de comunicaţii mobile, anume că un telefon poate fi ascultat oricând, chiar şi când este oprit. În acele vremuri, cei care doreau să nu fie ascultaţi, scoteau acumulatorii din telefon, iar cei mai suspicioşi procedau chiar şi la scoaterea cartelei SIM deoarece unele telefoane aveau acumulatori meniţi a ţine sub tensiune sistemul o perioadă după deconectarea acumulatorului.

Poate că ar fi necesar să vă reamintiţi că sistemul telefonic cu fir nu permitea terminalele mobile şi, cu toate acestea, omenirea a supravieţuit fără probleme. Spun asta pentru cei care au impresia că dacă-şi pierd telefonul sau dacă li se interzice utilizarea sa, au impresia că s-a ajuns la Sfârşitul Lumii pentru ei. Aiurea, de fapt de-abia de-acolo începe cu adevărat viaţa.

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dan Diaconu: Ceea ce nu ştiţi despre cazul Kaili
Premierul grec a recunoscut candid în scandalul interceptărilor propriilor miniștri: „Nu am pretins niciodată că nu există supraveghere”

 

yogaesoteric
28 ianuarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More