O nouă sentință istorică: O instanță din Franța a stabilit că Monsanto se face vinovată de îmbolnăvirea gravă a unui fermier

 
 Erbicidele i-au provocat bărbatului afecțiuni neurologice

O curte de apel franceză a decis, în 11 aprilie 2019, că firma Bayer Monsanto este răspunzătoare pentru problemele de sănătate ale unui fermier care a inhalat erbicid.

Decizia instanței a fost în favoarea agricultorului Paul Francois, care a spus că a suferit probleme neurologice după ce a inhalat, accidental, erbicidul Lasso în 2004 și a acuzat Monsanto că nu a avertizat corespunzător asupra pericolelor.

Francois susține că a suferit pierderi de memorie, dureri de cap și probleme de vorbire, după inhalarea accidentală a erbicidului Lasso. Testele medicale au descoperit în trupul său substanța chimică periculoasă, scrie BBC.

Francois a cerut daune de la Monsanto de peste 1 milion de euro, însă decizia din 11 aprilie 2019 a instanței nu a stabilit nimic cu privire la despăgubiri. 

Într-un proces care a durat zece ani, Francois a câștigat, în 2012 și 2015, dar curtea supremă din Franța a decis să convoace o nouă audiere.

Monsanto se confruntă cu un proces și în Statele Unite, unde a fost dată în judecată și acuzată că erbicidul pe bază de glifosat provoacă cancer. Lasso a fost interzis în Franța în 2007, după ce produsul era deja retras de pe piață de mai multe țări.

În 2018, o instanță din California a acordat daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar, care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un alt erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto. Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014, numărându-se printre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto.

Citiţi şi:

Mușamalizarea evidentă de la Monsanto: Roundup – glifosat și cancerul

Monsanto, compania producătoare de organisme modificate genetic, obţine profituri uriaşe de pe urma crizei mondiale


Erbicidul de la Monsanto care conţine glifosat este corelat cu cazuri de cancer cerebral la copii

yogaesoteric

14 iunie 2020

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More